Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja sobie dzisiaj 60D solidnie pomacałem i popstrykałem parę fotek , jak jest tu jakiś miłośnik analizy szumów to mam zdjęcia RAW i JPG w różnym ISO od 100 do 6400 :)Powiem tak, w porównaniu do mojego 350D sam miód i malina Kasa jaką uzyskałem ze sprzedaży 350D ma już swój cel (60D ) Nie używałem innych body serii XXD więc zmiany wprowadzone do 60D niekoniecznie muszą mi przeszkadzać a jest parę cech które mi się podobają
60D to zabawka, wielkością nie ustępuje 550D , nie widziałem dużej różnicy w trzymaniu w ręce 60D i 550D, dolny palec nie miał oparcia jak zwykle, za to już poczułem różnicę w trzymaniu aparatu 50D, to było to co chciałem mieć
cena wg mnie za 60D sporo za duża, ale płaci się za nowość też i przy okazji
zdecydowanie 50D jest lepszym sprzętem niż nowy 60D, w 50D czuć że trzyma się porządny aparat, trzymając 60D miałem wrażenie że trzymam 1000D, i ten plastik, po czasie się wytrze i będzie się świecić jak no, jak w 1000D
zdecydowanie 50D jest lepszym sprzętem niż nowy 60D
Ale przeprowadziłeś jakieś testy porównawcze czy tylko tak piszesz? Bo ze specyfikacji wynika, że przewaga jest po stronie 60D. Ergonomia to po pierwsze kwestia przyzwyczajeń, a po drugie stanowi tylko małą część oceny aparatu.
Pozdrawiam
Ale też ergonomia jako taka jest niekwantyfikowalna, bowiem zbyt wiele zależy tu od indywidualnych preferencji. Rzecz jasna nieergonomiczne może być umieszczenie wizjera na dolnej ściance (pokrywie) korpusu i tu myślę, że jest to przykład obiektywnego braku ergonomii, jednak takich wdrożeń jeszcze nie ma.
Dla jednych wyższą ergonomię będzie miał 50D dla innych 60D. A to, że linia semi-profi (nie wiem czy tak ją mogę nazwać) rozszczepia się na 60D i 7D to moim zdaniem bardzo dobrze. Jest wybór a różnice są spore: Bogu świeczkę, a diabłu ogarek.
Nie przesadzajmy, nikt nie robi jakiś dziwolągów ergonomicznych, a w ramach niewielkich zmian obudowy to kwestia przyzwyczajeń lub dołożenia gripa. Ale nikt mnie nie przekona, że ergonomia na poziomie 50D/60D jest ważniejsza od sprawnego AF, jakość zdjęć RAW, zakresu tonalnego, rozdzielczości, dobrego wizjera itp.
Jak ktoś porówna te cechy to będziemy mogli mówić czy któryś aparat jest zdecydowanie lepszy.
Ostatnio zmieniony przez felis Sro 27 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
zdecydowanie 50D jest lepszym sprzętem niż nowy 60D
Ale przeprowadziłeś jakieś testy porównawcze czy tylko tak piszesz? Bo ze specyfikacji wynika, że przewaga jest po stronie 60D. Ergonomia to po pierwsze kwestia przyzwyczajeń, a po drugie stanowi tylko małą część oceny aparatu.
Pozdrawiam
testów na jakość zdjęć nie robiłem
tylko ergonomia
mając 60D w rękach tak samo źle mi się go trzymało jak tego 1000D co miałem, mały aparat i ostatni palec nie miał oczywiście na czym się oprzeć,
jak wziąłem 50D to od razu było czuć różnicę w samym już trzymaniu , 50D to solidna maszynka
co do odchylanego LCD to jest bajer który przy fotografi może się w ogóle nie przydać, w 1000D jak go miałem ani razu nie zatęskniłem za tym aby LCD był odchylany
dlatego wiem na pewno po samym wizualnym sprawdzeniu że 60D to jest taka zabawka jak 550D z tym że bardziej wypasiona,
na nagrywaniu filmów przez aparat w ogóle mi nie zależy, od tego mam kamerę full HD
dlatego decyzja o zakupie 50D była od razu podjęta, bez zastanawiania się zbytnio
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sro 27 Paź, 2010
fotodarek napisał/a:
co do odchylanego LCD to jest bajer który przy fotografi może się w ogóle nie przydać, w 1000D jak go miałem ani razu nie zatęskniłem za tym aby LCD był odchylany
dlatego wiem na pewno po samym wizualnym sprawdzeniu że 60D to jest taka zabawka jak 550D z tym że bardziej wypasiona
ta łatwość w formułowaniu dziwnych uzasadnień czasem jest rozbrajająca
szanuj kręgosłup bo możesz kiedyś wręcz nie obejść się bez uchylnego wyświetlacza
wg mnie takie rozwiązanie znacząco podnosi ergonomię każdej puszki i to nie tylko w sytuacjach kiedy nie możemy się swobodnie schylać.
wydaje mi się, że z fotograficznego pktu widzenia wszystkie trzy aparaty oferują zbliżone możliwości i segregowanie na zabawki jest chyba po zakupowym łechtaniem ego
nikt mnie nie przekona, że ergonomia na poziomie 50D/60D jest ważniejsza od sprawnego AF, jakość zdjęć RAW, zakresu tonalnego, rozdzielczości, dobrego wizjera itp.
Prosta rzecz: stosuję pojedynczy punkt AF, który szybko i bez odrywania oka od wizjera zmieniam tym joystickiem, który jest w 40D/50D i starszych. W Custom Functions mam przestawione tak, że zmiana punktu AF nie wymaga żadnych innych czynności/guzików – tylko joystick.
Czy w 60D da się równie wygodnie posługiwać nowym rozwiązaniem pozbawionym joysticka? Bo co mi z rewelacyjnego AF jak nie mogę sprawnie zmieniać punktów?
Takie detale potrafią być kluczowymi punktami za lub przeciw, obojętnie czy się tego używa zawodowo czy amatorsko. No, chyba że ktoś uprawia naprawdę tylko bardzo statyczną i wystudiowaną fotografię, gdzie puszka w sumie ciągle na statywie i jej poręczność i guzikologia nie ma znaczenia.
No, chyba że ktoś uprawia naprawdę tylko bardzo statyczną i wystudiowaną fotografię, gdzie puszka w sumie ciągle na statywie i jej poręczność i guzikologia nie ma znaczenia.
Właśnie o to chodzi
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sro 27 Paź, 2010
troszkę inna funkcjonalność ale są i tacy którym joy nie sprawiał radości, a kółko też ma swoje zalety http://forums.dpreview.co...essage=36187538
może można zmieniać pkty kołem obok spustu?
jeśli tak to chyba kwestia gustu chociaż joy miał zdaje się możliwość szybkiego przełączania się pomiędzy środkowym a ostatnio wybranym pktem przez podwójne kliknięcie.
no ogólnie odważny ruch z tym nowym rozwiązaniem bo z pewnością sporo użytkowników przyzwyczaiło się do poprzedniej klawiszologii.
niemniej nowicjusze nie zauważą w tym problemu, a ceniący ergo wybiorą 7D i wszyscy będą szczęśliwi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10