Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 23 Lip, 2008
NIKON D60 TEST
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 27 Lut, 2008   

No to kolega pdf100 dostał mały wykład i bardzo dobrze. Jaad75 ma rację w tym co pisze. USM jest generalnie szybszy od śrubokrętów, ale niektóre szkła ma powolne. Choćby taki 70-300 IS USM, dla mnie ślimak. A np. super szkło 85L ma jeszcze wolniejszy USM, żółw normalnie. Pewne uogólnienia są prawdziwe, ale jak widać nie zawsze :wink:

Reklama

MC 

Ja widze, ze kolega pdf100 generalnie nie wiedzial, ze z silnikiem mozliwe sa 3 sytuacje:
- obiektyw silnika moze nie miec
- obiektyw ma silnik zwykly
- obiektyw ma silnik USM, SWM, SSM tudziez inny skrot, ale w gruncie rzeczy chodzi o to samo.
I tak:
- jesli puszka (np. Nikon D40x) nie ma silnika i nie ma go obiektyw, ktory podepniemy, to AF nie mamy
- jesli obiektyw ma zwykly silnik (lub silnik jest w puszce) to AF dziala
- jesli obiektyw ma silnik "ze skrotem" to AF nie dosc, ze dziala, to takze powinien byc cichszy i szybszy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Istnieje jeszcze (hipotetyczna narazie) sytuacja, w której obiektyw ma silnik (SDM), ale nie ma "śruby", a body ma własny silnik, ale nie ma styków napędzających silnik w obiektywie (seria *ist, K100/110D) i wtedy, mimo nadmiaru silników, AF-u również nie będzie... :smile:

MC 

Jaad75, ales wymyslil :roll: :mrgreen: :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nic nie wymyśliłem - w związku z głosami o rezygnacji z "hybrydowego" napędu w nowych szkłach SDM (mają mieć silniki pierścieniowe, które ponoć całkowicie uniemożliwiają połączenie dwóch rodzajów napędów), taka sytuacja może spotkać użytkowników starszych body Pentaxa.

aap 
Uczestnik

Wracając do d60:
"nowinka" względem d40 - tryb dalmierza w formie drabinki ( tylko w wizjerze) działa we wszystkich trybach oprócz M (do przysłony 5.6).
Równolegle wyświetla się standardowa "kropeczka" potwierdzjąca ostrość.

Dodam, że w praktyce sympatycznie to działa.

Luke_S 
Maniak

To nie jest tryb dalmierza, jak nazwali to marketingowcy, tylko nieprecyzyjny wskaźnik odległości ostrzenia (chociaż dobrze, że taki jest). On nie mierzy odległości od fotografowanego obiektu.

aap 
Uczestnik

Instrukcja obsługi D60, strona 61 oraz 116 podaje nazwę funkcji - dalmierz elektroniczny.
Nie wiem co mają do tego marketingowcy. Prędzej jest to nieprecyzyjne tłumaczenie. :razz:
Określenie "dalmierz elektroniczny" używane jest w odniesieniu do instrumentów wspomagających ustawianie ostrości w aparatach fotograficznych przynajmniej od dość dawna i zwykle jedynym wskaźnikiem tego "dalmierza" była zielona kropka.
W tym kontekście użycie nawet nieprecyzyjnej drabinki jest już plusem.
Oczywiście z trybem i dokładnością wskazań dalmierza atryleryjskiego nie ma to zbyt wiele wspólnego.
Ale jest i jak pisałem działa bardzo przyjemnie.

[ Dodano: Sro 27 Lut, 2008 ]
chociaż poprawka: pisząc "zwykle..wskaźnikiem była kropka" chyba zbyt mocno upraszczam. To po prostu popularny (w lustrzankach) sposób graficznej prezentacji manualnego "trafienia" w ostrość.

pdf100
[Usunięty]

MM napisał/a:
No to kolega pdf100 dostał mały wykład i bardzo dobrze.

wiem wiem...
podwijam ogon :oops: ,

TomB
Nowy

"NIKON D60 TEST" - 8 stron dyskusji w wątku o teście którego nie było, naprawdę nieźle ;)

MC 

TomB napisał/a:
"NIKON D60 TEST" - 8 stron dyskusji w wątku o teście którego nie było, naprawdę nieźle ;)

Nie jest zle :smile: Na takim KKM to potrafia i 50 stron o niczym zapelnic.
Pdf100, ogona nie podwijaj, kazdy sie uczy. Temu sluzy forum :grin:

aap 
Uczestnik

TomB napisał/a:
8 stron dyskusji w wątku o teście którego nie było

Jak nie było, jak był. :mrgreen:
Przeczytajcie pierwszy post. :idea: :idea: :idea:

Mastertext
Nowy

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008   

Witka
Właśnie kupiłem D60 bo:
1) nie stać mnie na szkła powyżej 1K PLN
2) dobrze leży w dłoni
3) nie znam się na fotografowaniu
4) nie ma na rynku kita z SWM i VR za taką cenę.
Pewnie Wam do pięt nie dorastam - ale chcę mieć niezaszumione fotki i fotografować momenty, które bywają ulotne. Mój dotychczasowy Sony W85 mi tego nie zapewniał. Kupiłem "na firmę" w fotojokerze - "ujdzie w tłoku". IMHO: D60 vs. W85 daje większy "price to performance" niż "D60 na D300. Ale może się nie znam. Poza tym test D60 na optyczne "napędziłby kientów" więc wszystkie modele "profi" i tak by na tym skorzystały (cena jest wypadkową ilości sprzedanych egzemolarzy).
Pozdrawiam wszystkich
Przy okazji rekomenduję sprzedawcę Fotojoker z Atkadii (Warszawa), który na moje pytanie "lustrzanka dla głupa. w miarę szybka i robiąca zazwyczaj dobre zdjęcia, do 2,5K PLN obiektywem" - zaniemówił, a na prośbę o przetestowanie wybranego przeze mnie D60 "pyknął z ręki oraz z dekla" (ca 30 sek) po czym wypisał fakturę "dopieszcając mnie" w znacznie mniejszym stopniu niż stojących obok potencjalnych nabywców S5IS, którzy n.b. aparatu nie kupili:)

mavierk 
never knows best

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008   

gratuluje wyboru :) opisz wrażenia jak możesz potem :)

serak 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008   

Witam Wszystkich Forum-owiczów
Z góry zaznaczam,że jestem początkującym fotoamatorem.
Mam pytanie nie dotyczące bezpośrednio aparatu NIKON D60 aczkolwiek z nim powiązane.
Mianowicie czy istnieje możliwość dołączenia zewnętrznej lampy błyskowej z dwoma stykami(stary typ) do w/w aparatu i operowaniu tylko przysłoną tak jak to bywało w aparatach analogowych
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość jeżeli komuś wyda się to pytanie głupawe
pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi