Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 180 f2.8 bądź 85 f1.4
Autor Wiadomość
jarwicz 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Paź, 2010   Nikkor 180 f2.8 bądź 85 f1.4

Witam,

fotografuję już ładnych parę lat ale nigdy nie miałem ogniskowej powyżej 50mm. robię dużo portretów i wszystko 50-ką ale coś mnie tknęło i uznałem że to za mało i zastanawiam się nad kupnem jednej z ogniskowych które wymieniłem w temacie. Jako że nie mam jak sprawdzić odległości od fotografowanego obiektu przy tych ogniskowych proszę o pomoc (pójść do sklepu i sprawdzić nie mogę, niestety).

jak daleko (mniej więcej) muszę się znajdować od osoby aby uchwycić:
1) jej całą sylwetkę (ogniskowa 180mm i 85mm)
2) jej twarz (te same ogniskowe)

3) czy na 85mm f1.4 można wyizolować całą sylwetkę z tła czy potrzeba do tego dłuższe tele?
4) czy Nikkor 180mm f2.8D różni się znacznie od tego bez D? różnica w cenie używanych to 500-600zl i ciekaw jestem czy optycznie jest jakaś różnica.

dla wielu pewnie to banalne pytania ale ja nie mam doświadczenia na tym polu

z góry dzięki za odpowiedzi

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 21 Paź, 2010   

Policz sam:odległość od obiektu fotografowanego=ogniskowaxrozmiar obiektu/rozmiar matrycy aparatu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jarwicz napisał/a:
Przy takim podejściu będziesz na każdym portrecie miał inne obrazowanie. Aby nie zmieniać perspektywy rób zdjęcia osób z ustalonej odległości, np 3m - a kątem widzenia obiektywu ustalaj kadr. Tzn im więcej chcesz uchwycić - tym mniejszą ogniskową musisz użyć.

W związku z tym wzór Sundersa powinieneś sobie odwrócić ;)

ogniskowa = rozmiar-matrycy * odległość_od_obiektu / rozmiar_obiektu

W zależności od tego czy to będzie kadr poziomy czy pionowy - podstawiaj raz dłuższy raz krótszy bok matrycy.

jarwicz 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
jarwicz napisał/a:
Przy takim podejściu będziesz na każdym portrecie miał inne obrazowanie. Aby nie zmieniać perspektywy rób zdjęcia osób z ustalonej odległości, np 3m - a kątem widzenia obiektywu ustalaj kadr. Tzn im więcej chcesz uchwycić - tym mniejszą ogniskową musisz użyć.

aż takim laikiem nie jestem ;)
chodziło mi wyłącznie o praktyczne podejście co do odległości.
wg. waszego wzoru robiąc zdjęcie ogniskową 180mm osobie 2m (zakładając że robię od stóp do głów pełna klatką w poziomie) muszę odejść na około 10m..... mam nadzieje że dobrze policzyłem.
dzięki o to mi chodziło.

jeszcze zostaje kwestia głębi ostrości (wyizolowanie całej sylwetki z tła) na 85 1.4. Uda sie czy potrzeba dłuższe tele?
no i czy ten Nikkor 180 2.8D różni się optycznie od wersji bez D?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jarwicz napisał/a:
chodziło mi wyłącznie o praktyczne podejście co do odległości.

Praktyczne podejście jest takie że portrety robi się z odległości 1.5-5m.
jarwicz napisał/a:
jeszcze zostaje kwestia głębi ostrości (wyizolowanie całej sylwetki z tła) na 85 1.4. Uda sie czy potrzeba dłuższe tele?

No skoro takim laikiem nie jesteś, to pewnie policzysz sobie GO ;)
Cytat:

Nie wiem - żadnego z nich nie miałem. Ale zapytam się - jaki masz aparat?

[ Dodano: Czw 21 Paź, 2010 10:23 ]
jarwicz napisał/a:
wg. waszego wzoru robiąc zdjęcie ogniskową 180mm osobie 2m (zakładając że robię od stóp do głów pełna klatką w poziomie) muszę odejść na około 10m..... mam nadzieje że dobrze policzyłem.

Na FF, pole obrazowe przy obiektywie 180mm, kadrowaniu w poziomie i odległości przedmiotowej 10m będzie około 2x1,3m - czyli osoba o wzroście 2m się nie zmieści. Ale z obiektywem 105mm już da radę tak skadrować (pole około 3,5x2,3m)

jarwicz 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
jarwicz napisał/a:

No skoro takim laikiem nie jesteś, to pewnie policzysz sobie GO ;)

nieprecyzyjnie się wyraziłem jak zawsze. miało być - laikiem nie jestem co do praktyki. Fotograficzne wykresy, wzory i obliczenia wszelkiego rodzaju pozostają dla mnie zagadką. więc GO sobie raczej nie wyliczę.

Cytat:
Cytat:

Nie wiem - żadnego z nich nie miałem. Ale zapytam się - jaki masz aparat?

D700, wiec AF serii D popcha jeśli dlatego pytałeś o aparat. Wiem że D to info o odległości od fotografowanego obiektu i wersja bez D czasami ogłupia lampy bo nie wiedzą jak mają błyskać. Natomiast nie wiem jak wersja D i brak D, w tym przypadku, ma się do optyki. Czy zmienili delikatnie konstrukcję gdy dodawali D.

Cytat:
Na FF, pole obrazowe przy obiektywie 180mm, kadrowaniu w poziomie i odległości przedmiotowej 10m będzie około 2x1,3m - czyli osoba o wzroście 2m się nie zmieści. Ale z obiektywem 105mm już da radę tak skadrować (pole około 3,5x2,3m)

wiec zupełnie źle to policzyłem :( do wzoru podstawiłem nie ten bok matrycy bo leżąca 2m osoba by się zmieściła ;)

Ja dokładnie wiem jak fotografuję i w jakich warunkach. Poprostu, staram się na sucho dowiedzieć czy takie obiektywy jak w temacie będą odpowiednimi instrumentami dla mnie zanim stracę 2 dni na wyjazd do sklepu

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jarwicz napisał/a:
nieprecyzyjnie się wyraziłem jak zawsze. miało być - laikiem nie jestem co do praktyki. Fotograficzne wykresy, wzory i obliczenia wszelkiego rodzaju pozostają dla mnie zagadką. więc GO sobie raczej nie wyliczę.

FF, 85mm, f/1.4 - w takich warunkach uzyskasz następujące głębie ostrości:
- odległość ostrzenia 2m - GO = 4cm
- odległość ostrzenia 3m - GO = 10cm
- odległość ostrzenia 5m - GO = 29cm
- odległość ostrzenia 10m - GO = 1,17m
http://dofmaster.com/dofjs.html
jarwicz napisał/a:
D700, wiec AF serii D popcha jeśli dlatego pytałeś o aparat.
Pytałem też z uwagi na światłomierz ;)

jarwicz 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
http://dofmaster.com/dofjs.html

dzięki. Już sobie policzyłem ;) ciekawe jak to jeszcze wygląda w praktyce...
wielkie dzięki za pomoc.

zostaje więc już tylko kwestia tej literki D ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jarwicz napisał/a:
ciekawe jak to jeszcze wygląda w praktyce...

Zależy jak daleko masz to tło..

komor 
Moderator

jarwicz napisał/a:
czy na 85mm f1.4 można wyizolować całą sylwetkę z tła czy potrzeba do tego dłuższe tele?

Tu masz przykład z Nikkora 85 D, na cropowym body, czyli na FF będzie z tej samej odległości jeszcze szerzej, przy tej samej głębi:

Vintage look girl f/1.4 by karolgrafik, on Flickr

Jak najbardziej można wyizolować postać, pozostaje kwestia odległości, trzeba na te dobre 5-8 metrów się odsunąć, o ile dobrze pamiętam, przy cropie. Na pełnoklatkowej matrycy to będzie mniej, i mniejsza głębia jeszcze. Ja co prawda nie mam ani Nikona ani pełnoklatkowego aparatu, ale na cropowej matrycy i obiektywie Samyang 85/1,4 to wygląda tak:

Naprawdopodobniej wszystkie te pstryki są na f/2. Samyang niestety nie zostawia śladu w EXIF-ie, stąd nie mam pewności.

dragossani 
Entuzjasta

Zachowując te zwyczajowe odległości od modela o których pisał hihax_pl, obiektywem 85mm obejmiesz postać przy pionowym kadrze, a przy poziomym masz popiersie. Praktyka wygląda tak, że całe postaci robi się zwykle 50-ką. W plenerze można 85-ką bo jest się gdzie cofnąć. Ujęcia samej twarzy to zwykle 135mm przy niedużych odległościach albo 180-200mm w plenerze.

Co do odcinania tła to o ile szkło jest ostre to zwykle wystarczy f/2-f/2.5 żeby uzyskać pożądany efekt. Jak tło jest daleko to przy f/2.8 też wyjdzie dobrze. Jeśli tło jest blisko to można otworzyć przesłonę szerzej ale wtedy fragmenty postaci już zaczynają uciekać w nieostrości (niektórzy tak lubią), no i oczywiście trzeba mieć szkło które nie mydli na takich przysłonach.

jarwicz 
Nowy

komor, dragossani dzięki za sample i odpowiedzi. mam już jako takie pojecie o owych ogniskowych.
zastanawiam się nad nowa Sigmą 85 1.4 a Nikkorem 180 2.8 (nie wiem czy D czy nie D). cena taka sama, waga taka sama......hmmm muszę poważnie pokombinować i poszukać więcej sampli na sieci

dragossani 
Entuzjasta

Jeśli masz już 50-kę to chyba bardziej przyda Ci się dłuższe szkło - 180mm. Rozważ jeszcze 135mm f/2 DC - taki. Nabierzesz wprawy z dłuższym szkłem i z czasem możesz dokupić 85-kę żeby wypełnić lukę w ogniskowych.

jarwicz 
Nowy

dragossani napisał/a:
Jeśli masz już 50-kę to chyba bardziej przyda Ci się dłuższe szkło - 180mm. Rozważ jeszcze 135mm f/2 DC - taki). Nabierzesz wprawy z dłuższym szkłem i z czasem możesz dokupić 85-kę żeby wypełnić lukę w ogniskowych.

myślałem o 135 ale coś mi się ubzdurało ze waży ponad kilogram a to za dużo jak dla mnie. Sprawdziłem jeszcze raz i faktycznie można się zastanowić z tym ze sporo droższy....
Tak sobie myślę waśnie że mając 50 1.4 i 180 2.8 to będę w stanie osiągnąć podobne rezultaty do 85 1.4 plus coś ponadto....
180 wydaje się lepszym rozwiązaniem ale to tak na razie teoretycznie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jednakże to właśnie 135DC jest po dziś dzień niekwestionowanym królem szkieł portretowych.

Odpowiedz do tematu