Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Lut, 2008 co wybrać Nikon d80 , nikon d60 czy canon 450d
witam
to mój pierwszy post
głowa mnie boli od informacji
jestem pod wrażeniem testów wykonanych przez zespół optyczne.pl ale od tego boli mnie jeszcze bardziej
co mam sobie kupić ?
kiedyś miałem kilka zenitów , pentacona, praktice tez kilka itd własna ciemnia w łazience na wannie z krokusem a okno zasłonięte kocem tak było
obecnie używam nikonów kompaktowych
potrzebuje porady
Nikon d80 tu mysle o szkle 18-135
czy
Nikon d60 szklo 18-65vr
czy
Canon 450D + ob. 18-55 IS + 55-250 IS takie cos ma być w sprzedazy
proszę o poradę
Ostatni zestaw daje Ci najwięcej możliwości, jest jednak największą niewiadomą, bo mało kto wie na co
stać 450D. D80 to sprawdzona marka, ale 18-135 mm bym nie polecał.
czytałem że lepiej 2 mieć i chyba tak zrobie czyli wezme takiego 18-70 i drugiego tele vr 70-300 za jakiś czas oczywiście jak kupie nikona ale właśnie
ale własnie zastanawiam mnie ten 450d
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Ja też bym nie polecał 18-135 do jakiego kolwiek nikona... fatalny. Po roku użytowania wszystko trzeszczy, w środku pełno kurzu i nie wiadomo jak długo jeszcze pociągnie ten plastykowy bagnet... Nie wspomne o aberacji chromatycznej- bo o tej wadzie tego obiektywu wszyscy wiedzą...
więc tak
Nikon D80 + ob. 18-70
czy
Canon EOS 450D + ob. 18-55 IS
pozostają te 2 aparaty plan z d60 upadł
z góry dziekuje forumowiczom za wybicie mi 18-135 poczytałem i już wiem
teraz jeszcze wybór puszki czekam na pomoc
Jak masz grube paluchy to idź do sklepu i weź do ręki Canona 400D – przekonasz się czy będziesz w stanie użytkować 450D, bo są bardzo podobnych rozmiarów. Zdaje się, że jednak Nikon D80 to nieco większa puszka, powinna lepiej leżeć w dłoniach. Ale jak dla mnie już nieco za stara, jak na start. Wiem, to zboczenie maniaka komputerowego, który co chwilę wszystko uaktualnia. W sumie chętnie bym poczytał co na dzisiejsze warunki jest przestarzałego w D80. Może kolega Mnich by coś podsumował?
Szkoda, że Nikon zamiast zwodu z D60 nie wypuścił D90. Zakasowali by Canona zestawem D90/D300/D3. No ale nie można mieć wszystkiego Właśnie się złapałem, że jako kanonier kibicuję Nikonowi...
Ja mam krótkie palce i z obsługą 400D nie mam żadnych problemów, ale niektórzy nie lubią tego aparatu z powodu właśnie rozmiarów. Przymierz co ci bardziej leży w łapie, może to cię przekona do jednego z systemów.
Kwestią podstawową jest wybór szkła, to wiemy i pamietamy o tym wszyscy.
Jeśli chodzi o D80 to faktycznie ergonomia i pewność chwytu stoi tu na wysokim poziomie. Dobry całkiem przejżysty wizjer oparty na pentapryzmacie (zaleta). Wyśmienita jakość obrazu w niższych czułościach i atrakcyjne ( dla kogoś kto lubi) monochromatyczne ziarno/szumw wyższych czułościach. Tryby edycji zdjęcia w aparacie, filtry,wielokrotna ekspozycja, łączenie wykonanych wcześniej raw'ów.
[ może to bajery "softu" aparatu ale może okazać sie użyteczne]. Sprawnie działający AF w trudniejszych warunkach światłowych . To wg mnie zalety D80. Chciałoby się oczywiście mniejsze szumy i wiecej kl./s. Klawiszologia bez zarzutu-choć przydałyby sie 2-3 przyciski do samodzielnego zdefiniowania ich funkcji. Ale przy obecnej cenie, myślę że D80 to nadal dobry wybór. Chociaż, osobiście poczekałbym na D90.
-dodam że przez rok użytkowania, nie miałem najmniejszych problemów technicznych z D80.
komor Twoje kibicowanie Nikonowi jest usprawiedliwione. Wyścig dwóch gigantów jest nam wszystkim na rękę
zdecydowałem
poczekam jeszcze parę dni na 450d i go zakupię ale nie wiem jakie szkło
docelowo poczekam jednak na d90 bo pewnie będzie bardziej zaawansowany technologicznie
tak więc czeka mnie pewnie rok zabawy z 450d
dziękuje za wszelaka pomoc
jeszcze się odezwę i zdam relację po zakupie oczywiście amatorska relację
pozdrawiam
Kolego Fasol, zastanow sie czy jest sens w tym co robisz. Wydasz nie tak znowu malo kasy na 450D, do tego jeszcze jakies szklo.
Z gory zakladasz, ze potem i tak przejdziesz na Nikona. Czy nie bedzie lepiej kupic nawet Nikosia D40 (bez x) z lepszejszym obiektywem - koszt puszki niewielki - a np. za rok kupic D90, a stara puszke zostawic jako zapas?
Nie rozumiem w takim razie po co ten temat wogóle...
chciałem zasięgnąć opinii doświadczonych kolegów
poczytałem wnikliwiej forum
posłuchałem wypowiedzi a raczej poczytałem wypowiedzi szanownych forumowiczów i wyciągnąłem wnioski wygodne dla mnie
i podjąłem decyzję
ale kolega MC zasiał znowy ziarno niepewności i temat d80 ....
poczekam kilka dni
udam sie do cyfrowe.pl i pomęczę temat z d80 i 450d
coś wybiorę a byłem już zdecydowany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9