Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
to może narazie rzeczywiście zostać przy sonym a kiedyś w jakiejs dalszej przyszłosci zmienic na jakiś inny sprzęt żeby zobaczyć jak sie na nich pracuje...
bo wcale nie jest powiedziane ze jakbym zaczęła pracowac na Nikonie i Canonie to nie stwierdziłabym że są lepsze od Sony'ego.... ale tego nie wiem - bo każdy chwali co swoje
A wydaje mi sie ze w wielu przypadkach są to tylko stereotypy... Bo uważają że Sony to nowa firma więc produkuje gorsze rzeczy... a może wcale tak nie jest....
Megi25, a jak widzisz dalszy rozwój posiadanego sprzętu? Będziesz inwestować w obiektywy, lampy błyskowe, etc.? Nikon czy Canon oferuje ciut więcej szkła a często też jest tak, że obiektywy o analogicznych parametrach jak Sony kosztują nieco mniej (chodzi mi głównie o te z wyższej półki). Ostatnio za to Sony wypuściło kilka budżetowych słoików o ciekawych parametrach, które mogłyby dać Ci ciekawe efekty, ale przede wszystkim musisz robić zdjęcia i myśleć nad nimi... a nie przejmować się tym co powiedzą inni zwłaszcza o Twoim sprzęcie. Najlepiej zrób fotkę, po której wszystkim szczęki opadną bez używania fotoszopa ;P
Bo uważają że Sony to nowa firma więc produkuje gorsze rzeczy...
.
Sony nie weszło w lustrzanki ot tak, Sony kupiło sobie upadającą Minoltę, a to nie była nowa firma Sony produkuje też znakomite matryce, z których korzystają także Nikon i Pentax. Sony to także profesjonalne kamery filmowe, itp. itd. Także jak widzisz nie jest to gracz świeży i bez doświadczenia. A że ostatnio z lustrzankami celuje głównie w dolną półkę to inna para kaloszy - tam są pieniądze do zarobienia
Tak bardziej w temacie wątku - IMHO zmiana zestawu EL jednej firmy na analogiczny, choć trochę nowszy, zestaw innej firmy ma niewielki sens. Może jak ktoś bardzo chce mieć CMOSa zamiast CCD czy dla jakiejś konkretnej funkcjonalności niespotykanej w starszym sprzęcie.
Do tego często jest tak, że szumne zapewnienia "chcę się rozwijać i inwestować w fotografię, dlatego wybieram bogate systemy C czy N, bo inne mnie ograniczą" kończy się na kolejnym tanim korpusiku i szkle klasy 18-55/3.5-5.6...
ale pomyśl jaki szacun możesz wzbudzać z obiektywem droższym niż cały aparat
Przecież mi nie zalezy nad żadym popisywaniem się i nad jakimiś zachwytami...
Mnie chodziło tylko o sprzęt... bo skoro Soniak robi dobre zdjęcia... to dlaczego wszyscy na SONY'iaki xxxx że są be... że chłam itp :/
Tego nierozumiem...
nie zalezy ci na zachwytach ale bylas sklonna wyprzedac caly ekwipunek i kupic to samo z innym logo bo koledzy robili miny. akurat Sony najbardziej dba wlasnie o amatorow i ich sprzet na tej polce wcale nie ustepuje innym. powody do narzekania moga miec uzytkownicy zaawansowani i profesjonalisci ale abstrahujac od twoich umiejetnosci to nie masz nawet budzetu by sie tym martwic w nadchodzacej przyszlosci. taki juz urok lustrzanek, ze ich najwieksza zaleta czyli rozudowywalnosc jest ich najwiekszym przeklenstwem bo mozna praktycznie w nieskonczonosc ladowac kase w sprzet
problem tkwi tu w 2 kwestiach - obiektywy i umiejetnosci/wiedza. zainwestuj w oba i zobaczysz ogromna roznice. jesli przeraza cie cena portretowek to zrob sobie przysluge, sprzedaj Sigme 18-200 i doloz te fundusze do obecnych zasobow i kup dobry obiektyw. osobiscie w tej sytuacji polecilabym ci Tamrona 70-200. demonem szybkosci to on nie jest ale raz - po pozbyciu sie Sigmy twoj obecny zakres ogniskowych na tym nie ucierpi a dwa - jest wystarczajaco jasny by pobawic sie w portrety, zwlaszcza z wiekszych odleglosci. no i oferuje doskonala jakosc optyczna
ale ja lubie 18-200 i bardzo fajne zdjęcia wychodzą... ;>
No to w czym tu jest problem skoro obecny sprzęt Cię satysfakcjonuje?
Jesteś gotowa wydać pieniądze tylko dlatego, że nasłuchałaś się opinii jakichś domorosłych "fachowców" albo nie zrozumiałaś ich kontekstu?
ale ja lubie 18-200 i bardzo fajne zdjęcia wychodzą... ;>
Cały wątek jest w takim razie biciem piany.
No chyba że sobie jakąś sigmową stałkę wypożyczysz na weekend i - może wtedy zobaczysz różnicę w jakości... Choć może wtedy przestaniesz lubić swoje 18-200 ...
Tak jest niestety w większości wątków.
No ale bynajmniej niektórzy mogli sobie zagospodarować trochę wolnego czasu, na który nie mają pomysłu i napisać parę postów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10