Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zawsze słyszałam tekst, który od kogoś padł, kup sobie kompakt.
Super... kupiłam i jak zobaczyłam, że mogę zmienić tylko tryby to zapragnęłam zobaczyć lot w180 przez okno.
A, mogę się pochwalić, że zaśmiałam się czytając, że 18-105 jest jasny.
hmm
lata temu kupiłem pełny automat z zoomem i z racji tego, że mogłem ustawiać tylko korektę ekspozycji, uczyłem się na nim kadrować i operować ogniskową aby coś z niego wycisnąć.
ani mi w głowie było walnąć nim w kąt ale może też dlatego, że wyłożyłem na niego zarobione dutki
później kupiłem hybrydę dzięki, której mogłem lepiej panować nad obrazem, bo na cyfrową lustrzankę z podobnym zakresem ogniskowych nie było mnie po prostu stać.
każdy z tych aparatów służył mi kilka lat i dopiero kilka dni temu zdecydowałem się na lustrzankę. mniej więcej potrafię ocenić czego poszukuję ale i tak gdyby nie kol.jaad to pewnie zakupiłbym coś w rodzaju 18-200. wszystko dlatego, że dużo spaceruję i na szlaku bardzo ceniłem uniwersalny zakres mojej hybrydy. nie raz, nie dwa któryś z przyjaciół rezygnował przed wyprawą z czegoś dłuższego bo było mu z tym po prostu niewygodnie. ja nie miewałem takich problemów, a wręcz możliwości bardziej elastyczne.
oczywiście wszystko jest kwestią dobrej organizacji, samozaparcia i tak jak kol. jaad napisał:
Kwestia przyzwyczajenia i tego, czy chodzisz, by robić zdjęcia, czy robisz zdjęcia przy okazji chodzenia...
Wynika więc z tego, że życie jest sztuką kompromisu i konsekwencji
Boję się, że jeśli ta małpka miała lecieć przez okno to i podobny los może spotkać ten nowy zestaw. Widać, że znowu idziesz w nieznane próbując się tym chyba troszkę dowartościować.
Nie ma w tym nic złego, że poszukujemy w sobie wrażliwości, która zawsze jest w cenie
Tylko boję się czy ten nie do końca świadomy wybór spełni Twoje pragnienia... bo może skończyć w oknie
dlatego chyba lepiej coś uniwersalnego i z gwarancją bo wydaje mi się, że należysz do tych mniej cierpliwych
przejrzyj sample i poczytaj test obiektywu , który tak Cię rozbawił porównaj zdjęcia (zwłaszcza na wyższym ISO) z D90 choćby nawet z nowym D7000 czy sugerowanym 40/50D
przeglądnij inne porównania
jeśli stać Cię na zestaw D90 + 18-105 to da Ci on spore pole do popisu i pewnie wkrótce dokupisz sobie do niego jakąś 50-tkę
plus jest taki, że będziesz już wtedy umiała posługiwać się body i dzięki dosyć szerokiej zmiennej ogniskowej tego kita poznasz pewne podstawowe zależności.
gdy weźmiesz w łapki 50-tkę spojrzysz na nią zupełnie innym okiem
przy odrobinie cierpliwości już wkrótce zdjęcia będą budzić podziw wśród znajomych więc myślę, że będziesz zadowolona
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sro 03 Lis, 2010, w całości zmieniany 5 razy
Proszę nie traktować mojej wypowiedzi tak poważnie, chciałam tylko wprowadzić uśmiech na usta.
Mój kompakt nadal pozostanie mi wierny, lustro jest duże i nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
To nie jest tak,że usiadłam i stwierdziłam: Chcę mieć lustrzankę, bo nie mam słit zdjęć na fejsbuku z lustrzanką. Na to cudo zbieram trzeci rok, więc gdyby miało mi się odwidzieć, to myślę, że tak by się już stało.
Mój sony robił naprawdę fajne zdjęcia (i mam nadzieje, że z serwisu powróci naprawiony i nadal będzie mi służył), a wiele osób twierdziło, że posiadana przeze mnie małpka to lustrzanka.
W zasadzie przebiegiem nie musisz się przejmować - jest mnóstwo aparatów z przebiegiem do 3000 klapnięć na allegro, wystarczy poczekać na okazje oraz kupić od osoby której znudziła się kolejna zabawka i chce szybko sprzedać. Takich osób jest dużo, pewnie niektórzy z nich zakładali podobne watki na forach .
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Lis, 2010
muchowa napisał/a:
Na to cudo zbieram trzeci rok
tym bardziej odpuść używkę i kup nowe body z krajową gwarancją
przejrzyj te linki które podsunąłem bo jeśli idzie o samą matrycę to D90 można nazwać swoistym "cudem" zwłaszcza w relacji do ceny choć w tym względzie przebija go K-x
ten kit 18-105 też wg wielu opinii prezentuje rewelacyjny stosunek możliwości do wydatku, przemyśl
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz napisał/a:
tym bardziej odpuść używkę i kup nowe body z krajową gwarancją
kolego możesz rozwinąć i użyć sensownych argumentów, dlaczego nie może być używka ?
pan.tadeusz napisał/a:
przejrzyj te linki które podsunąłem bo jeśli idzie o samą matrycę to D90 można nazwać swoistym "cudem" zwłaszcza w relacji do ceny choć w tym względzie przebija go K-x
używka używką, jak komus to nie przeszkadza, to nie ma tematu...
...ale za 1500 PLN mozna kupić wcale nie taki zły nowy a450 z kicikiem 18-55. Cóż, ergonomicznie to on d40 nie dorówna, ale jeśli chodzi o obrazowanie to jednak chyba bez większych kłopotów. Przy okazji rozmów o ergonomii to też nie jest najtańszy entry level z dołu drabiny typu 1000d, d3000, a290/390...
Masz nówke z jakims tam ciemnym bo ciemnym ale w sumie nie tragicznym zumikiem którego mozesz sobie na wycieczki zabierać (w porównaniu do Canonowskiego 18-55 bez IS to on jest naprawde niezłym optycznie plajstikowym obiektywem...) i wciąz masz te 6-7 stów na jakiś pseudo-portretowiec. Tu mas z do wyboru:
Minoltę 50/1.7 - szkło pełnoklatkowe, solidnie zrobione i całkiem dobre - ale tylko uzywka za mniej niż 5 stów (jakoś nietania...)
Sony 50/1.8 DT - szkło nowe, APS, plastik - jakość jak poprzednik za 5-6 stów
Sony 85/2.8 - szkło nowe, pełnoklatkowe, full plastik za mniej niż 9 stów (trza by dołozyć...). Ponoć niezła optyka, tylko wolny AF. Taka tania namiastka 'prawdziwej' portretówy - namiastka jeśli idzie o światło bo ogniskowa jak najbardziej OK. Go będzie nieco mniej papierowa niż w wypadku 85/1.8 (Canon i Nikon - ale nówka gdzieś za 15 -16 stów tam chodzi).
Nie namawiam na Sony, ale brzydzić się nim nie brzydzę ani trochę (mam a100, mam Minolty na film...). Ale też jest to jakas (tania) opcja dla amatora na początek. Na razie rozbudowuja oferte swoich tanich plastikowych 'pierwszych w karierze' stałek. Niestety, ich lepsze odpowiedniki sa w tym systemie drogie (tzn. brak taniej pełnoklatkowej 50, brak 85/1.8 - jest droga 85/1.4...)
muchowa, tak realistycznie patrząc - ile ze szkieł niewątpliwie bogatszego systemu np. Canona leży w polu Twoich zainteresowań i przede wszystkim możliwości finansowych? Bo może szybko okazać się, że tak naprawdę wszystkie systemy okażą się dla Ciebie równie "bogato wyposażone", albo skończy się co najwyżej ciułaniem na jakiś tańszy model Tamrona czy Sigmy To nie jest tania zabawa...
A kto powiedział, że chcę od razu? To nie kolekcja zbierz wszystkie...
pan.tadeusz [Usunięty]
kozidron napisał/a:
kolego możesz rozwinąć i użyć sensownych argumentów, dlaczego nie może być używka ?
a kto powiedział nie może? może
aczkolwiek uważam, że oszczędny płaci podwójnie
poza tym skoro zbiera trzy lata to nie stać jej na naprawy, a chyba nie jest też Adamem Słodowym
oczywiście można podnieść argument by poszukać sprzętu, który jest jeszcze na gwarancji
ale i tak pozostaje niepewność jak i gdzie się z nim obchodzono
zrobi jak uważa ale takie jest moje zdanie
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sro 03 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15