Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
70-200L f2.8 ma taki w std. i spokojnie można używać obiektywów 70-200L z puszkami serii xxx , nic im się nie dzieje, nic się nie wyrywa...
Używam tak łącznie już kilka lat 350d z 70-200L i nic mu nie odpadło ani się nie urwało...
Ty masz puszkę już kilka generacji nowszą...
Oj działa na psychikę wszystkich text Arka z testu 70-200L f4, na mnie też działał
Ale tylko prze chwilę
70-200/4 L to nie jest ciężki obiektyw i nic się nie stanie. Niemniej proponuję kupić zamiennik statywowy w jakimś sklepie foto bo przy zdjęciach ze statywu taki zestaw będzie stabilniejszy.
zuzelek, mam właśnie taki zestaw, tak jak MM napisał, to jest lekki obiektyw. Być może z korpusikiem bez gripa będzie nieco od niego cięższy, jednak nie będziesz miał najmniejszych problemów z użytkowaniem.
Co do słynnych tekstów to kolega as..., jest tu pogromcą mitów i jego zestawu nic nie przebije
Zastanawiam się czy waga EF 70-200 mm f/4L USM (705g) nie jest za duża by aparat (body) mocować na statywie??
Czy jest jakiś parametr, który to określa?
Nie masz się czego obawiać. Są cięższe obiektywy Canona, które śmiało możesz podpiąć i całość ustawić na statywie przykręconym do boody i które nawet nie mają opcji indywidualnego uchwytu.
Według mnie jeśli obiektyw mógłby zrobić "krzywdę" aparatowi swoim ciężarem, miałby dołączony uchwyt statywowy w komplecie.
Waga 705 g to pikuś, ... pan pikuś.
Sorki, że wypowiadam się w temacie, który już jest zamknięty, ale uznałem, że trzeba to wszystko doprecyzować, bo trochę chaosu informacyjnego jest w tym wątku. as..., czytaj dokładniej pytania, bo w sumie Twoja odpowiedź:
as... napisał/a:
zupełnie nie...!!
Ja miałem 70-200L f4 z łącznikiem statywowym,
nijak nie pomaga, bo zuzelek pytał, czy można:
zuzelek napisał/a:
aparat (body) mocować na statywie??
Ja bym jednak radził zaopatrzyć się chińską podróbkę łącznika statywowego (bo oryginał ma absurdalną cenę, pewnie nadal).
B o g d a n napisał/a:
Według mnie jeśli obiektyw mógłby zrobić "krzywdę" aparatowi swoim ciężarem, miałby dołączony uchwyt statywowy w komplecie.
Że niby 70-200/4L IS (760 g, łącznik w zestawie) jest znacząco cięższy od 70-200/4L bez IS (705 g, brak łącznika w zestawie)?
Bogdanie, posądzasz Canona o jakieś szlachetne intencje, dbałość i rozsądek. A moim zdaniem to zwykłe ordynarne pozycjonowanie marketingowe powoduje, że tego wartego 5–10$ łącznika nie dodają do najtańszej wersji tego szkła.
Że niby 70-200/4L IS (760 g, łącznik w zestawie) jest znacząco cięższy od 70-200/4L bez IS (705 g, brak łącznika w zestawie)?
Bogdanie, posądzasz Canona o jakieś szlachetne intencje, dbałość i rozsądek. A moim zdaniem to zwykłe ordynarne pozycjonowanie marketingowe powoduje, że tego wartego 5–10$ łącznika nie dodają do najtańszej wersji tego szkła.
70-200/4 z IS również nie ma łącznika statywowego w zestawie. Maja je dopiero 70-200/2.8 bo są naprawdę ciężkie i mocowanie w aparacie mogłoby ich nie dźwignąć.
O te jeszcze cięższe bez uchwytu chodziło mi np. o 24-70/2.8L, które ważą prawie kilogram i nawet takiej opcji nie mają. Nie ma żadnego stresu mocować taki zestaw na statywie i nikt nie robi z tego tragedii, a nagle przy leciutkim 70-200/4L jest wielki problem.
Nawet przy nowym 100/2.8L Macro było to podnoszone na forum. Choć ten obiektyw ma możliwość wpięcia do uchwytu statywowego, zupełnie nie jest to mu potrzebne.
Co do 70-200/4L IS to jeśli się pomyliłem to przepraszam, byłem przekonany, że jednak jest łącznik w zestawie. Zdaje się już drugi raz się na to nabieram. Skleroza.
Tak czy owak uważam (jak już napisałem na PW, Bogdanie), że przy tej długości obiektywu dźwignia jest na tyle duża, że nie ma co nadwyrężać bagnetu i mocować taki zestaw bez łącznika. To jak z uszczelkami – w materiałach reklamowych Canon chwali się jakie to uszczelki ma xxD czy 7D, a potem się czyta jak serwis odmówił naprawy gwarancyjnej, bo elektronika zalana i skorodowana. Tak samo może być z bagnetem. Zresztą nawet jak się nie wyłamie to zawsze siła dźwigni może powodować lekkie odchylenia od osi optycznej. Pamiętam, że są tacy, co mają inne zdanie i uważają, że nic takiego nie może mieć miejsca.
Do wyboru.
Zastanawiam się czy waga EF 70-200 mm f/4L USM (705g) nie jest za duża by aparat (body) mocować na statywie??
Czy jest jakiś parametr, który to określa?
moja odpwiedź:
zupełnie nie!!!
miało oznaczać że nie zrobi obiektyw 70-200L krzywdy body serii xxx
*przynajmniej w przypadku 70-200L f4, a ze swojego doświadczenia, znowu mam 70-200L f2.8 i nie robi on kuku plastikowemu 350d..
Wszyscy zrozumienili, może mało jasno się wyraziłem
A pytanie było, czy można bez obaw zestaw 70-200/4L + 550D przymocować do statywu za samo boody, a nie za uchwyt statywowy, przymocowany do obiektywu. Można miec przecież pewne obawy, prawda?
komor i ja zrozumieliśmy tak samo bo inaczej się nie da zrozumieć.
To Ty nie zrozumiałeś zuzelek ani komor'a.
* ot
Ale tekst słynny teks Arka przy teście 70-200L f4 działa na psychikę, pamiętam jak sam mi drżącymi rękami przykręciłem do 350d 70-200L i złapałem za samo body, robiłem to nad łóżkiem bo jak by się wyrwało to chociaż by obiektyw ocalał.
Później tak samo ręce latały jak przykręciłem 70-200L f2.8..
A jak przykręcałem 24-70L czy 85L to już się nie bałem o swoje 350d
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11