Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Więc potrzebujesz jak najkrótszego czau błysku, przy dużej mocy. Absolutnie nie HSS-a, bo ten oznacza długi i słaby błysk. Potrzebujesz maksymalnie mocnego speedlighta, bo krótkie czasu błysku przydatne w fotografii sportowej uzyskuje się przy skręceniu conajmniej do 1/4-1/8 mocy (lampy sterowane bramką IGBT mają tym krótszy czas błysku im bardziej je skręcasz).
[ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 20:30 ]
cybertoman napisał/a:
DI866 ma (wg. instrukcji) 84Ws
Serio? W takim razie niezbyt efektywnie tę energię wykorzystują, patrząc na ich GN...
Jak mierzysz swiatlomierzem wyemitowana energie blysku?
Porównywałem z lampą studyjną używając takich samych modyfikatorów. I szczerze mówiąc, zrobiłem to po to, żeby udowodnić, że speedlighty są silniejsze niż to wcześniej wyczytałem...
Rozumiem. Speedlightem nie jest latwo uzyskac rownomierne oswietlenie calej powierzchni modyfikatora wiec nawet z tego samego softboxa emituje swiatlo inaczej, niz lampa studyjna a to rzutuje pewnie na wynik pomiaru przez porownanie.
cybertoman, różnice będą pomijalne - świeciłem parasolką odbijającą i dbałem o odległość od czaszy i kąt rozsyłu. W klasycznym softboksie speedlight daje wyniki ciut zawyżone (studyjna świeci mniej kierunkowo), a w moim Apollo jest sytuacja odwrotna (światło speedlighta jest tylko odbitym, a studyjna przychodząca od dołu świeci częściowo na dyfuzor). Poza tym robiłem też porównanie z żarówką błyskową, mającą wg. specyfikacji 68/34Ws, ale te wyniki uważam za mniej miarodajne, bo ta żarówka jakaś mało stabilna była, a poza tym kąt świecenia też nie za bardzo się zgadzał.
jesli o to zadbales, to tak. Pytalem, bo - jak widac na zalaczonych obrazkach, ten sam softbox (120x80) emitowac moze calkiem rozne swiatlo.
A tak zupelnie na boku - 2 EV roznicy emitowanego swiatloa na softboxie (ostatni obrazek) to juz rownomiernie? Jak to wyglada w profesjonalnym sprzecie studyjnym?
[ Dodano: Wto 19 Paź, 2010 19:39 ]
PS. Zupelnie a propos to pierwszy obrazek jest tez dowodem na to, ze softboxa tez mozna mozna sobie "zmniejszyc"...
Pytalem, bo - jak widac na zalaczonych obrazkach, ten sam softbox (120x80) emitowac moze calkiem rozne swiatlo.
Tyle, że to klasyczny softbox - ja używam do speedlightów Apollo Westcotta, a on działa jak kwadratowa parasolka odbijająca, z dyfuzorem na wyjściu - praktycznie nie ma hotspota, bo światło odbija się od całej czaszy...
cybertoman napisał/a:
A tak zupelnie na boku - 2 EV roznicy emitowanego swiatloa na softboxie (ostatni obrazek) to juz rownomiernie? Jak to wyglada w profesjonalnym sprzecie studyjnym?
Lampy studyjne mają palniki wysunięte, więc świecą dookólnie wewnątrz softboksa i są mniej podatne na tworzenie hotspotów. Możesz ten efekt zasymulować zakładając Stofena na speedlighta...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10