Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon vs Nikon do 2250zł
Autor Wiadomość
filippo1990P 
Nowy

Wysłany: Pią 29 Paź, 2010   Canon vs Nikon do 2250zł

Witam, chciałbym kupić Canona lub Nikona do 2200-2300zł.
Jestem amatorem, zdjęcia robię w trybie M, preselekcji czasu i preselekcji przesłony.
Od aparatu i obiektywu oczekuje :
1 dobra jakość wykonania, nic nie trzeszczy, nie stuka i puka
2 dobry uchwyt - miałem w ręku C1000D i C500D i ND5000 - 1 - do dupy, 2 - dobrze , 3 - dobrze się trzyma
3 dobra jakość zdjęć - do ISO800 włącznie - bardzo mało szumu
4 dobra ostrość zdjęcia - by na przesłonie F8,0 -> f5,6 było ostro a nie mgiełka
5 odwzorowanie kolorów - czerwony to czerwony a nie różowy
6 szybkość działania - szybkie włączenie i wyłączenie, wejście do odtwarzania zdjęć - 0,5 sekundy lub szybciej
7 szybkie ostrzenie - ale to od obiektywu zależy
8 duży wybór obiektywów
9 łatwość zmiany parametrów

Najważniejsze punkty :
1,2,3,4,6,7

Na to wszystko 2200 +/- 100zł
Na początek kit, 18-55IS albo 18-55mm VR

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 29 Paź, 2010   

filippo1990P napisał/a:
Witam, chciałbym kupić Canona lub Nikona do 2200-2300zł.
Jestem amatorem, zdjęcia robię w trybie M, preselekcji czasu i preselekcji przesłony.
Od aparatu i obiektywu oczekuje :
2 dobry uchwyt - miałem w ręku C1000D i C500D i ND5000 - 1 - do dupy, 2 - dobrze , 3 - dobrze się trzyma
4 dobra ostrość zdjęcia - by na przesłonie F8,0 -> f5,6 było ostro a nie mgiełka
6 szybkość działania - szybkie włączenie i wyłączenie, wejście do odtwarzania zdjęć - 0,5 sekundy lub szybciej
8 duży wybór obiektywów

Najważniejsze punkty :
1,2,3,4,6,7

Na to wszystko 2200 +/- 100zł
Na początek kit, 18-55IS albo 18-55mm VR

widać, że mniej więcej wiesz czego chcesz, teraz tylko musi upłynąć trochę czasu, zebyś zdał sobie sprawę że w tej cenie (jeżeli nówka) jest to mało mozliwe, szczególnie jeżeli chodzi o jakość szkieł i szybkość af, bo jeżeli ergonomia 500D ci pasuje no to okey :razz: :wink:

filippo1990P 
Nowy

zależy mi na tym by aparat robił zdjęcia , powiedzmy o 80% lepsze niż te które wypluwa kompakt za 500zł (Fuji S1500). Chodzi mi o ostrość, szybkość działania - głównie włączania menu przeglądania zdjęć - aparat który mam teraz , włącza to menu w 2sekundy - krew zalewa, a sam się włącza i robi zdjęcie w 5sekund ...potem jest lepiej ale ... jest widoczny front i back focus - na super makro zamiast ostrzyć kwiatka który jest bliżej, on ostrzy tego który jest 10-20cm dalej... a funkcja działa od 1cm ... przez to straciłem wiele całkiem dobrych ujęć. Jaka jest różnica między 18-55mm IS a Sigmą 18-55mm DC za 500zł ?

pan.tadeusz
[Usunięty]

jeśli i tak na początek zostajesz przy kitach to zastanów się jeszcze nad K-x
z kitami 18-55 i 55-200 (ponoć jedne z lepszych w tej kategorii) miałbyś nówkę za 2200 zł
a w kwestiach szumu na tym poziomie cenowym jest bezkonkurencyjny i dobrze wykonany
na przesiadkę z kompaktu w sam raz :)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

kazda lustrzanka bedzie gotowa do robienia zdjec szybciej niz kompakt dlatego, ze bazuje na wizjerze optycznym a nie na wyswietlaczu. problem z ostrzeniem w kompakcie pewnie nie wynikal z tendencji do BF/FF (inaczej na danej ogniskowej zawsze bylby to tylko BF albo tylko FF), raczej po prostu z tego ze aparat probowal wyostrzyc na cala scene a nie na konkretny punkt, i dlatego wybieral pukt optymalny dla calosci a nie konkretny obiekt. albo miales AF w trbie ciaglym (jesli takowy byl), ostrzyles na obiekt nie w centrum, przekadrowywales i aparat ponownie dobieral ostrosc. w kazdym razie to rowniez powinno sprawowac sie lepiej bez wzgledu co wybierzesz, o ile oczywiscie bedziesz dobieral odpowiedni tryb AF do sytuacji

jesli bedziesz mial okazje to moze pomacaj w sklepiej nikona d3100 i zobacz, jak ci lezy. d5000 to rowniez dobry sprzet, rozwaz dorzucenie 250zl do kita 18-105, duzo bardziej uniwersalny i bardzo przyzwoity optycznie

filippo1990P 
Nowy

pan.tadeusz - myślałem o dalszej rozbudowie systemu o kolejne obiektywy np. 70-200mm F4,0 i Sigma 10-20mm . i myslałem o sprzęcie renomowanym Canon, Nikon. Canon i Nikon maja najlepiej rozbudowane "zaplecze" i dlatego jeden z tych producentów.
Zapomniałem dodać, robię zdjęcia krajobrazowe, troszkę makro - kwiatki, samochody, zwierzęta - ale to jak będzie kasa na kupienie 55-250mm IS lub Sigmy 70-300mm APO
moronica - teraz zauważyłem, że Nikon D5000 nie ma silnika Af, zresztą tak jak Canon - ale u Canona silnik jest w prawie każdym obiektywie. A u Nikona w droższych. Słyszałem wiele dobrych opiń o 18-105mm Nikona, ale nie mogę naciągnąć budżetu.

moronica 

silnik jest nie tyle w drozszych ile w nowszych obiektywach. wszystkie nowe go maja (od kilku lat)

edit: zerknij tu, od 2002r dopatrzylam sie tylko 2 szkiel, ktore nie maja AF-S (oczywiscie poza T/S ktore w ogole AF nie maja ze wzgledu na ich konstrukcje)

filippo1990P 
Nowy

a Canon od jakiego body ma silnik AF ? czy w ogóle go ma, w jakimkolwiek body ?
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR , u Canona jest 55-250mm, u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.
D5000 ma ekran 2,7" i 230tys pikseli , a Canon 3" i 921tys pikseli , nikon ma obracany.
Canon ma przyciski : WB i ISO, Nikon nie
Przejrzałem test Nikona i jest troszkę lepszy od Canona. Na wykresach troszkę mniej szumu, lepszy zakres tonalny. Oj, ciężka decyzja będzie.
Znajdź mi jakieś tele Nikona do 1000zł - 400mm i więcej po przeliczeniu na pełna klatkę ma być, albo okolice 400mm. Ewentualnie Sigma/Tamron z autofokusem i stabilizacją.

moronica 

filippo1990P napisał/a:
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR , u Canona jest 55-250mm, u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR

??

400mm nie znajdziesz, 70-300mm bedziesz mial tamrona i sigme pod oba te systemy

z tanich nikonow jest 55-200 VR za kilkaset zl
od ~1600 jest 70-300 VR
no i inne tele z VR, tyle ze juz w innych przedzialach cenowych

filippo1990P 
Nowy

widziałem 55-300mm za 1300zł - dobry jest ?
widziałem również Tamrona 10-24mm za 1700zł
jest też Tamron 70-300 za 1600zł
widziałem Canona 500D + kit za 2200 zł - ale to bubel - 18-55mm II , bez IS

moronica 

filippo1990P, przede wszystkim zastanow sie czego tak naprawde chcesz, bo raz tele z VR, raz kita, raz UWA. nie nastawiaj sie za bardzo na to, ze w tym budzecie dostaniesz korpus i wiecej niz 1 szklo

jaad75 
Klub Pierdzieli

filippo1990P napisał/a:
Zapomnij o Canonach i Sony entry level.
filippo1990P napisał/a:
2 dobry uchwyt
Zapomnij w ogóle o entry level... :razz:
filippo1990P napisał/a:
To da Ci każda lustrzanka wyprodukowana w ostatnich trzech latach.
filippo1990P napisał/a:
Większość obiektywów pracuje najlepiej przymknięta o jedną-dwie działki - im ciemniejsze szkło, tym mniejsze szanse na naprawdę dobra ostrość w podanym zakresie przysłon.
filippo1990P napisał/a:
A masz skalibrowany monitor?
filippo1990P napisał/a:
Większość nowych DSLR-ów włącza się bez widocznego opóźnienia.
filippo1990P napisał/a:
Właśnie.
filippo1990P napisał/a:
8 duży wybór obiektywów
Wszystkie systemy posiadają wybór obiektywów mogący zaspokoić wymagania zdecydowanej większości fotografujących, a już zwłaszcza początkujących.
filippo1990P napisał/a:
Zapomnij o entry level.
filippo1990P napisał/a:
Jaka jest różnica między 18-55mm IS a Sigmą 18-55mm DC za 500zł ?
Obydwa szkła są gówniane, Sigma trochę bardziej.
moronica napisał/a:
problem z ostrzeniem w kompakcie pewnie nie wynikal z tendencji do BF/FF (inaczej na danej ogniskowej zawsze bylby to tylko BF albo tylko FF), raczej po prostu z tego ze aparat probowal wyostrzyc na cala scene a nie na konkretny punkt, i dlatego wybieral pukt optymalny dla calosci a nie konkretny obiekt.
A jak to sobie technicznie wyobrażasz?... :razz:
filippo1990P napisał/a:
myslałem o sprzęcie renomowanym Canon, Nikon.
To nie są jedyni renomowani producenci. Prawdę mówiąc, na rynku DSLR, trudno znaleźć nierenomowanych....
filippo1990P napisał/a:
u Canona silnik jest w prawie każdym obiektywie.
Jest w każdym obiektywie AF systemu EOS.
filippo1990P napisał/a:
a Canon od jakiego body ma silnik AF ? czy w ogóle go ma, w jakimkolwiek body ?
Nie ma. Cały system został zaprojektowany z myślą o silniku AF w obiektywach. Tak jak FourThirds Olympusa.
filippo1990P napisał/a:
jakby nie patrzeć, u Nikona nie ma żadnego tele z VR
Jaja sobie robisz?
filippo1990P napisał/a:
u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.
To jest tanio. Witamy w świecie lustrzanek.

pan.tadeusz
[Usunięty]

filippo1990P napisał/a:
u Nikona - 1500zł za 55-300mm VR - niezbyt mi to odpowiada, gdyż chciałbym dość tanio zestaw szerokokątny + tele na początek.

K-x z dual kitem będzie dla Ciebie w sam raz
no ale Ty nie chcesz znaczka Pentaxa na pasku ;)

FuzBal 
Rozmowny

bo pentax nie jest ani trendi zani jezzy ani cool ani nie nadaje sie do czegokolwiek sensownego...... :evil: :evil: kurde nawet ja nie mialem takich wymagan przy kupnie puszki za okolo 2/2.5tys :O :O

filippo1990P 
Nowy

Wysłany: Sob 30 Paź, 2010   

Chodzi mi o Body + kit + 250-300mm obiektyw - do 3200zł max
Canon 1000D : Tamron 10-24mm + 55-250mm Canon - 3800zł - ponad budżet ...
Canon 500D : 18-55mm IS + 55-250mm IS - 3100zł
Nikon D5000 : 18-55mm VR + 55-300mm VR - 3300zł
Pentax - widziałem test i kiepsko u niego z jakością zdjęć w rawach, i jakością wykonania...
Canon - najlepiej wykonany, dobry obiektyw - za 1,5 roku zmiana kita na Sigmę/Tamron 10-24mm , dobra jakość zdjęć,

który z zestawów ejst najlepszy ?

Odpowiedz do tematu