Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy aby na pewno? Na początek nie wystarczy sama kalibracja?
To który kalibrator możesz mi polecić ?
Cytat:
O ile nie dowalą Ci cła na starcie Poza tym pozostaje kwestia gwarancji - jak to jest w Epsonie? Będzie? Nie będzie? Nie to żebym Cie odwodził od pomysłu - po prostu musisz być świadomy tych potencjalnych problemów
Właśnie dlatego pytam. Z tego co wiem ta są jakieś firmy, które zajmują się kupnem danego sprzętu na terenie USA i wysyłką do kraju. Podobno robią to tak, że ryzyko dowalenia cła jest bardzo małe. Co do gwarancji to wydaje mi się, że taka poważna firma jak Epson daje gwarancję globalną.
Z tego co wiem ta są jakieś firmy, które zajmują się kupnem danego sprzętu na terenie USA i wysyłką do kraju. Podobno robią to tak, że ryzyko dowalenia cła jest bardzo małe
Trzeba zaniżyć koszt i wysłać jako gift / prywatną przesyłkę. Tyle że 4900 sporo kosztuje więc jak dla mnie duże ryzyko - w sensie takim, że ktoś zaniży do 200$, ubezpieczy przesyłkę na 200$, przesyłka zginie
Prawdę mówiąc gdybym ja kupował w celu usługowym, to na firmę, wrzucił w koszty itp itd.
[ Dodano: Nie 24 Paź, 2010 10:58 ]
mati83 napisał/a:
Co do gwarancji to wydaje mi się, że taka poważna firma jak Epson daje gwarancję globalną.
Hm... Jest dużo poważnych firm, które rozróżniają rynek amerykański od EU, a dalej EU od PL
No też racja szkoda byłoby jak by zaginął w akcji taki sprzęt Opcja na firmę też jest dobrym rozwiązaniem. Zastanawiam się tylko ile będzie kosztować 4900 jak pojawi się w polskich sklepach. Jak na razie jedyna informacja cenowa jest na stronach producenta, a koszt wydaje mi się spory bo to aż 12,229.00 zł - dużo taniej można kupić 7880 gdzie mamy wydruk A1+.
Jeśli chodzi o USA to raczej prywatnie bo jest i tak dużo taniej, a nie wiem jak by to było z rozliczeniem z US. Jeśli chodzi o zakup w kraju to na 100% kupiłbym na formę.
mati83,
Po pierwsze odpuść sobie zakup z USA. Taki wielki pakunek raczej nie przejdzie obojętnie na cle, chyba, że jako mienie przesiedleńcze . Ponadto weź pod uwagę napięcie zasilania 110V. Musiałbyś mieć trafo. Ja osobiście ćwiczyłem ten temat i bywa, że urządzenia potrafią mieć fochy, nawet te pobierające kilkanaście watów.
Po drugie, wybierając urządzenie drukujące nie powinieneś patrzeć tylko na jego cenę ale też na cenę atramentów. Proponuję wziąć kartkę i ołówek i sobie policzyć całkowite koszty na okres 3 lata, zawierające koszt urządzenia i atramentów, przy założonym obłożeniu. Coś musisz założyć. Może się okazać, że warto dopłacić nawet kilka tyś. zł. i jeszcze będziesz in plus.
Przykładowo 100 ml. atramentu do 3880 kosztuje (ok.) 290 zł. Dla drukarki 4900 ten koszt jest już znacznie niższy ok. 190 zł. Dla modelu 7700 masz już ok. 150 zł. itd.
Po trzecie, jeżeli nastawiasz się na wydruki z rolki, rozważ ploter. Nie musi on mieć wcale 10 różnych atramentów. Może wystarczy ich kilka, a jakość wydruku będzie więcej niż wyśmienita. Pytanie też z jakiej odległości Twoi klienci będa oglądać te panoramy. Jeśli na wystawach z kilku metrów, to być może nie trzeba tu jakości zdjęcia pocztówkowego? Inaczej nie zarobisz na atramenty.
Od plottera lepsza jakosc wydruku da Ci inkjet z serii 7xxx albo 9xxx (przynajmniej z tego co slyszalem). No chyba ze chcesz drukowac jakies monstrualne powiekszenia....
Ale do panoram model 4900 powinien byc zupelnie wystarczajacy (oczywiscie to zalezy od rozmiarow ktore chcesz drukowac).
Sprawdz ceny w innych krajach EU - moze sie okazac, ze bedzie taniej niz w Polsce, a o clo nie bedziesz musial sie bac.
W sumie i tak trzeba poczekać do grudnia bo dopiero wtedy ma się pojawić 4900 w polskich sklepach i cena ma być już przystępna. Jeszcze jak na firmę się weźmie to już będzie bajka
Jeszcze zahaczę o jeden temat, a mianowicie o oryginalne tusze do 3880. Czy jest możliwość kupienia jakiś większych pojemników niż 80ml ? jakiś takich jak do 4880 220ml. I gdzie można dostać najtaniej oryginalne tusze ? Oczywiście mam na myśli sprawdzone źródło.
veenee Z tego co wiem i też w tym poście było to poruszane to 4900 już ma wejście na wszystkie tusze i nie ma tego problemu jaki jest w 4880. Ale to jest naprawdę beznadziejnie przemyślane z tymi zmianami, jakby nie mogli zrobić jednego gniazda więcej w takim sprzęcie tak wysokiej klasy... Czasem to z takimi kapeluchami się spotykam w różnych poważnych urządzeniach, że zaczynam się zastanawiać czy to nie jest celowa robota producentów aby utrudnić życie użytkownikowi i zniechęcić do marki.
Czasem to z takimi kapeluchami się spotykam w różnych poważnych urządzeniach, że zaczynam się zastanawiać czy to nie jest celowa robota producentów aby utrudnić życie użytkownikowi i zniechęcić do marki.
Hm.. A ja myślałem, że chodzi o to żeby trzepać kasiorę
Właśnie tak czasem mam wrażenie, że producent zniechęca do swoich marek totalnie bezmyślnym rozwiązaniami. Podam dla przykładu wejście Firewire (oczywiście to małe) w laptopie Benq, które było zamontowane dokładnie pod touchpadem obok wejścia słuchawkowego i na mikrofon :/ totalna porażka !
Orientujecie się czy jest możliwość uzyskania w internecie profilu kalibracyjnego do monitora DELL 2209wa ?
[ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 17:45 ]
Zakupiłem samplepack Ilford i jestem z niego bardzo zadowolony. Jakość wydruków jest powalająca. Jedynym minusem tego papieru na który zwróciłem szczególną uwagę to, to, że niektóre papiery mają taką fakturę, że trudno było mi wybrać na której stronie mam drukować. I tak właśnie było w przypadku SMOOTH FINE ART. Chciałem na nim wydrukować replikę obrazu, wsadziłem papier do drukarki, ustawiłem opcje zgodnie z zaleceniami i kolory nie były takie jak bym tego chciał. Ale gdy wsadziłem papier ponownie z innej strony to jakość mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie bo barwy były dużo lepsze, bardziej żywe niż na monitorze. Nie wiem czy to tak jest z tym w/w papierem ale na jedną stronę A4 poszło ponad 4ml tuszu to dużo jak w porównaniu z innymi papierami. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie informacji o ustawieniach druku dostępnych na medikon. Na stronie 16 jest wyświetlone okno z właściwościami drukarki i chodzi mi o opcję Mode / Custom i tu mam wybrać "No Color Adjustment" ale u mnie jest tylko opcja "Off (No Color Adjustment)" czy to tak ma być ? kolejną sprawą jest rodzaj wybieranego papieru oczywiście poza zainstalowanym profilem ICC zalecanym do danego papieru. Jeśli chodzi o artystyczne papiery to też strzelałem z ustawieniami w opcji Media Type bo nie było opcji identycznego papieru jak ten Ilforda SMOOTH FINE ART, czy można gdzieś pobrać z internetu więcej rodzajów papieru ? I ostatnia sprawa to czy konieczna jest zmiana rodzaju papieru w drukarce ? chodzi mi o zmianę której dokonuje się w urządzeniu.
zdaje sobie sprawe, ze pytania zadane w poscie powyzej moga nie byc juz aktualne dla mati83, ale moze ktos inny skorzysta czytajac ponizszy post
mati83 napisał/a:
Jedynym minusem tego papieru na który zwróciłem szczególną uwagę to, to, że niektóre papiery mają taką fakturę, że trudno było mi wybrać na której stronie mam drukować. I tak właśnie było w przypadku SMOOTH FINE ART.
Nigdy nie uzywalem matowych papierow Ilford, ale to troche dziwne, ze miales problemy z wyborem strony - faktem jest, ze niektore z nich maja okreslona fakture, ale z reguly strona do druku powinna byc dosc latwa do zidentyfikowania
mati83 napisał/a:
Chciałem na nim wydrukować replikę obrazu, wsadziłem papier do drukarki, ustawiłem opcje zgodnie z zaleceniami i kolory nie były takie jak bym tego chciał. Ale gdy wsadziłem papier ponownie z innej strony to jakość mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie bo barwy były dużo lepsze, bardziej żywe niż na monitorze.
kolory na matowym papierze bardziej zywe niz na monitorze? hmmm....
mati83 napisał/a:
Nie wiem czy to tak jest z tym w/w papierem ale na jedną stronę A4 poszło ponad 4ml tuszu to dużo jak w porównaniu z innymi papierami.
troche duzo choc matowe papiery zawsze "pochlaniaja" wiecej papieru niz gloss/semi-gloss
mati83 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie informacji o ustawieniach druku dostępnych na medikon. Na stronie 16 jest wyświetlone okno z właściwościami drukarki i chodzi mi o opcję Mode / Custom i tu mam wybrać "No Color Adjustment" ale u mnie jest tylko opcja "Off (No Color Adjustment)" czy to tak ma być ?
tak, dokladnie
mati83 napisał/a:
kolejną sprawą jest rodzaj wybieranego papieru oczywiście poza zainstalowanym profilem ICC zalecanym do danego papieru. Jeśli chodzi o artystyczne papiery to też strzelałem z ustawieniami w opcji Media Type bo nie było opcji identycznego papieru jak ten Ilforda SMOOTH FINE ART, czy można gdzieś pobrać z internetu więcej rodzajów papieru ? I ostatnia sprawa to czy konieczna jest zmiana rodzaju papieru w drukarce ? chodzi mi o zmianę której dokonuje się w urządzeniu.
zeby uzyskac wydruk skalibrowany wg zalecen producenta papieru, musisz nie tylko wybrac wlasciwy profil w oprogramowaniu ktorego uzywasz (np. LR) ale rowniez odpowiadajacy mu rodzaj papieru, ktory musisz wybrac w ustawieniach drukarki.
Z reguly producent papieru podaje taka informacje w opisach papieru/profili, albo w nazwie samego profilu ICC np. PPGP - Premium Glossy Photo Paper. Profile zawsze sa tworzone w oparciu o rodzaje papieru dostepne dla danej drukarki (opcje w driverze).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11