Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 01 Lis, 2010 Obiektyw portretowy do Nikona
mam zamiar w najbliższych tygodniach zakupić aparat Nikon d5000 z kitem 18-105. Docelowo chciałbym dokupić do tego aparatu jakiś obiektyw do portretów z ładnym bokeh'em. Zastanawiam się czy ładniejszy efekt rozmycia uzyskam ze stałki czy z tele. Problemem w wyborze obiektywu może być brak śruby w tym aparacie...
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 25 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Stałki bo mniejsze GO uzyskasz czyli większe rozmycie. Ale czy mówiąc ładniejszy miałeś na myśli bokeh?
Tak, myślałem o bokeh
hijax_pl napisał/a:
Nie - problemem może być koszt obiektywów z którymi będziesz miał AF
też się tego obawiam
hijax_pl napisał/a:
To może dołożysz tych parę stów i weźmiesz D90?
ciągle biję się z tą myślą czy dokładać do d90 z tym szkłem, to jednak 700zł różnicy. Ale poczekam jeszcze trochę(z miesiąc) i zobaczę jak się rozwinie sytuacja. W ostatnich tygodniach taki zestaw (d90+18-105) potaniał o jakieś 200zł, ale czy stanieje w najbliższych tygodniach do poziomu <= 3000zł? obawiam się, że niestety nie
Z tym to ciężej - bo kszatłt bokehu nie jest bezpośrednio powiązany z jasnością obiektywu a bardziej z aberracja sferyczną. Czyli im lepiej korygowana aberracja - tym gorzej wyglądający bokeh
krokodajl napisał/a:
ciągle biję się z tą myślą czy dokładać do d90 z tym szkłem, to jednak 700zł różnicy.
Jednak różnica w koszcie zakupu nikkora 85/1.4G a 85/1.4D to około 2tyś, a w cenie tej różnicy mógłbyś kupić też 85/1.8D i 50/1.8D.
krokodajl napisał/a:
czy stanieje w najbliższych tygodniach do poziomu <= 3000zł? obawiam się, że niestety nie
Kto wie? Zależy od tego jak silnie będą promować D7000 oraz ile mają jeszcze w magazynach D90 do opchnięcia...
Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011 Jasny obiektyw portretowy do D5100?
Szukam jasnego obiektywu do D5100.
Myślałem o 50mm 1.4 lub 50mm 1.4 AF-S, ale podobno są trudne do użytku w pomieszczeniach ("Specyficzna ogniskowa na DX - ograniczona użyteczność w pomieszczeniach." - cytat z forum).
Proszę o komentarz osoby które miały do czynienia z tymi obiektywami na DX lub znają sensowną alternatywę która kosztuje mniej niż nowy samochód.
Oprócz jestem ciekawy porównania manual vs AF. Nigdy nie używałem manuala a o AF w tym modelu słyszałem że ma tendencje do słabej trafności. z drugiej strony D5100 ma ciągły AF przy wideo wię AF-s chyba też ma sens?
Z góry przepraszam jak głoszę jakieś totalne herezje i bzdury - jestem amaorem i to bardzo początkującym.
jesli 50mm to dla ciebie za wasko to odpowiedz jest prosta - 35mm f/1.8
ostrzenie manualne moze byc wygodne ale tak jest zazwyczaj tylko w manualnych obiektywach. pierscien ostrosci w obiektywach z AF czesto nie pracuje tak dobrze jak ten w manualach. oczywiscie sprawuje sie w jednych obiektywach lepiej, w innych gorzej
Czyli generalnie 50mm manual lub AF-s nie jest jakąś pomyłką do portretów?
i jeszcze kilka pytań:
- niektóre obiektywy maja tendencje do FF lub BF. Gdybym akurat na taki trafił czy można to w jakimś serwisie wyregulować i czy musi to być autoryzowany serwis Nikon?
- jakieś sugestie/doświadczenia z Sigmą 50 1.4 EX DG HSM? Droższe szkło ale czy warte dopłaty?
obiektyw samyang_85mm_f1_4 też nalezy do jasnych i porządnych, mój znajomy go miał i był z niego niesamowicie zadowolony, światło świetnie się sprawdza. On akurat robił dużo portretów i ja na prawdę jestem pod wrażeniem jego prac tym obiektywem.
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 03 Sty, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Z 5100 będzie współpracować, ale ergonomia tej współpracy wielu zniechęca. I jeśli Two∆ znajomy ma też nikona z niższej półki to nie dziwne, że ten obiektyw... miał (czyli już nie ma).
Wysłany: Nie 25 Mar, 2012 Jaki obiektyw do nikona D3100
Heej ; )) mam nikona D3100 i zastanawiam się nad nowym obiektywem. Najczęściej robie portrety, a więc czekam na propozycje obiektywów, dzięki którym te portrety będą ładniejsze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11