Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 Pewne i sprawdzone miejsca na zakup lustrzanki cyfrowej
Witam serdecznie wszystkich użytkowników Forum.
Zapewne każdy przyszły nabywca swojej wymarzonej lustrzanki cyfrowej stanie nieuchronnie przed wyborem pewnego i sprawdzonego źródła, w którym mógłby się w ów rynsztunek wyekwipować.
Przedmiotem niniejszego wątku są właśnie bezpieczne zakupy lustrzanki cyfrowej - czyli rzecz o tym :
gdzie kupić i które sklepy internetowy, stacjonarne, inne źródła są wypróbowane i cieszą się Waszym zaufaniem w kwestii niezawodności zakupionego sprzętu, ukrytych wad, reklamacji itp. Czy istnieją sklepy umożliwiające wybór spośród paru egzemplarzy danego modelu lub umożliwiają sprawdzenie sprzętu przed jego zakupem etc.
Zapraszam wszystkich użytkowników do podzielenia się opiniami oraz spostrzeżeniami na temat pewnych miejsc pochodzenia swoich lustrzanek.
Sam stoję obecnie przed faktem zakupu Canona 5D Mk II i stąd pomysł na niniejszy wątek.
Z pewnością wiele osób stoi dziś przed podobnym wyborem, więc proszę forumowiczów o wszelkie sugestie
w rzeczonej sprawie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 20 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nigdy nie zawiodłem się na sklepie fotozakupy.pl Najczęściej kupuję towar dostępny ale ostatnio kupiłem szkło, na które czas oczekiwania wynosił 1 dzień, rzeczywiście cały zakup trwał zgodnie z tym jaki był status dostępności. Generalnie w fotozakupach kupiłem ok. 5 rzeczy.
Nie polecam natomiast fotojokera. Na dostępne szkło kazali mi czekać 10 dni! W międzyczasie zrezygnowałem i kupiłem gdzie indziej. Obsługa nie potrafiła wyjaśnić kiedy obiektyw będzie wyslany, tylko "robimy wszystko", "zmieścimy się w regulaminowym czasie", takie bla, bla, bla. Żeby sprawiedliwości stało się za dość, próbowałem tam kupić jeden raz.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010
ADRIANNO a do wątku sklepowego nie dało się zajrzeć ?
Jak ja napiszę o najlepszym sklepie w mojej okolicy to mściwy Arek da mi bana za "kryptoreklamę". Gdyby to był sklep z Gdańska to wszystko oczywiście byłoby cacy bo doją się na ich reklamach Dlatego napiszę tak - skoro chcesz kupić Canona to zrób to w sklepie prodilerskim tej firmy. Lista takich sklepów umiejscowionych w całym kraju ma być niedługo opublikowana na stronie Canona.
Jak ja napiszę o najlepszym sklepie w mojej okolicy to mściwy Arek da mi bana za "kryptoreklamę".
To ja się podłożę za Ciebie skoro jesteś taki bojaźliwy i napiszę, że raz skorzystałem z usług sklepu fotoaparaciki.pl i jestem zadowolony. Cena, czas oczekiwania i produkt – wszystko wporzo. Gdybym jeszcze decydował się na jakiś droższy obiektyw Canona to na pewno ten sklep brałbym pod uwagę. Sigmy wolę jednak kupować lokalnie, w Foto-Master we Wrocławiu, ze względu na możliwość sprawdzenia na miejscu szkła. Puszki dwukrotnie kupowałem w Fotojokerze (internetowym), bo mieli najlepsze ceny w momencie, kiedy decydowałem się na zakup.
No - w zasadzie macie rację Kozidron i MC. Jestem tu przysłowiową "świeżynką", więc jeszcze nie wiem jak technicznie przenieść ten wątek do działu sklepowego - jeśli w ogóle da się taką czynność wykonać.
Tak, czy owak za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Btw - a jak uważacie - czy ten trop myślenia jest prawidłowy (?) :
Lepiej wybrać taki sklep internetowy, który umożliwia fizycznie sprawdzenie sprzętu na miejscu, niż odebrać sprzęt w domu, pomimo możliwości 10 dniowego okresu gwarantującego jego zwrot, gdyby coś z nim było nie tak ( np. kiepskie ostrzenie autofokusa ).
Czy wedle Waszej opinii taki sposób zakupu ( choć wymagający więcej zachodu ) byłby rozsądniejszy - czyli dokonanie osobistego teściku przed wyłożeniem gotówki ??
Czy może nie ma czego się obawiać - bo w przypadku, gdyby sprzęcik nie hulał jak trza, to nie będzie kłopotu z jego zwrotem/wymianą na inny egzemplarz w ramach tegoż 10-cio dniowego okresu gwarantującego zwrot zamówionego towaru ??
Oprócz Mk II chciałbym przy okazji nabyć do niego dwa szkiełka i lampę 580 II.
Tak, że ostrożności nigdy nie za dużo ...
Lepiej wybrać taki sklep internetowy, który umożliwia fizycznie sprawdzenie sprzętu na miejscu
A na czym ma polegać internetowość sklepu, skoro chcesz towar oglądać na miejscu? Ty po prostu szukasz najtańszego miejsca, gdzie jakiś Franio sprzeda Ci 5DII z możliwością odbioru w jego mieszkaniu? Ja mając tyle kasy do wydania nie szukałbym miejsca najtańszego, tylko w miarę niedrogiego ale wiarygodnego. Czyli albo solidny sklep internetowy, taki znany i z dużym wolumenem sprzedaży, albo fizyczny sklep, z którym mam już jakieś (i to pozytywne) doświadczenia, i gdzie cena nie jest z sufitu.
Wpisz do swojego profilu miasto w którym mieszkasz, to może Ci ludzie coś konkretniej doradzą.
Lepiej wybrać taki sklep internetowy, który umożliwia fizycznie sprawdzenie sprzętu na miejscu
A na czym ma polegać internetowość sklepu, skoro chcesz towar oglądać na miejscu? Ty po prostu szukasz najtańszego miejsca, gdzie jakiś Franio sprzeda Ci 5DII z możliwością odbioru w jego mieszkaniu? Ja mając tyle kasy do wydania nie szukałbym miejsca najtańszego, tylko w miarę niedrogiego ale wiarygodnego.
Toż to ja właśnie o to pytam - przecie nigdzie nie pisałem, że szukam najtańszego sklepu.
Dokładnie mam taki sam stosunek do kwestii " nie szukałbym miejsca najtańszego, tylko w miarę niedrogiego, ale w miarę wiarygodnego ". Dokładnie !
Mam po prostu do wyboru dwie opcje :
1. Zamówić sprzęt i kurier dostarcza mi go do mojego domu. Ja mam wówczas ten 10-cio dniowy okres gwarantującego mi np. jego sprawdzenie. No i w sytuacji, gdyby coś z nim było nie tak mogę go odesłać z powrotem lub wymienić na inny egzemplarz.
2. Albo skorzystać ze sklepu umożliwiającego mi odbiór zamówionego sprzętu osobiście w siedzibie sklepu, jak np. Cyfrowe.pl, który- jak przed chwilę wyczytałem z innych postów - dającego klientowi po prostu postrzelać przed odbiorem w intencji krótkiego teściku zamówionego egzemplarza.
A ponieważ mam małe doświadczenia z zamawianiem towaru przez internet, więc pytam się o Wasze opinie w tej materii - która opcja jest wedle Waszej oceny pewniejsza ?
Jestem z Wrocławia, więc naturalnie wolałbym jakąś propozycje w moim mieście, ale jeśli będzie trza - to i śmignę po sprzęciorek w głąb Polski. A choćby i do Gdańska, czy gdzie tam trzeba będzie.
[ Dodano: Pon 18 Paź, 2010 10:48 ]
Sorrki, ale jeszcze nie wiem jak przytoczyć odpowiedni passus jako cytat, stąd pewien bałagan w poprzednim poście.
Wrocław duże miasto jest. Sklepów dużo jest. Idziesz i kupujesz.
Jeśli będziesz kupował samo boody 5DMkII to dobrze by było pójść do sklepu aby kupić w opakowaniu fabrycznym samo boody, a nie w pudle z rozebranego zestawu boody+obiektyw. Takiego zakupu nie ryzykuj.
Jak kiedyś kupowałem w jednym ze sklepów 24-105L to dostałem oprócz obiektywu wszystkie akcesoria od 5DMkII (ładowarkę, aku, pasek,...) Tak sprzedawca "podzielił" KIT.
Jeżeli będziesz kupował zestaw, czyli aparat z obiektywem w jednym pudle, to nie musisz niczego oglądać. Prawdopodobieństwo, że ktoś w nim grzebał i coś nie tak skompletował będzie małe, a jakości nie musisz się obawiać. Oczywiście musisz kupić w renomowanym sklepie internetowym, a nie tym co tylko kusi najniższą ceną i pisze, że "dostępny", co oznacza, że od swego dostawcy ściąga w 7-14 dni.
Wrocław duże miasto jest. Sklepów dużo jest. Idziesz i kupujesz.
No! Poza niewątpliwie dużą ilością MM/Saturn/Euro/Fotojoker itd. to sklepów foto z prawdziwego zdarzenia ostały się ze dwa. No może trzy. Nie wiem czy będą miały przyzwoitą cenę na 5D.
To chyba zależy od Twoich umiejętności. Czy potrafisz sam przetestować np. A nawet, jeśli tak, to w domu jest więcej czasu. Znam sklep internetowy, który w razie stwierdzenia wady sprzętu, odbiera go od ciebie z domu kurierem na koszt sklepu.
komor- czasami jest tak, że sklep ma stronę i sklep stacjonarny- a ceny się różnią. Jak kupujesz przez net, jest taniej (w tym samym sklepie), niż gdybyś kupował na miejscu bez pośrednictwa netu. A kupiony taniej przez net mogą wysłać lub odbierasz sam w sklepie.
Komor - a jakie sklepy wrocławskie " z prawdziwego zdarzenia " miałeś na myśli, bo bym je zlustrował, ewentualnie podskoczył do nich, jeśli posiadają fizyczne sklepy ?
Zaś Foto-Master by mnie zainteresował ze względu na możliwość - jak piszesz - przetestowania Sigmy ( może 12-24 ).
Ja się Bogdan tylko zastanawiam nad bardzo podzielonymi opiniami dotyczącymi zestawów typu Kit -
np. 5D Mk II z L-ką 24-105, które to szkiełko jest w obrębie mojego zainteresowania.
Jedni stwierdzają, że zestawy kit'owe to ni chuchu pomimo, że taniej - i trzymać się od nich z daleka ze względu na dosyć nierzadkie przypadki dodawania do boody słabszych szkieł, inni zaś chwalą sobie takie mariaże.
I bądź tu mądry.
Mam takie jeszcze następujące pytanie troszeczkę ogólniejszego rodzaju - czy sklepy internetowe robią z natury jakieś problemy w sytuacji odesłania zakupionego boody lub z prośbą o wymianę go na inny egzemplarz ? - mowa oczywiście o tych 10 dniach, w ciągu którego przysługuje klientowi prawo odesłania towaru bez podawania przyczyny. Oczywiście nie zakładam z góry, iż będę odsyłał przysłowiową puszkę z powrotem, ale gdyby coś w mojej opinii było z nią nie tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12