Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 17 Sty, 2011
Pentax K-r
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 29 Paź, 2010   

jaad75 napisał/a:
O tak? A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Odczucia po używaniu D90 i K-x. Zakładam, że skoro w specyfikacji Kr i K-x to to samo - czemu miałoby być inaczej? Choć miło byłoby się pozytywnie zaskoczyć. :)
jaad75 napisał/a:
Brak Ci danych do takich stwierdzeń, a D90, do mistrzów AF zdecydowanie nie należy.
K-r nie śledzi używając koloru oraz nie ma śledzenia 3D. Czy się mylę?
jaad75 napisał/a:
K-r też - Pentaksy EL nie są wykastrowane z tej funkcji.
Mea culpa :oops:
jaad75 napisał/a:
można użyć serii, np. po to, by złapać jak najciekawszą minę w kadrze, czy układ świateł na koncercie - wtedy taka seria jest użyteczna nawet w przypadku MF.
Prawda, to jest specyficzne zastosowanie. Możemy się jednak zabawić w badania statystyczne do czego się używa szybkostrzelności - w sumie każdy pytający się o pierwszą lustrzankę podaje to jako istotny aspekt. Ciekaw jestem jaki procent amatorów chciałoby używać fpsów do rozkładu świateł na scenie ;)
jaad75 napisał/a:
Takich danych akurat nie masz.
Założyłem coś w celu przedstawienia ogólnego zarysu problemu, który próbowałem wytłumaczyć koledze szy. To źle? ;)

Reklama

szy
[Usunięty]

Cytat:
O dostępności np. gripa nie wspominając.

Jak nam 6 klatek nie potrzebne bo to nie profeska, to po co nam grip do amatorki?

Czy można np, D90 wykorzystać czasem jako aparat który bedzie na siebie zarabiał. Bo nie wiem czy ludzie używają tego typu aparatu do zarabiania pieniędzy.

goltar 
Optyczny

szy napisał/a:
Cytat:
O dostępności np. gripa nie wspominając.

Jak nam 6 klatek nie potrzebne bo to nie profeska, to po co nam grip do amatorki?
Po pierwsze 6 kl/s przydaje się czasami i amatorowi (np mi :) ), po drugie dlaczego pozbawiać amatora wygody użytkowania którą daje grip ? Wniosek - nie można pisać że amatorskie body musi spełniać takie i tylko takie wymagania. Wszystko zależy od potrzeb użytkownika. Tobie w amatorskim body może nie potrzeba gripa i 6 kl/s, dla mnie to niezbędne. Będziemy więc szukali zupełnie innych aparatów.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szy napisał/a:
Hm.. Kolejne trudne słowo - ergonomia ;)
szy napisał/a:
Czy można np, D90 wykorzystać czasem jako aparat który bedzie na siebie zarabiał
Aparat sam na siebie nie zarobi. Co najwyżej Ty możesz użyć go jako narzędzie do zarabiania. A co do narzędzia - tak, znam ludzi, którzy zarabiają korzystając z D90

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

zarabianie to nie tylko sluby czy reportaz, zarabianie to nie tylko praca na pelen etat a czesto jedynie dodatek do codzien wykonywanego zawodu. moj D90 na siebie zarobil, tak jak i moj C S2 IS rowniez na siebie zarobil. pytac, po co grip amatorowi, to jak pytac po co amatorowi jakiekolwiek inne szklo poza 18-200 albo lampa poza wbudowana

szy
[Usunięty]

Też mam C S2 IS -> zrobiłem nim 3 sesje darmowe i są świetne, ale to w słoneczne dni. W pomieszczeniach robi fotki jakości komórki.

Cytat:
Aparat sam na siebie nie zarobi. Co najwyżej Ty możesz użyć go jako narzędzie do zarabiania. A co do narzędzia - tak, znam ludzi, którzy zarabiają korzystając z D90
Albo gadamy, albo się czepiamy, przecież wiadomo o co chodzi.

A uważacie, że taki K-r byłby dobry do półprofesjonalnego użytku, czy lepiej wziąć bardziej rozbudowany i bogaty w akcesoria system NIKON (D90). A może Canon 550 D? czy on całkowicie odpada.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szy, nie czepiamy się, Staramy się rozumieć.

Jak ktoś nie wie jak robić zdjęcia - zakup topowych, średnioformatowych aparatów za grubą kasę nic nie da.
Jak ktoś wie jak robić zdjęcia - zarobi nawet na zdjęciach z kompaktu.

Patrząc przez ten pryzmat tak samo dobrze Ci się będzie zarabiało korzystając z K-x co D90 czy 550D.

Każdy z nich robi dobre zdjęcia a różnice między tymi puszkami uwidocznią się w konkretnych zastosowaniach.

szy
[Usunięty]

Ok.
A wiecie coś może kiedy optyczne puszczą test K-r ? Na rynku Internetowym dostałem info od dostawcy, że już są i można nawet do nich podejść i kupić, albo wysyłka 24H.

goltar 
Optyczny

szy napisał/a:
A wiecie coś może kiedy optyczne puszczą test K-r ?
Kiedyś pewnie będzie, ale po emocjach po teście K-x... ;) . A co do pytania który kupić, D90, 550D czy K-r są podobnymi aparatami z punktu widzenia zastosowania typowego amatora. Jeśli nie wiesz na który się zdecydować, to warto wybrać się do sklepu, wziąć do ręki każdy z nich i zobaczyć który najbardziej przypadnie do gustu. Jakość zdjęć z każdego z nich będzie zbliżona. Bardziej niż nad korpusem pomyśl o obiektywie, czy pozostać przy kicie, czy jednak poszukać czegoś lepszego/bardziej uniwersalnego.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
K-r nie śledzi używając koloru oraz nie ma śledzenia 3D. Czy się mylę?
Nie chodzi o to jak śledzi, ale jakie są tego efekty. W przypadku K-r z nowym SAFOX-em jest to póki co niewiadoma.
hijax_pl napisał/a:
Prawda, to jest specyficzne zastosowanie. Możemy się jednak zabawić w badania statystyczne do czego się używa szybkostrzelności - w sumie każdy pytający się o pierwszą lustrzankę podaje to jako istotny aspekt. Ciekaw jestem jaki procent amatorów chciałoby używać fpsów do rozkładu świateł na scenie ;)
Zależy jak dla kogo specyficzne. Sugerujesz, że więcej procent amatorów robi zdjęcia sportu, samolotów, czy ptaków w locie, niż portretów i koncertówek? Pomijając już, że w K-r masz dwa tryby AF - focus priority i FPS priority...
hijax_pl napisał/a:
Założyłem coś w celu przedstawienia ogólnego zarysu problemu, który próbowałem wytłumaczyć koledze szy. To źle? ;)
Założyłeś coś, co zabrzmiało jakbyś podawał fakty - to źle... :smile:
szy napisał/a:
to po co nam grip do amatorki?
Po to, by wygodnie trzymać to miniaturowe body z np. założoną lampą...
szy napisał/a:
Też mam C S2 IS
Zaraz zaraz, coś mi świta... :twisted: Nick podobny, aparat ten sam, problem ten sam, nieznajomość tematu również... I jeszcze te "świetne sesje"... Czyżbyśmy mieli kolejne wcielenie znanego trolla?... :twisted:

goltar 
Optyczny

jaad75 dzięki za czujność...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010   

Porównanie AF K-x i K-r:

Detekcja fazy:
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Detekcja kontrastu:
http://www.youtube.com/wa...d&v=3MLqpfsMrLk

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No super profesjonalny test fazowego ;)

Jak dla mnie widać:
a) punkty AF :cool:
b) jest lepiej, o ile? Cholera wie ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
No super profesjonalny test fazowego ;)
Żaden test, ale różnicę da się zauważyć. W CDAF jest to różnica kilku klas.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
ale różnicę da się zauważyć.

Tak - dlatego napisałem: "jest lepiej".

Co do kontrastowego to w sumie z miesiąca na miesiąc jest pod tym względem lepiej - tak generalnie. A co najważniejsze tutaj wystarczy odpowiedni zapas mocy procka i update firmwareu ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi