Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 canon G12, nikon p7000, panas LX5, samsung EX1, a moze SX30
Prosilbym glownie o porownanie zalety-wady najlepiej osob profesjonalnie zajmujacych sie fotografia, bo nie jestem do konca zdecydowanym amatorem.
Fotografia glownie w pomieszczeniach , oraz w plenerze - dzieci.
Chcialbym takze zaczac swoja przygode z fotografia - makro i krajobrazy.
Obecny pierwszy aparat Canon A510 po poznaniu podstawowych zagadnien fotografi okazuje sie pomylonym zakupem... a po przejrzeniu biblioteki ok 5 tys. zdjec wiekszosc wola o pomste (zapewne przez korzystanie z trybu AUTO przez zonke - sam pozostale tryby odkrylem jakies 2 miesiace temu)
Miałem przez chwilę Canon G11 i mogę ci go polecić z czystym sumieniem.
Jeśli tak jak piszą Canon S90 i 95 są podobne, to też warto rozważyć.
Moim skromnym zdaniem bez sensu jest wydawać kupę kasy na G12 skoro różni się od G11 tylko "kosmetyką" i dodatkowym pokrętłem.
Samsungiem bawiłem się i nie przypadł mi do gustu ..
Fuji HS10 i Canon SX30 to już zupełnie inna bajka. Zdecydowanie większe zoom'y, ale równocześnie słabsza jakość zdjęć. No i zdecydowana różnica w gabarytach.
HS10 bawiłem się i spodobał mi się, ale piszę, że czasem ostrzy poza obiektem..
Wymieniłem porównywalne aparaty i najlepszym rozwiązaniem przed podjęciem ostatecznej decyzji byłaby wizyta w sklepie i pobawienie się każdym z nich. Bierz ten, który ci najbardziej przypadnie do gustu i najlepiej będzie leżał w dłoni.
Mówią, że to aparat wybiera ciebie, a nie ty aparat...
powodzenia
PS
Nie dawno miałem podobny dylemat i posłuchałem powyższej rady i jestem zadowolony z wyboru..
adamlop [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Paź, 2010
Na aparat chce przeznaczyc max 2tys zl.
I chcialbym zeby troszke latek sluzyl.
Poczekam jeszcze na kilka opinii, nadal jestem za LX5.
G12 lezy w moim zakresie cenowym
W sumie polecił bym Ci go, ale nie z tym kitem. Dobry kit to ten z oznaczeniem IS, Testy nasz tu na optyczne i u mnie na stronie /w stopce/. No ale w góry z samym kitem to też nijak.
adamlop [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Paź, 2010
Ehhh, gdyby byl z kitem IS, to goscilby u mnie juz od kilku miesiecy. Gory jakos moglbym przebolec, ale boje sie ze jako amator nie poradze sobie bez IS...
W sumie z tych kompaktow w 1 poscie sam nie wiem, fajnie by bylo mniec zoom tak z 10x, jakosc zdjec jak z LX3/5 no i do tego regulacja ogniskowej poprzez krecenie obiektywem mi sie marzy. Jest wogole cos takiego ?
Na poczatku napalilem sie na HS10, no ale stwierdzam ze az taaki zoom nie jest mi konieczny 10-15x max 20 w zupelnosci mi starczy, oczywiscie zakladajac nadal dobra jakosc, co przekreslilo HS10.
[ Dodano: Pon 25 Paź, 2010 23:11 ]
I mniej odpowiedzi tym wiecej modeli znajduje,
teraz mam na oku Panasonic G2 z kitem za 2200 i sam juz nie wiem czego chce...
Chyba po prostu chce jak najlepiej wydac te 2tys zl i nie zalowac potem ze moglem miec cos lepszego dokladajac pare groszy...
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1065934
W tych pieniążkach możesz kupić Pentax K-x
miałem go w ręku - bardzo fajny (ponoć jeden z najlepszych kitów)
poza tym - Nikon D5000 (z kitem... ) albo zakupić body i kupić używany Nikkor 18-105
ja kupiłem Nikona d80 (używany) + 18-105 i jestem b. zadowolony
Kolega kupił z kolei body Canon 500d i do tego używany Canon 17-85 i jest happy!
A jeśli kompakty - to zdecydowanie Canon G11 lub G12
Lumix... może i fajny, ale zupełny kurdupel .. w dłoniach ginie..
adamlop [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Paź, 2010
I chyba wlasnie na tego K-x'a sie zdecyduje...
[ Dodano: Wto 26 Paź, 2010 21:19 ]
a moze D5000
Nie wiem w sumie, pewno kupie jednego albo drugiego a potem za pol roku wyjdzie ze zrobilem blad, bo cos tam nie pasuje, a do drugiego cos mozna taniej dostac...
Pewno w tych lustrzankach to juz jest kongo - jakies filtry, tuleje, redukcje masakra
[ Dodano: Sro 27 Paź, 2010 18:10 ]
Przypomnialo mi sie ze mam zone
Tak wiec praktycznie juz jestem pewien ze bede wybieral miedzy
Panasonic LX5 a Canon S95, bardziej sklaniajac sie na tego drugiego
[ Dodano: Sro 27 Paź, 2010 21:24 ]
No to juz ostatni post i czekam teraz na wasze opinie.
kompakty:
Panasonic LX5 (troche maly zoom) 1700zl
Canon S95 (to samo) 1500zl
No i teraz tak. Wiem ze K-x ma stabilizacje w korpusie, takze tutaj mam duze pole przy wyborze tanich obiektywow.
Canon w tym kicie nie jest stabilizowany, ale moze dalo by rade cos powoli zbierac tak kompletujac po 500zl za obiektyw (nie wiem co potrzebuje i co bede potrzebowal jak sie wciagne, a fotografowac mam co bo obecnie przesiaduje w Norwegii, takze nawet za domem mam piekne gory, ktore tylko czekaja na cos lepszego niz moj obecny canonik A510)
Napewno na chwile obecna najwazniejsze sa dla mnie fotki w pomieszczeniach, przy niekoniecznie dobrym (zarowkowym) oswietleniu. I tutaj rodzi sie kolejne pytanie, czy ten kit w 1000d na poczatek mi wystarczy, aby robic fotki ktore bede w stanie zaakceptowac jako amator (zalezy mi na ostrosci i jak najmniejszym szumie - czego nie moge powiedziec o dotychczasowych zdjeciach przy A510)
[ Dodano: Sro 27 Paź, 2010 21:30 ]
Jeszcze mam na miejscu 1000d + 18-55 IS za 1700zl
[ Dodano: Sob 30 Paź, 2010 00:37 ]
Na razie kupilem TZ10 dla zonki.
Jako drugi przyjdzie chyba EX1
I taki tandemik powinien narazie zaspokoic nasze rodzinne potrzeby
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9