Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nikona nie wziąłbym ze względu właśnie na niemożliwość podpięcia obiektywów bez "silniczka".
Canony - cóż, ani jeden, ani drugi obiektyw nie jest cudowny.
Nie lepiej body plus Sigma 17-70 z OS lub bez, albo Tamron 17-50 BEZ VC?
Poza tym podtrzymuję propozycję używanego 30D i jakieś lepsze szkło.
Co nie Zug?
@smooth - jeśli jesteś w 100% nastawiony na lustro to kup Canona - a to ze względu na to, że pisałeś darzysz tę markę większym sentymentem i fajnie ci leży w lapce.
Kup może na początek takiego - cena fajna - później dokupisz drugie szkiełko.
http://www.e-fotojoker.pl...f-s-18-55mm-is/
no z tego co mi wiadomo to Canon ma w korpusie a nikon D5000 ma w obiektywie
Canon EOS z założenia ma silnik i sterowanie przysłoną wbudowane w obiektyw. Sam korpus jest pozbawiony jakiejkolwiek mechaniki za wyjątkiem układu lustro-migawka.
Nikon ma sterowanie mechaniczne przysłoną - specjalny lewarek jest w korpusie. Dodatkowo, obiektywy AF bez silnika SWM wymagają napędu, który jest też zabudowany w korpusie - sławna wiertarka. Jednak model D5000 jest pozbawiony tego silnika, zatem do AF wymaga obiektywu z własnym napędem.. jak w sumie każdy korpus Canon EOS
Szkoda.
Też tak kiedyś myślałem i kupiłem 450D.
Cóż... nie jest zły, mam do dziś, ale mimo to skusiło mnie na 30D i to dwie sztuki.
Absolutnie nie żałuję!
Oczywiście ma www.ebay.de
Teraz może i nie ... ale za parę miesięcy ... hmmm przemyśl to - w końcu to będzie aparat - zakładam który posłuży Ci lata
Z tą sigmą to było do muzyka.
[ Dodano: Sob 16 Paź, 2010 15:27 ]
Jeszcze o jednym zapomniałem. Czasami będę chciał skorzystać z możliwości kręcenia filmów. Nie mam kamery a mam małą córkę którą trzeba czasami uwieczniać w ruchu.
Oba aparaty maja tą funkcje ale wiem że aparat wydaje odgłosy które sie potem nagrywają. Czy oba to robią?
Od razu mówie że filmowanie to ma byc tylko dodatek używany sporadycznie żeby mnie tu nie odsyłać do kupna kamery.
Czasami będę chciał skorzystać z możliwości kręcenia filmów
No to musisz się pogodzić z brakiem AF...
smooth napisał/a:
Oba aparaty maja tą funkcje ale wiem że aparat wydaje odgłosy które sie potem nagrywają. Czy oba to robią?
W tych puszkach które AF mają - właśnie to co słychać to brzęczenie układów stabilizacji i AF właśnie.
Ani D5000 ani 500D nie mam AF, więc przynajmniej jedno źródło szumów odpadnie.
smooth, też miałem podobny dylemat (kilka minut temu ) i wybrałem zestaw z 17-85, bo podobno 18-135 źle się zachowuje pod światło. USM znaczy, że (chyba) gdy zmieniasz ogniskową, cały proces ruszania się szkliwa zachodzi wewnątrz obiektywu, a nie rozsuwa się do przodu. A przynajmniej tak słyszałem.
USM znaczy, że (chyba) gdy zmieniasz ogniskową, cały proces ruszania się szkliwa zachodzi wewnątrz obiektywu, a nie rozsuwa się do przodu. A przynajmniej tak słyszałem.
Źle słyszałeś - to po prostu typ silnika napędzającego układ AF, którego obiektywowi 18-135 poskąpiono...
No to bardzo przepraszam wprowadzenie kogoś w błąd. Ale jak teraz się zastanawiam to 18-135 nie jest taki zły... Więc... hijax_pl ma rację. Rzuć kostką. numery 1-3 to 17-85, 4-6 to 18-135.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10