Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Teraz pytanie ...jestem amatorem ktory przesiada sie z kompakta na lustrzanke i zastanawiam sie nad zakupem nowej alphy a390L ...przeczytalem duzo na jej temat ale chcialbym zasiegnac porad profesjonalistow w tej branzy ...co sadzicie o a390L a moze nikon 3000 lub canon 1000 prosze o pomoc w wyborze aparatu na poczatek mojej przygody z lustrzankami:) inne sugestie rowniez mile widziane bowiem nie jestem przywiazany do zadnej z tych marek ale cenowo mi najlepiej wypada sony .
dodam ze zamierzam fotografoeac glownie mecze pilkarskie itp itd troche portretow i krajobrazy:)
Jak zamierzasz głównie focić mecze piłkarskie to bierz te A390 z 300/2,8 SSM
Albo z 70-200/2,8 SSM. Też sie da, ale trzeba potem mocniej kadrować
No i czekaj cierpliwie, niedługo wypuszczają 500/4.
Nie róbcie sobie jaj z chłopaka. Po pierwsze daj sobie chłopie spokój z tym jakimś a390L (co to jest do diabła?). Pewnie nie wiesz, że do sportu to obiektyw będzie kosztować kilka razy więcej niż jakiś tani aparat. Dlatego przemyśl na poważnie co chcesz robić i ... kup sobie zaawansowanego kompakta
piszac o meczach mialem na mysli takie amatorskie mojego synka
natomiast a390l pojawilo sie niedawno w uk i sie zastanawiam bo daja za darmoche do abonamentu z tel. kom ....faktcznie ponosi sie koszt tego aparatu tylko ze wliczony jest w abonament jest jeszcze do wyboru nikon 3000d ale ten to juz staruszek i bez LV i silnik AF wbudowany tylko w szkla wiec powaznie sie zastanawiam nad sony a390l , a500 lub moze nikon 5000d ...wiem ze ten ostatni jest calkiem calkiem ale i cena 200 funciakow wyzsza no chyba ze na ebayu probowac ....wiec prosze o jakies konkrety ....jak te sony sie sprawdza w rzeczywistosci bo mam kompakta konica/minolta 10mpx i do konca zadowolony nie jestem ...
Jak taki stary kompakt to i jakość może być średnia. Kupisz np. Canona SX 30 IS i będziesz w szoku
Sony nie kupuj bo zdziera straszną kasę na dobrych szkłach. Kupno D5000 to dobry wybór poparty naprawdę niezłą a niedrogą optyką. Na początek jakiś 18-105 VR a potem 70-300 VR i masz dobry amatorski zestaw.
pojawilo sie niedawno w uk i sie zastanawiam bo daja za darmoche do abonamentu z tel. kom
No, jak dają za darmochę z czymś innym to z pewnością jest to jakiś wartościowy produkt. Jak chcesz coś dostać za darmo przy okazji to bierz, ale jeśli trochę poważniej myślisz o fotografowaniu syna to popatrz na to, jakie obiektywy będziesz mógł i chciał później kupić do tego, żeby nie okazało się, że więcej dołożysz niż zaoszczędziłeś.
W każdym razie jak chcesz mieć lustrzankę i możliwość używania jej w różnych sytuacjach to przygotuj się na to, że podstawowy zestaw sklepowy to jest dopiero początek wydatków, a nie koniec. Nikon D5000 + 18-105 VR to jest takie chyba minimum do sportu (nikoniarze, nada się w ogóle do amatorskiego pstrykania sportu 18-105VR?). Napiszcie coś jeszcze może o 70-300VR, czy da się tym sfocić piłkarza?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9