Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Teleskop czy lornetka astronomiczna
Autor Wiadomość
BogdanT 
Nowy

Wysłany: Sob 01 Mar, 2008   Teleskop czy lornetka astronomiczna

Witam serdecznie!

Zastanawiam się ostatnio nad zamianą swojego Bressera PLUTO 114mm ( www.astrozakupy.pl/pdf/2008/PLUTO_N_114S.pdf )
na lornetkę ze statywem BRESSER 20-360x100 ( http://www.allegro.pl/ite...tyw_gigant.html
)

Czy przy tak dużym szkle i sporym powiększeniu mam szansę na ciekawe obserwacje? Chciałbym wygodnie brać ten sprzęt na weekendowe wypady w góry i za miasto, szybko rozstawiać, nie martwić się w podróży ciągle o kolimację i lustro i przy okazji wygodnie pooglądać sobie doliny w dzień :)

Co sądzicie o przedstawionej lornetce? Zastanawia mnie tak niska cena.

Nie mam wielkich ambicji astronomicznych, a do dzisiaj pamiętam jak to było pierwszy raz spojrzeć radziecką lornetką 12x40 w stronę drogi mlecznej :)

z pozdrowieniami,
Weekendowy Amator :-)

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 01 Mar, 2008   

Unikaj jak ognia. Ta lornetka spełnia wszystkie kryteria tego, żeby ją omijać szerokim łukiem. Na pewno nie daje powiększenia 360x, najprawdopodobniej nie ma też obiektywów 100 mm lecz raczej na moje oko 70-80 mm. Zoom w tanich lornetkach to katastrofa.

Poza tym warto także sprawdzić stronę producenta:
http://www.meade.de/produkte/fernglaeser.html

żeby zobaczyć, że takiej lornetki nie ma w jego ofercie. Jasno to pokazuje, że mamy do czynienia z podróbką.

Statyw to patyczak, który do lornetki, gdyby miała 100 mm, na pewno by się nie nadawał.

BogdanT 
Nowy

Dzięki za szybką odpowiedź. Podejrzewałem, że to nie będzie nic dobrego, ale zawsze warto spytać. Chociaż z drugiej strony nie mam dużych wymagań :-)

Ale wiem też, jak frustrujące jest korzystanie z kiepskiego sprzętu - "firmowe" okulary do mojego Pluto to katastrofa :-)

Arek 
Redaktor

W ogóle ten Pluto to katastrofa :) Czytałeś to?:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=29

BogdanT 
Nowy

Przekonałem się o tym na własnej skórze. Nawet montaż jest do bani, chociaż wyglądał solidnie. Nadal chciałbym spoglądać w niebo, ale też nie chcę dużo wydawać - bo i tak nie mam dużo czasu :) Myślałem więc o dobrej lornetce, albo nowych okularach do pluto. Ale sam nie wiem co będzie dobrym rozwiązaniem...

Arek 
Redaktor

Może jakiś mały refraktorek albo prosty Dobson?

Odpowiedz do tematu