Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 14 Paź, 2010 szeroka stałka do Nikona
Szukam szerokiej bardzo jasnej stałki do Nikona pod APS-C do krajobrazu i do reportażu co byście polecili?
Obiektyw, który posiadam 50 f 1,8 nie bardzo się sprawdza do tych zadań (za krótki)
To ja do tych propozycji dołożę jeszcze Sigmę 30/1.4 i masz teraz chyba komplet opcji. Nikkor 35/1,8 to najtańsza i całkiem sensowna propozycja. Już dość szeroki i dość jasny, za tę cenę warty polecenia.
Sigmy 30/1.4 i 20/1.8 są odpowiednio szersze i jaśniejsze (30/1.4) lub tylko szersze (20/1,8), obydwie mają wystarczającą jakość obrazka, ale kosztują ponad dwa razy tyle co Nikkor. Niestety 20/1,8 ma układ AF starej generacji, który nie pozwala na ręczne doostrzanie w trybie AF (brak ultradźwiękowego HSM), co może być problemem dla osób które lubią sobie czasem doostrzyć.
Ten Nikon 35 1,8 to ciekawa propozycja przynajmniej cenowo - tylko nie wiem czy do tych zastosowań, które wymieniłem będzie się nadawał często bowiem podróżuję i potrzebuje jasnego szkła, które sprawdzi mi się i na ulicy i we wnętrzach z kolei sigmy już kosztują około 2000 zł czyli jak na stałkę sporo
[ Dodano: Pią 15 Paź, 2010 13:49 ]
a czy ewentualnie warto pomysleć jeszcze nad trochę ciemniejszymi nikonami 20 2,8D lub 24 2,8D?
Szukaj szerzej, pod DX 35mm to w pomieszczeniach jest za wąsko.
Sigma 20 mm f/1.8 EX DG Aspherical RF może takie coś?
Takie szkło już da ok 32mm na DX co pozwoli na trochę wygodniejsze focenie w pomieszczeniach i na ulicy.
Ideałem byłby 24/1.4, ale on kosztuje miliard...
kolejnym pomysłem jest b. udana Sigma 10-20, ale to już zum.
Chyba pomyślę nad tą Sigma 20 mm f 1.8 tylko nie wiem na ile optycznie i mechanicznie jest to dobre szkło czytałem w teście że dość mocno winietuje i kiepsko działa autofokus
ta sigma 10-20 która wymieniłeś jest z kolei zbyt ciemna do tych zastosowań do których szukam szkła
Nikon 35 1,8 to ciekawa propozycja przynajmniej cenowo
Cenowo i jakościowo
Przem77 napisał/a:
a czy ewentualnie warto pomysleć jeszcze nad trochę ciemniejszymi nikonami 20 2,8D lub 24 2,8D?
Po pierwsze to stare szkiełka, konstruowane jeszcze przed erą cyfrową. Co więcej w czasach kiedy nie było zoomów o małych ogniskowych. Teraz można kupić już np Tamrona 17-50/2.8 tyle, że.... to nie jest stałka.
Z jasnych stałek w rozsądnych cenach, które mogę polecić to chyba tylko Samyanga 14/2.8, tyle, że nie będziesz miał AF no w 2 i 4 cyfrowych puszkach - światłomierza (choć ponoć Samyang miał wypuścić wersję z "wbudowanym dandelionem")
P.S.
Do czego w krajobrazie potrzebujesz jasności?
albo Carl Zeiss Distagon 25 mm f/2.8 T ZF - niestety drogo...
Samyang 14mm f/2.8 - duzo taniej i bardzo szeroko
albo Sigma 20 f 1.8, najjaśniej, dosc szeroko bo 30mm
i nawet dostał nagrodę EISA, 10 lat temu ale dostał.
w mieście pod koniec albo początek dnia kiedy nie jest do końca widno taki obiektyw to zbawienie i to że szeroko to wcale nie znaczy że nie przyda się mniejsza głębia.
[ Dodano: Sro 20 Paź, 2010 06:30 ]
a tak na dobrą sprawę to Sigma 17-50 by rozwiązała Twoj problem, m.in. dlatego że do reportażu zawsze lepszy zoom.. światło 2.8 to dość jasno, a zakres 26-75 chyba wystarczająco uniwersalny, za darmo nie jest ok. 2700 ale to dobre szkło.
Wbudowany OS powinien wynagrodzić fakt że obiektyw nie jest ultrajasny, ale jaśniejszych zoomów po prostu nie ma
[color=white][ [i]Dodano: Sro 20 Paź, 2010 06:30 ]
a tak na dobrą sprawę to Sigma 17-50 by rozwiązała Twoj problem, m.in. dlatego że do reportażu zawsze lepszy zoom.. światło 2.8 to dość jasno, a zakres 26-75 chyba wystarczająco uniwersalny, za darmo nie jest ok. 2700 ale to dobre szkło.
Wbudowany OS powinien wynagrodzić fakt że obiektyw nie jest ultrajasny, ale jaśniejszych zoomów po prostu nie ma [/quote][/i][/color]
Widzisz tylko ja akurat poszukuję szkła z uwagi na plastykę i głębię ostrości, żaden zoom nawet ten jasny nie da mi tego co możę jasna stałka. Poza tym nie potrzebny mi obiektyw uniwersalny tylko do konkretnego celu jakim jest przede wszystkim uliczny reportaż.
Rozważając potrzebę posiadania czegoś szerszego (i jasnego przy okazji) od 30mm na APS-C i patrząc na to co jest na rynku: albo stare Sigmy, albo stare i nie całkiem jasne Nikkory, tudzież nowy, drogi N24/1.4 doszedłem do wniosku, że po prostu poczekam na pojawienie się Fuji X100. Bo ten kompakt może w prosty sposób rozwiązać ten problem - przyszłość pokaże.
Widzisz tylko ja akurat poszukuję szkła z uwagi na plastykę i głębię ostrości, żaden zoom nawet ten jasny nie da mi tego co możę jasna stałka. Poza tym nie potrzebny mi obiektyw uniwersalny tylko do konkretnego celu jakim jest przede wszystkim uliczny reportaż.
Przy 20 mm to plastyka nie jest jakaś porażająca. Jak chcesz mieć stosunkowo małą głębię ostrości to potrzeba pełnej klatki bo wtedy możesz używać 35mm albo 28mm. Szerokie szkła też dosyć mocno winietują, już taka ich uroda.
Ja mam Nikkora 20/2.8 i na dx się bardzo dobrze sprawdza, no chyba, że ktoś fotografuje tylko tablice testowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10