Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 15 Paź, 2010 filtry do obiektywu canona 10-22mm
Witam,
Niektorzy z Was pomogli mi w wyborze obiektywu, a teraz chcialabym sie dowiedziec jakie filtry do niego moga sluzyc... nie musze chyba przypominac, ze z fotografia przygode dopiero rozpoczynam
Dzieki wszysktim za odpowiedzi i podpowiedzi...
wiem co to sa za filtry, raczej chodzilo mi o wielkosc czy to jest np. 77mm czy jaki i czy oplaca sie kupowac UV ? czy holder do filtra nie przeszkadza? czy lepiej polaryzacyjny czy polowkowy? po jakims czasie moze kupie je wszystkie ale ktory waszym zdaniem jest najbardziej potrzebny... np. w krajobrazach...
srednice gwintu twojego obiektywu masz na obiektywie
ja do szerokiego kata uzywam polara, praktycznie go nie zdejmuje. tylko powinien byc w wersji slim, to rowniez masz uwzglednione w nazwie modelu filtra
czy holder do filtra nie przeszkadza? czy lepiej polaryzacyjny czy polowkowy? po jakims czasie moze kupie je wszystkie ale ktory waszym zdaniem jest najbardziej potrzebny... np. w krajobrazach...
Przeczytałaś jakiekolwiek poradniki z sieci na temat filtrów? Jeśli nie, to poczytaj, możesz zacząć od tych ze strony Optycznych, być może ktoś jeszcze poleci Ci inne przydatne teksty.
i nie próbuj kupić "jakiegoś" filtra na siłę tylko po to żeby go mieć
filtry stosuje się z myślą o jakimś konkretnym efekcie,z góry założonym,no chyba że chcesz UV jako ochronny,ale czy na pewno go potrzebujesz?
Średnica twojego obiektywu to 77mm więc kup co najmniej 77mm filtr, taki porządny Polar będzie trochę kosztował więc może lepiej odrazu kupić np.82mm i takie coś . Jak byś miała w przyszłości obiektyw z większą średnicą( nie trzeba kupować dodatkowego filtra) i ominęła byś chyba problem winiety na szerokim kącie.
Dzięki tej redukcji wykorzystasz mniejszy filtr do obiektywu o większej średnicy gwintu
poza tym obiektywow o srednicy filtra wiekszej niz 77mm jest stosunkowo malo, sa duze, ciezkie i drogie i calkiem mozliwe, ze gwiazdeczka nigdy sie nawet nad takim nie bedzie zastanawiac, wiec ogolnie bez sensu ladowac kase w jeszcze wiekszy filtr. 77mm juz i tak bedzie sporo kosztowal, moj mnie kosztowal prawie 1/4 ceny obiektywu na ktorym jest zamontowany
no coz nie wiem co bedzie w przyszlosci, ale raczej wiekszych nie bedzie, chociaz nie wiem, ale jak bedzie mnie stac na wiekszy to i na wiekszy filter wiec narazie moze tylko ten 77mm... a narazie na obiektywie przeczytac nie moge bo dopiero gdzies w drodze jest nastepnym obiektywem bedzie 55-250 canona, ale to gdzies w dalekiej przyszlosci... a moze nie dalekiej dziekuje za wszystkie odpowiedzi jak cos jeszcze dla mnie macie to piszcie
4motion, z podanym przez Ciebie rozwiązaniem nie jest tak różowo, poza tym co napisała już moronica to trzeba sobie zdawać sprawę, że przejściówka powoduje przeważnie niemożność założenia osłony przeciwsłonecznej. No akurat do tego Canona jej nie dają, jak znam życie, ale generalnie taka porada (kupna większego filtra + przejściówka) jest obarczona właśnie taką wadą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9