Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
60D z EF-S 17-85 czy coś innego?
Autor Wiadomość
fatman 
Optyczny

Wysłany: Pon 01 Lis, 2010   

Amix napisał/a:
... Jeden to taki np. 17-55, ale drugi chciał bym jakiś zoom ale pojęcia nie mam jaki. Max 300mm przeliczając na mały obrazek, no i cena dla normalnego człowieka.

Weź 70-300 f/4-5,6 IS, cena ok 1600-1700 PLN jest do przyjęcia dla normalnego człowieka.
Pewnie inni koledzy będą kusić Cię na 70-200 ale pamiętaj, że przy słabszym swietle potrzeba naprawdę dobrej ręki, żeby zrobić ostro bez IS na 200 (w cropie = 320).
Jak weźmiesz dobry 70-300 f/4-5,6 IS to nie będziesz żałował. Ja go używam rzczej rzadko. Ot... kompresja przy widoczkach ale również do kwiatków. Piękny bokeh i dobra ostrosć.
Test tego obiektywu na optycznych jest również zachęcający.

Reklama

Amix 
Rozmowny

Poczytałem sobie jeszcze raz o 50D, hmm jak na razie, to 50D wypada lepiej. Ja nie biorę pod uwagę w ogóle możliwości robienia filmów aparatem foto. I tak w jednej torbie nosze aparat i kamerę.

Jest jedno ale co do 60D nie ma jeszcze szczegółowych testów, a o obu aparatach czytałem na Fotopolis.pl gdzie w stosunku do 50D jest dość krytycznie odniesienie nowości w postaci 60D. Dość marna obudowa, szybkość zdjęć seryjnych mniejsza, to co zdążyłem na razie zauważyć czytając. W ogóle napisali jak by ten Canon 60D się cofnął. To są jednak dylematy co wybrać, a tylko wybieram wśród dwóch modeli.

To nie jest jeszcze taka piekarnia z tym kupnem, ale coś mi mówi jednak za 50D.

Ktoś się pytał jakiego mam Olympusa, mam E-520 plus dwa kitowe obiektywy Zuiko 14-42 i 40-150mm

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Zamiast Canona 70-300 IS wolałbym poczekać i zobaczyć co potrafi nowy Tamron 70-300 VC (ze stabilizacją). Ta ostatnia jest ponoć rewelacyjna a i sam obrazek niezły. W tym tygodniu będę miał chyba okazję dorwać to szkło pod Canona i wtedy napiszę co i jak.

tkosiada 
Rozmowny

namieszam Ci
bierz nikona D7000 bo lepszy AF, pomiar światła, ma juz czas 1/8000, bardzo dużo skrótów do funkcji na body i wiekszy wybór szkieł amatorskich
poza tym moje doswiadczenie pokazuje że Nikon lepiej wspólpracuje z szkłami nie firmowymi
puki nie kupiłeś, przemyśl
miałem 50 canona, ale nie pasowała mi do końca
zmieniłem system i skończyły sie moję problemy i pytania, teraz pełna zabawa
pozdro :cool:

a w kwesti tele to nikkor 70-300 VR i nie mam pytań

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 02 Lis, 2010   

Canon:
50D - 2670
17-55/2.8 - 3280
70-300IS - 1100
------
7050 zł

Nikon
D7000 - 4450
17-55/2.8 - 4625
70-300VR - 1570
------
10645 zł

Różnica jest taka, że zamiast 70-300IS można brać 70-200/2.8L lub 70-200/4L IS.

Trochę ten brak pytań i wątpliwości kosztuje. W życiu bym się nie zdecydował na taki zestaw za takie pieniądze. Pomijając już fakt braku firmowego 70-200 w sensownej cenie u Nikona. Oczywiście można sobie cały system zbudować w oparciu o Sigmę czy Tamrona żyjąc przeświadczeniem, że "Nikon lepiej współpracuje", tylko że to samo u Canona będzie na firmowych obiektywach. A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.

maczetka 
Rozmowny

Baku napisał/a:
Canon:
A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.

ze niby olek taki slaby? tak z ciekawosci...

P_M_ 
Maniak

Baku napisał/a:

Różnica jest taka, że zamiast 70-300IS można brać 70-200/2.8L lub 70-200/4L IS.

Trochę ten brak pytań i wątpliwości kosztuje. W życiu bym się nie zdecydował na taki zestaw za takie pieniądze. Pomijając już fakt braku firmowego 70-200 w sensownej cenie u Nikona. Oczywiście można sobie cały system zbudować w oparciu o Sigmę czy Tamrona żyjąc przeświadczeniem, że "Nikon lepiej współpracuje", tylko że to samo u Canona będzie na firmowych obiektywach. A w porównaniu z AF Olympusa Canon to już zupełnie inna klasa.

Niby to samo tansze u canona. Ale czy lepsze? Sprawa dyskusyjna. Te dwa obietywy nikona sa drozsze, ale i zdecydowanie lepsze, wiec cena jest usprawiedliwiona.

Troche z pupy porownywanie modeli wycofywanych i tych świeżo po premierze, kiedy roznica cen najwieksza. No i wiesz, ze nikon i canon nie maja puszek na tym samym poziomie. D300s i d7000 to jednak za wysokie progi dla 50d.

Zgoda, co do bogactwa 70-200 w canonie.
Dobry egzemplarz sigmy to tez nie taki sw. gral. Da sie znalezc i swietnie dziala.

Co do olka - generalnie poglady mam zblizone w tym temacie.

veenee 
Optyczny
fotosapiens

P_M_ napisał/a:
Troche z pupy porownywanie modeli wycofywanych i tych świeżo po premierze,

nie troche - bardzo.

Amix 
Rozmowny

Ciesze się, ze piszecie. Na pewno Wasze posty sprowadzą mnie na dobra ścieżkę do lądowania, bo tak na marginesie zajmuje się spotterstwem, oraz sporo latam samolotami i filmuję po cichu :wink: "moje" starty i lądowania. czasem "stewke" zapytam czy wolno, tak dla jaj.
Piszcie jeszcze śmiało, każdy Wasz post jest dla mnie cenny.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

P_M_ napisał/a:
Troche z pupy porownywanie modeli wycofywanych i tych świeżo po premierze, kiedy roznica cen najwieksza.

veenee napisał/a:
nie troche - bardzo.

Dlaczego? Obydwa korpusy są do kupienia w sklepie i z gwarancją. Nie trzeba przeszukiwać aukcji, kupować ostatnich egzemplarzy. A dylemat pojawił się tu i teraz, a nie za miesiąc czy za kwartał, kiedy D7000 raczy stanieć.
Kolejny raz pokutuje stereotyp jakoby np. dwuletnie korpusy automatycznie robiły gorsze zdjęcia w momencie gdy na horyzoncie pojawia się następca.
Z resztą nie ja wymyśliłem w tym wątku D7000. To co napisałem jest jedynie wyrazem mojego zwątpienia czy w danym momencie (przy danym budżecie) jest to taki dobry pomysł - może D90 jest lepszą alternatywą?

P_M_ napisał/a:
No i wiesz, ze nikon i canon nie maja puszek na tym samym poziomie. D300s i d7000 to jednak za wysokie progi dla 50d.

Canona i Nikona trudno jest ze sobą porównywać wprost - zawsze tak było, że firmy te tworzyły swoje segmenty unikając bezpośredniego starcia. Progi może za wysokie na 50D ale to przecież nie ta półka cenowa, skoro punktem wyjścia jest 50D a nie 7D. Można przecież od razu wyskoczyć z D3x i trudno będzie znaleźć coś lepszego, prawda?

tkosiada 
Rozmowny

D7000 zaproponowałem własnie ze wzgledu na nowszy i pewniejszy AF porównując D90 i 50D
poza tym wspomniałeś o spoterce, 39 pól zrobi swoje

hydra
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010   

B o g d a n napisał/a:

Tutaj za 4822 zł..
A za 4922 zł. masz taki zestaw 60D z 18-135 IS.
Według mnie i jeden i drugi zestaw jest godny uwagi.

Sory za OT ale coś takiego mi się pojawiło z linku :

[img][/img]

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No w końcu to... Joker :mrgreen:

Amix 
Rozmowny

U mnie NIS 2011 zablokował foto książkę. Był tez jakiś raport przez moment. Dziwne bo wcześniej tego nie było, otwierałem linki.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

śmieć w reklamie. często spotykane :)

Odpowiedz do tematu