Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 19 Paź, 2010
EPSON Pro 3880 - eksploatacja
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sro 20 Paź, 2010   

Baku, dział z kamerami w nazwie właśnie już był, ale stosunkowo rzadko był odwiedzany, bo to forum nie miało wcześniejszych tradycji wideo. Teraz nazywa się filmowanie i jest to bliższe przeciętnemu użytkownikowi tego forum, który przede wszystkim ma aparat foto.

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ale dyskretna zmiana, której dziś dokonał goltar w opisie kategorii jest moim zdaniem całkowicie wystarczająca. Chodziło mi o położenie nacisku na część sprzętową właśnie...

mati83 
Bywalec

Powracając do głównego tematu. Czy możecie podać przedział cenowy za wydruk wielkoformatowej fotografii np A2, A3, który jest optymalny w kosztach dla klienta i osoby wykonującej zlecenie. Pytam bo nie mogę znaleźć w swojej okolicy takich ofert, na allegro tez się z tym nie spotkałem. Nie chciałbym przesadzić z ceną i też nie zepsuć rynku. Czy za wydruk kolorowy i czarno-biały jest taka sama cena?

[ Dodano: Sro 20 Paź, 2010 19:05 ]
Jeszcze mam jedno pytanie o papier. W jaki papier najlepiej się zaopatrzyć jeśli chodzi o zdjęcia i gdzie go najlepiej nabyć ?

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Wysłany: Czw 21 Paź, 2010   

mati83 napisał/a:
Jeszcze mam jedno pytanie o papier. W jaki papier najlepiej się zaopatrzyć jeśli chodzi o zdjęcia i gdzie go najlepiej nabyć ?

Mat czy polysk?

mati83 
Bywalec

Potrzebuję kilka rodzajów w formatach A2, A3 (jaka jest różnica pomiędzy A3+, a A3?), A4, A5 po niżej wymienię o jakie mi chodzi :

z Pewnością będę potrzebował jakiś najlepszy tj super połysk - nie wiem czy dobrze celuję ale myślę o Epson Premium Glossy Photo i tu mam pytanie bo znalazłem jeszcze jakiś Epson Premium Luster Photo i czym one się różnią ?

Kolejny cel to Epson Glossy Photo

Na pewno będę potrzebował jakiegoś matowego i tutaj nie mam pojęcia co wybrać.

Jeśli chodzi o wydruk czarno-biały i kolorowy to papier ma znaczenie ? jeśli tak to proszę zaproponować jakiś w połysku i macie.

Wiem, że model 3880 nie ma mocowania do rolki i nożyka ale widziałem w internecie jak ktoś drukował z rolki na tym model i szło to ładnie. Też chcę spróbować druku panoramicznego i tak się zastanawiam nad papierem w rolce Epson Premium Glossy Photo 16" x 30,5m. Jeśli to jest możliwe to czy papier z rolki 17" też wejdzie w tą drukarkę ?

Zaznaczam, że zamierzam korzystać tylko z oryginalnego tuszu.

PS

Dzisiaj dokonałem pierwszego próbnego wydruku na papierze Epson Premium Glossy Photo i wyszedł mi lekki kwas. Drukowałem zdjęcie, które kilka dni wcześniej wydrukowałem na Brather DCP 150C - co wyszło nie najgorzej ale barwy były mniej więcej jak na monitorze (i tu zaznaczę, że sprawdzałem na 3 różnych monitorach i wszędzie jest tak samo, czyli bardzo w zdjęciu są OK). Nie wiem dlaczego 3880 wydrukował mi to kolorach jak by za jakimś filtrem zielonym, woda była bardzo szmaragdowa. Nie wiem co mogło być źle jutro będę to dalej sprawdzał. Może jakiś rady, na co trzeba zwracać szczególną uwagę ? Zaznaczam, że zdjęcie miałem już obrobione finalnie i było w formacie TIF.

dragossani 
Entuzjasta

Zwykle nie wypowiadam się w takich momentach ale tu nie mogłem się powstrzymać. Kolega mati83 przejawia nieokiełznaną wręcz determinację w dążeniu do komercyjnego świadczenia usług na których się nie zna. Najpierw panoramy z ręki, a teraz druk dużych formatów. Gratuluję pędu do przedsiębiorczości ale proponuję wybrać branżę w której ma się doświadczenie lub przynajmniej ograniczyć się do zarządzania i zatrudnić fachowców.

Jeśli te panoramy i wydruki kolegę pociągają to tutaj na forum z pewnością wiele się dowie, a przez praktykę z czasem osiągnie biegłość profesjonalisty. Do tego punktu jednak daleka droga. Po co pomnażać rzesze sfrustrowanych klientów i wkładać środki w biznes, który siłą rzeczy będzie łagodnie mówiąc kulejący...

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

dragossani napisał/a:
Najpierw panoramy z ręki

Takie poglądowe, na monitor do domu - ok, ale do wydruku?
No, raczej potrzeba ze statywu z jakąś świetną głowicą panoramiczną.

mati83 
Bywalec

dragossani - nie wytrzymał i w końcu uwolnił swoje ego...

Je jednak poczekam na rady profesjonalistów.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mati83 napisał/a:
Je jednak poczekam na rady profesjonalistów.

mati83, profesjonaliści nie mają czasu przesiadywać na forum, a na pewno nie podzielą się pełną, fachową i rzetelną wiedzą za free.

Dlatego też wcześniej podałem Ci link do profesjonalistów, którzy mogą Ci wszystko wyjaśnić. W zamian Ty będziesz kupował u nich papiery, folie, i wszystko, czego Ci do tego businessu będzie potrzeba. Będziesz miał też wsparcie. Może jeszcze zdążysz zapisać się na warsztaty w tym temacie, które organizują w listopadzie.

To jest moja "wędka" dla Ciebie. Ryby niestety nie mogę Ci dać. :wink:

dragossani 
Entuzjasta

Myślę że profesjonaliści chętnie pomogą w nauce. Czy od pomysłu robienia na tym biznesu będą Cię odwodzić - tego nie wiem. Konkurencją realną nie będziesz, co najwyżej nadpsujesz rynek. Nikt Ci nie zabroni robić na zlecenie panoram z ręki i wydruków bez zarządzania kolorem - szkoda tylko nabitych w butelkę klientów.

komor 
Moderator

mati83, kolega dragossani udzielił Ci naprawdę dobrej rady…

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

dragossani napisał/a:
szkoda tylko nabitych w butelkę klientów.

Hmm, ci też mają oczy...

zug
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Hmm, ci też mają oczy...

po nabiciu pewnie otworzą ;) :P

mati83 
Bywalec

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Z pewnością będę musiał skorzystać z warsztatów bo nie pozwolę na kurzenie się tak drogiego sprzętu.

veenee 
Optyczny
fotosapiens

mati83 napisał/a:
Potrzebuję kilka rodzajów w formatach A2, A3 (jaka jest różnica pomiędzy A3+, a A3?),

http://www.dpandi.com/paper/index.html

Cytat:
z Pewnością będę potrzebował jakiś najlepszy tj super połysk - nie wiem czy dobrze celuję ale myślę o Epson Premium Glossy Photo i tu mam pytanie bo znalazłem jeszcze jakiś Epson Premium Luster Photo i czym one się różnią ?

Epson Premium Glossy Photo jest bardzo przyzwoitym papierem, poza tym profile do wszystkich papierow Epsona dadza niezle efekty i dostajesz je razem z softem drukarki.

Roznica miedzy Luster i Gloss:
http://www.smugmug.com/help/lustre

Cytat:

Na pewno będę potrzebował jakiegoś matowego i tutaj nie mam pojęcia co wybrać.

To zalezy jaki typ zdjec bedziesz drukowal, na przyklad czy bedziesz drukowal nasycone kolory itd. Papiery Hahnemuhle, Innova, PermaJet – praktycznie wszystki mozna polecic (dokladnie w tej kolejnosci...).

Cytat:

Jeśli chodzi o wydruk czarno-biały i kolorowy to papier ma znaczenie ? jeśli tak to proszę zaproponować jakiś w połysku i macie.

Tak, papiery matowe i blyszczace bardzo roznia sie odwzorowaniem kolorow, zakresem tonalnym itd. Co do propozycji to patrz wyzej.
Cytat:

Wiem, że model 3880 nie ma mocowania do rolki i nożyka ale widziałem w internecie jak ktoś drukował z rolki na tym model i szło to ładnie. Też chcę spróbować druku panoramicznego i tak się zastanawiam nad papierem w rolce Epson Premium Glossy Photo 16" x 30,5m. Jeśli to jest możliwe to czy papier z rolki 17" też wejdzie w tą drukarkę ?

Nie probowalem ale podobno tak (maksymalna dlugosc wydruku to wowczas ponad 37 cali albo znacznie wiecej z dodatkowym oprogramowaniem (RIP).

Cytat:

Dzisiaj dokonałem pierwszego próbnego wydruku na papierze Epson Premium Glossy Photo i wyszedł mi lekki kwas. Drukowałem zdjęcie, które kilka dni wcześniej wydrukowałem na Brather DCP 150C - co wyszło nie najgorzej ale barwy były mniej więcej jak na monitorze (i tu zaznaczę, że sprawdzałem na 3 różnych monitorach i wszędzie jest tak samo, czyli bardzo w zdjęciu są OK). Nie wiem dlaczego 3880 wydrukował mi to kolorach jak by za jakimś filtrem zielonym, woda była bardzo szmaragdowa. Nie wiem co mogło być źle jutro będę to dalej sprawdzał. Może jakiś rady, na co trzeba zwracać szczególną uwagę ? Zaznaczam, że zdjęcie miałem już obrobione finalnie i było w formacie TIF.

Jestes pewien, ze nie wlaczyles podwojnego profilowania (w programie do obrobki zdjec i w drukarce)? Wybrales wlasciwy profil dla danego papieru? Ew. sprawdziles soft-proof? Zakladam, ze monitor masz skalibrowany….

Odpowiedz do tematu