Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Arek
Czw 28 Lut, 2008
Sigma DP-1
Autor Wiadomość
Marian 
Optyczny

Wysłany: Czw 28 Lut, 2008   Sigma DP-1

Pojawiły się oficjalne, przykładowe zdjęcia z Sigmy DP-1. Wzmocniły we mnie chęć posiadania takiego kompaktu. :grin:
Sigma DP-1

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 28 Lut, 2008   

Hehehe... wszystko oprócz dwóch zdjęć na ISO 100 :)

Choć to:
http://www.sigma-dp1.com/...igmaDP1-034.jpg

zrobione na ISO 800 naprawdę robi wrażenie. SD14 dla tej czułości wypluwa coś co trudno nazwać zdjęciem.

komor 
Moderator

Wszystko fajnie, tylko czy wraz z jakością obrazu będzie odpowiednia jakość wykonania samego sprzętu i jakość oprogramowania aparatu. Wiadomo, że z lustrzanką SD-14 nie było z początku zbyt różowo. Ciekawe jak jest teraz, sporo czasu od premiery SD-14 już upłynęło.

Marian 
Optyczny

komor napisał/a:
Ciekawe jak jest teraz,
Myślę, że będzie znacznie lepiej na co wskazują dwie okoliczności:
- ostatni przesunięty termin uzasadniano chęcią dopracowania
- ta sama matryca co w SD-14, a w niej już wiele udoskonalono

[ Dodano: Czw 28 Lut, 2008 ]
Arek napisał/a:
wszystko oprócz dwóch zdjęć na ISO 100
No tak, ale skoro to na 800 ISO jest dobre...

Na marginesie, doszedłem do wniosku, że przy tak krótkiej ogniskowej więcej niż 800 ISO chyba nie będzie potrzebne.

bladyrunner
[Usunięty]

Cytat:

zrobione na ISO 800 naprawdę robi wrażenie. SD14 dla tej czułości wypluwa coś co trudno nazwać zdjęciem.

Problem w tym, że przy takiej jasności obiektywu (f/4) to poniżej iso 400 będzie można zejść raczej rzadko, a owe iso 800 będzie musiało być często w użyciu.

Arek 
Redaktor

No wiesz. To ISO 800 po pierwsze jest jasne, po drugie nie ma tam żadnego obiektu poruszającego się.
Można postawić DP-1 na statywie, zrobić 20 fotek i potem je uśrednić :)

Poza tym to są sample producenta, więc on do EXIF-a może wpisać co chce.

Po tym co widziałem na wysokich czułościach w SD-14 (nieużywalne ISO 400-800), jestem dość sceptyczny. Uwierzę jak sam zrobię takie zdjęcie :) Choć nie ukrywam, że chciałbym aby DP-1 nas
mile zaskoczyła.

Pozdrawiam,
Arek

Marian 
Optyczny

Arku o tych możliwych manipulacjach, o których piszesz nie pomyślałem. No tak, trzeba zatem poczekać na Wasze testy, bo mam nadzieję że go przetestujecie.
Moje preferencje jednak co do obrazu ostatnio zasadniczo się zmieniają. Nie przywiązuję już dużej wagi do wysokich ISO, ważniejsze, a nawet najważniejsze dla mnie stały się rozdzielczość i kolor przy niskich ISO, tzn. 100, 200 max 400 ISO.
Ostatnio zmieniony przez Marian Czw 28 Lut, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

Arek 
Redaktor

http://www.sigma-dp1.com/...igmaDP1-008.jpg

A mi się to bardzo podoba. Wiedzą chłopaki gdzie sample robić: dwa Kecki plus Subaru obok :)

Marian 
Optyczny

Arek napisał/a:
A mi się to bardzo podoba.
:grin:

Arek 
Redaktor

Ale nie ukrywam, że zgapili od nas ;) Obejrzyjcie przedostatni sampelek:
http://www.optyczne.pl/52...dsumowanie.html

Daimon 
Rozmowny

Mam takie wrażenie, że przy kilku z tych zdjęć dobry polar był użyty.
http://www.sigma-dp1.com/...igmaDP1-008.jpg
http://www.sigma-dp1.com/...igmaDP1-003.jpg

Co nie zmienia faktu, że gdyby ta jakość obrazu, jaką pokazują te sample się potwierdziła - byłbym bardzo zadowolony. Mam jednak miarkowane zaufanie do zdjęć publikowanych przez producentów aparatów. Szukam czegoś niewielkiego, poręcznego jako uzupełnienie swojego sprzętu a wyniki testu Canona G9 a szczególnie towarzyszące mu sample cokolwiek mnie rozczarowały.

P.S. Telescopio Polaco? :mrgreen:

Marian 
Optyczny

A gdzie znajduje się to "Telescopio Polaco"?

Daimon 
Rozmowny

W Chile.

Arek 
Redaktor

W Las Campanas Observatory w Chile: http://www.lco.cl/

Marian 
Optyczny

Arek napisał/a: