Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pozwolę sobie powtórzyć tu zaproszenie do zabawy/testu, które umieściłem wcześniej w komentarzach do testu Sigmy SD15.
Każdego kto jest zainteresowany porównaniem jak bardzo drobne szczegóły widzi matryca jego aparatu i odnieść to do matrycy Foveona z Sigmy SD14, proszę o pobranie sobie fotki z tego linka:
http://img821.imageshack....93/sdim5308.jpg
Wybrałem ten fascynujący obiekt bowiem jest szansa, że prawie każdy ma lub będzie miał go w domu i może takie foto wykonać. Majonez Dekoracyjny Winiary 400ml leżący na białej kartce papieru. Fotografowałem tak aby cały znalazł się w kadrze co powinno pozwolić zachować skalę obrazowania bez obiektywu makro. Światło zastane (statyw), wywołany z RAW-a oprogramowaniem Sigmy, wszystkie ustawienia zerowe łącznie z wyostrzeniem. Jedyny zabieg to zapis do pliku JPG w programie Sigmy z opcją „Double Size” co daje w wyniku obraz 18,5 Mpixeli. Dzięki temu posiadacze dużych matryc Bayera nie muszą interpolować mojego pliku aby porównać go ze swoim. Uważam, że zadanie nie powinno być szczególnie trudne bowiem w rastrach tej etykiety nie występują najtrudniejsze cztero kolorowe rozetki, ale nie znalazłem w domu niczego z bardzo kolorowym rastrem co miałby każdy w domu. Gdyby komuś brakowało bardziej ekstremalnych doświadczeń to wiedząc już jak wygląda raster (lupa jest tu też wskazana) może poeksperymentować na kolorowych czasopismach.
Jeśli na Waszych zdjęciach nie zobaczycie rastra to wcale nie znaczy, że macie złe aparaty. Nie biegnijcie wymieniać je na Sigmy, one też mają swoje wady.
Test nie ma na celu zniechęcenia posiadaczy aparatów z klasyczną matrycą do ich używania. Do bardzo wielu zastosowań matryca Bayera jest niezastąpiona. Nie każdy chce liczyć pory na skórze twarzy portretowanej osoby, albo liczyć włoski na przedramieniu modelki pozującej do aktu
Jestem jednak prawie przekonany, że Ci którzy taki test sobie przeprowadzą inaczej spojrzą na kwestię potrzebnej w praktyce ilości Megapixeli w aparacie cyfrowym i nie zadadzą posiadaczom Foveona pytania po co Ci taki słaby aparat?
jest szansa, że prawie każdy ma lub będzie miał go w domu i może takie foto wykonać. Majonez Dekoracyjny Winiary 400ml
Ja mam tylko Kielecki.
Funkiel nówka dycha nie byłaby lepsza? Nawet bezrobotny taką kiedyś widział i pewnie też ma w domu. A drobnych szczegółów jest tam dostatek.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010
Aparacik całkiem przyjemny, ale ten crop 1.7 moim zdaniem troszke kaszankowo robi - coś pomiędzy bezgłębiowym 4/3 a kaszaniastym aps-c canona
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 29 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
dodam że w wywiadzie który jakiś czas temu ukazał się w dpreview, inżynierowie Sigmy przechwalali się że poprawie ulegną wszystkie parametry matrycy, do tego Sigma robi matrycę dla urządzeń mobilnych, jeśli nic nie pomyliłem ma się nazywać foveon 1080
Tiaaa... Poczekamy, zobaczymy. Takie przechwałki producentów zawsze są, a czasami wychodzi z nich... ekhmmmm...
dlatego napisałem: "przechwalają się" ale w momencie premiery sd15 mówili że będzie szybsza od sd14, i jest.. i to sporo, ale zobaczymy, tylko nie wiadomo kiedy..
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 29 Paź, 2010, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010
sigmiarz napisał/a:
ale w momencie premiery sd15 mówili że będzie szybsza od sd14, i jest.. i to sporo
Pod względem funkcjonalności bliżej mu do cyfrowych aparatów średnioformatowych, niż małoobrazkowych cyfrowych lustrzanek. Menu jest w nim bardzo proste i zawiera jedynie podstawowe funkcje potrzebne w cyfrowej fotografii. W aparacie brak jest popularnych obecnie trybów podglądu obrazu na żywo, czy trybu filmowania. Tak więc, ktokolwiek decyduje się na ten aparat, musi być świadomy jego tradycyjnych możliwości fotograficznych, a nie modnych obecnie w aparatach gadżetów.
[ Dodano: Sob 30 Paź, 2010 02:56 ]
nie wiem na ile rosną koszty przy użyciu matrycy która składa się z trzech warstw, z których każda mogłaby być albo prawie mogłaby być matrycą bayerowską,
ale jeżeli robi się coś takiego i aparat ma kosztować pieniądze mieszczące się w granicach rozsądku to trzeba iść na zgniłe kompromisy.
nie wiem na ile rosną koszty przy użyciu matrycy która składa się z trzech warstw, z których każda mogłaby być albo prawie mogłaby być matrycą bayerowską
Tak naprawdę to pewnie głównie zależy od tego, ile się tego sprzedaje. Jak wiadomo technologia robi się coraz tańsza, im więcej się jej sprzedaje. Gdyby Sigma robiła sama zwykłe matryce bayerowskie, to też pewnie byłyby sporo droższe niż te od Canona czy Sony.
Przebrnąłem dziś przez komentarze zamieszczone pod testem. Znalazłem tam ciekawy link do interesujących informacji technicznych, takich na poziomie fizyki, dotyczących matrycy Foveon: http://forums.dpreview.co...28&changemode=1, chodzi mi o komentarze użytkownika Joseph S Wisniewski. Nie wiem na ile to jest wiarygodne, ale wygląda na to, że facet wie o czym pisze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12