Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co na początek
Autor Wiadomość
ziomalzm93 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Paź, 2010   Co na początek

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i dotyczy on nie czego innego jak wyboru lustrzanki :) Domyślam się, że takich tematów było tu wałkowanych już od groma, ale chciałbym wiedzieć lepiej co mi się obecnie opłaca. A więc chciałbym kupić jakąś lustrzankę marki sony alpha. Czemu? Nie wiem jakoś mam takie przywiązanie do tej firmy :D
Do wydania mam około 1000 zł na body i jakiś podstawowy obiektyw do nauki robienia w miarę amatorskich zdjęć. Zdjęcia będę robił przeróżne od portretów po widoczki ale bardzo fascynują mnie ujęcia makro. Kiedyś robiłem swego czasu zdjęcia na jakiejś cyfrówce ale było to całkiem inne doświadczenie. Fajnie by było gdyby aparat miał w miarę dużą liczbę klatek na sekundę. Tak więc co doradzacie? Jeśli macie jakieś inne lepsze i bardziej ekonomiczne propozycje niż aparaty soniacza to również bardzo proszę o i takie propozycje.
Pozdrawiam

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 25 Paź, 2010   

Za tą kasę to lepiej jakiś zaawansowany kompakt/hybrydę niż wydawać na wykastrowane korpusy wyglądające jak "lustrzanka"...

ziomalzm93 
Nowy

To może tak, nie chodzi mi o kwoty 900 itd. bo wiem że w takiej kwocie to się nic nie znajdzie ale myślę o jakimś 1500 na body i obiektyw kitowy. Myślałem np. o a290. Jak myślicie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Myślę, że powinieneś pójść do jakiegoś sklepu i w ramach założonego budżetu wziąć do ręki jakieś Sony, Canony, Nikony, Olympusy i Pentaxy.... I wybrać to co najbardziej Ci wizualnie podpasuje. W sumie w tym zakresie wszystkie aparaty sprawdzą się podobnie - każdy robi zdjęcia, a to przecież chodzi?

maput 
Optyczny

Puszka + szkło do widoczków, portretów i makro za 1500... takie rzeczy to tylko w erze. Choć nie. Nawet tam nie.

Polecam jakiegoś kompakta.

ziomalzm93 
Nowy

No znowu się nie rozumiemy ;] Chodzi mi na razie o zwykły obiektyw kitowy jakiś a o makro napisałem dlatego, żebyście doradzili jak możecie co na przyszłość kupić itd. Na tyle jeszce jestem obeznany że zdjęć makro nie robi się byle czym :mrgreen:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

ziomalzm93 napisał/a:
No znowu się nie rozumiemy ;] Chodzi mi na razie o zwykły obiektyw kitowy

Cokolwiek co znajdziesz za te pieniądze i co Cię najmniej zrazi. A o przyszłosci to pomyślisz sam potem. I tak pewnie sprzedasz obiektyw i korpus więc cokolwiek teraz kupisz nie zrobi najmniejszej różnicy.

deMaus 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010   

Ja bym polecał kupić używanego Canon 400d, albo 450d tez może się udać znaleźć w tej cenie. Albo jakiegoś Nikona, ale tu nie znam cen, więc nie wiem co ci sugerować do szukania.

Sony moim zdaniem, nie jest system do rozwoju. Masz tam albo puszki dla amatorów, albo "pro", nie ma czegoś pośredniego. Do tego rynek wtórny moim zdaniem wygląda słabiej, ale to może mi się tylko wydawać.
Swojego czasu myślałem na a900, ale odpuściłem sobie ten system, wtedy z powodów finansowych, teraz z reszty powodów.

Za 1500 jak poszukasz to kupisz canona 400d +kit, albo 350d plus lepszy obiektyw.

MC 

deMaus, co do Sony to masz rację. WYDAJE Ci się.

kozidron
[Usunięty]

MC napisał/a:
deMaus, co do Sony to masz rację. WYDAJE Ci się.

MC, Tobie też się wydawało jak emigrowałeś, czy wydaje Ci się (czas teraźniejszy) nadal ?

deMaus 
Nowy

W sensie, o rynku wtórnym? Nie interesowałem się rynkiem wtórnym sony, od czasów premiery a900, ale to były czasy kiedy jeszcze się tak sony nie wyprzedawało ;p.

A poważnie, na pewno jest w czym wybierać, tylko jak patrzyłem po ogłoszeniach na forach, to albo były sprzedawane podstawowe body+kity (seria amatorska), szkieł prawie nie widziałem, o lampach i reszcie nie wspominając. Na pewno na allegro było tego więcej, i pewnie były też dobre szkła, czy to od minolty czy innych producentów.

Mimo to uważam, że rynek używanego sprzętu Canona czy Nikona jest większy, a przez to korzystniejszy dla potencjalnego kupca.

a żeby nie robić Offtopa

ps. patrzyłem na allegro i w cenie którą podałeś dasz radę kupić też nikona d80 z obiektywem kitowym.

MC 

Nic mi się nie wydawało ani nie wydaje.

W czasie emigracji miałem wyraźnie określone potrzeby. Stwierdziłem, iż w systemie Sony nie stać mnie na ich zrealizowanie, poza tym kilka rzeczy mi przeszkadzało i w miarę szybko podjąłem decyzję.
A biorąc pod uwagę ostatnie propozycje obiektywów, to amator może czuć się dopieszczony.

Poza tym, pisząc o "wydawaniu się" miałem na myśli
deMaus napisał/a:
rynek wtórny moim zdaniem wygląda słabiej

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sony vs amator
MC napisał/a:
A biorąc pod uwagę ostatnie propozycje obiektywów, to amator może czuć się dopieszczony.

Sony vs fascynat/pół-profesjonalista
MC napisał/a:
w systemie Sony nie stać mnie na ich zrealizowanie

;)

MC 

hijax_pl, no co. Nobilitowałem się. :lol:

RB 

Powiedzmy, że nie chodzi o obiektywy a o korpusy i tu jakoś tak jest, ze faktycznie konserwatywny stary model linearnego spokojnego rozwoju korpusowego został zaburzony przez brak 'powaznego' korpusu w formacie APS.
Co więcej, firma jakoś tak dała znak, że nie wiadomo sso im do łba szczeli... i jak będa wyglądac nowe korpusy tej marki. A nie kazdemu Sonowska 'innowacyjność' pasuje.

Natomiast set powaznych obiektywów u S istnieje i nie jest wcale specjalnie droższy od ekwiwalentów u N czy C (no, nie do końca bo np. 300/2.8 kosztuje strrrraszne pieniądze, a dłuższych - jeszcze droższych - stałek po prostu brakuje). Brak natomiast rozwiazań dobrych - lecz nieco bardziej budżetowych niż top edge - typu 85/1.8 itede...

Tak więc z tym systemem to nie do końca jest pięknie i słodko i dobrze mieć tego świadomość.

Nawet na podwórku czysto amatorskim podwyżka cen na 16-105 spowodowała dość absurdalną sytuację, że systemowy w miare porządny zamiennik kita u S jest znacznie droższy od podobnych szkieł konkurencji (no, ma 2mmm od dołu lepiej i nie jest aż tak plajstikowy jak superduperhiper Nikkor, ale bez przesady, Zeissem to un tez nie jest)

Odpowiedz do tematu