Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja też, ale jak mam ochotę na dwudziestosekundowe ekspozycje to muszę mieć wsparcie
baaa.... ale Ty chyba nie bierzesz tego statywu na wszelki słuczaj jak sobie trzaskasz powiedzmy trzydniową ekskursję przez Pasmo Polic i Babią, bo może Ci się 20 sekundowe ekspozycje zamarzą
Statywy są różne. Ciężkie do studia, średnie do wrzucenia do bagażnika i lekkie do noszenia na/w plecaku. To jaki jest stosunek nośności/stabilności do wagi wprost wynika z ceny. I tyle.
Ze statywem to jest tak. Jak go nie masz przy sobie to wydaje Ci sie ze przydalby sie bardzo, jak go masz to nie ma czasu/checi go rozlozyc i stwierdzasz ze mozna z reki
wiem będziecie się śmiać że do takiego aparatu statyw chcę kupić , ale czasami jadę sam w teren swoim jeepem i chcę sobie nakręcić jakiś filmik z pokonywania jakiejś przeszkody i w tym momencie potrzebuję statywu. Do tej pory miałem z tym problem , aparat albo komórkę ustawiałem na jakichś konstrukcjach z drzewa , opon , ziemi....ale będzie nowy aparat to i statyw można sobie sprawić.
może ktoś zaproponuje coś innego za podobne pieniądze
nie znam się na statywach i dlatego proszę o pomoc zawodowców
Ostatnio zmieniony przez Hans Kloops Wto 19 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ze statywu do kompaktu nie ma co się śmiać, ale obawiam się, że jakiejś konkretnej porady nie otrzymasz, bo zawodowcy na których się powołujesz raczej nie używają statywów w takich przedziałach cenowych. Po prostu nie kupić najtańszego knota za 30 zetów, bo ma szansę się rozpaść po krótkim okresie używania.
Taki First za 60 dych powinien być ok, o ile dobrze pamiętam, bo miałem statyw tej marki na początku mojej przygody fotograficznej.
Ze statywem to jest tak. Jak go nie masz przy sobie to wydaje Ci sie ze przydalby sie bardzo, jak go masz to nie ma czasu/checi go rozlozyc i stwierdzasz ze mozna z reki
jeszcze tylko muszę wybrać czy ten tańszy za 59zł (sprawia wrażenie tandetnego , nóżki na dole są zakończone zaostrzonym plastikiem )
czy ten droższy za 89zł który ma lepsze nóżki (na moje oko mają lepsze podparcie , zakończone są takimi plastikowymi korkami na przegubie)
Jak napisałem w boxie, trafił mi się stary dobry Gitzo g2220 plus Manfrotto 496 RC2.
Statyw jest po prostu masakrycznie pancernie wykonany i bardzo stabilny, rozwiązania pochyłu kolumny środkowej - świetne (jakiś mądry praktyk to projektował), kula w połączeniu z pochyłem kolumny pozwala również na idealne obracanie w poziomie do zdjęć panoramicznych (brak tylko podziałki oczywiście).
Do odkręcania nóg w statywie trzeba się przyzwyczaić. Zapadki, blokujące rozstaw nóg, można regulować śrubką - proste, skuteczne rozwiązanie.
Oczywiście kolumna środkowa posiada haczyk do obciążania statywu np. plecakiem
Rozstaw "nóg" statywu może mieć kąt ujemny nawet!
Wysokość robocza jest - uważam - wystarczająca.
Co do kuli Manfrotto - kula jak kula, 6kg ma wytrzymać, co w zupełności wystarcza na np. Kiev 60 plus Sonnar 300.
Owszem, waży to to - tak szacuje ponad 2kg, ale za 190 euro (nowy sprzęt) razem chyba grzech wybrzydzać.
Dokładnie tak
Jestem akurat w momencie kupna statywu, bo stary jakoś niebezpiecznie wygląda (sam plastik) więc boję się go nawet rozkładać. Powiedzcie mi czy taki goldphoto będzie ok do nikona d90? Nie chcę kupić byle czego, ale nie ukrywam, że chwilowo nie mam zbyt wielu funduszy na kupno dużo droższego sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10