Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Czy może mi ktoś wytłumaczyć jakim sposobem działa funkcja filmowania w tym aparacie. Pytam dlatego bo filmowanie z założenia służy głównie do utrwalenia ruchu i innych scen dynamicznych. A w teście czytam, że ustawianie ostrości w trybie LV trwa kilka sekund (a nawet gorzej) lub wymaga klapnięcia lustrem.
Jakim więc stylem taki aparat ma sfilmować np. biegnące w stronę obiektywu dziecko. Przecież zanim ustawi po raz pierwszy ostrość, to ono będzie już na miejscu. Jak w ogóle tryb filmowy podąża z ostrością za ruchomym obiektem?
Pozdrawiam
jaad75 naprawdę ręcznie? Czyli tryb filmowy jest w ogóle nieużyteczny. Szkoda bo myślałem, że zmienię 40D na 60D inie będę musiał nosić kamery, którą używam sporadycznie.
A swoją drogą AF naprawdę nie działa w żadnej lustrzance podczas filmowania? Nawet w sony alfa? Przecież w przeciwieństwie do canona udało im się zrobić sprawnie działający AF w trybie LV to czemu nie można wykorzystać go przy filmowaniu?
hijax_pl napisał/a:
Jak nie poradzisz sobie z MF, to po prostu przymknij na f/16, podbij ISO i.. tyle.
Nie no to już wolę nadal nosić kamerę, bo jak ustawię f/16 to zaraz się okaże, że brakuje światła i problem od nowa. A MF w filmowaniu to już w ogóle sobie nie wyobrażam.
A swoją drogą AF naprawdę nie działa w żadnej lustrzance podczas filmowania?
Działa ale słabo i używanie go mija się z celem. Zresztą IMHO mija się z celem w ogóle, o czym było już kilka dyskusji.
felis napisał/a:
Nawet w sony alfa? Przecież w przeciwieństwie do canona udało im się zrobić sprawnie działający AF w trybie LV to czemu nie można wykorzystać go przy filmowaniu?
Wybudzili Cię właśnie ze śpiączki? Działa fazowy w SLT. Kosztem tego jest brak wizjera optycznego. W starych DSLR Sony AF w LV działał, bo LV było realizowane przez dodatkową matrycę - filmowanie odbywa się przez matrycę główną, więc te opcje wzajemnie się wykluczają.
Wtedy to TY panujesz nad obrazem, nie zdajesz się na głupi automat.
(...) A każdy filmowiec nie wyobraża sobie przy filmowaniu korzystać z AF
Ale ja nie jestem filmowcem Potrzebuję w ciągu roku nakręcić ze 2 godziny pamiątkowego filmu z moim synkiem w roli głównej. Do tego wystarczy mi prosta kamerka HD. której osiągi przy włączonej pełnej automatyce zupełnie mi wystarczają. Coś jak kompakt dla tych których fotografia nie pociąga, ale chcą mieć pamiątkowe zdjęcia z wycieczek.
hijax_pl napisał/a:
Ogólnie nie - w szczególe - tak (alfy SLT)
To te alfy z półprzepuszczalnym lustrem w których podczas filmowania bardzo szybko gotuje się matryca? Mnie raczej chodziło o te modele z podwójną matrycą (czy jakoś tak) które korzystają z niej podczas pracy w trybie LV i rewelacyjnie potrafią ustawić ostrość bez klapania lustrem.
felis, jak tak, to sobie kup jakiś kompakcik , bo lustrzanki to trochę inna liga...
Chyba mnie nie rozumiesz. Lustrzanki używam bo lubię robić zdjęcia i się na tym znam. Ale skoro w lustrzankach montują video to myślałem, że to działa i jest do czegoś przydatne. W moim przypadku by wyeliminować noszenie kamery, z której korzystam sporadycznie i absolutnie amatorsko. Film nie pociąga mnie wcale, Chcę mieć tylko w miarę dobrej jakości pamiątkę-dokument.
Nie pojmuję więc po co proponujesz mi kompakcik?
jaad75 napisał/a:
W starych DSLR Sony AF w LV działał, bo LV było realizowane przez dodatkową matrycę - filmowanie odbywa się przez matrycę główną, więc te opcje wzajemnie się wykluczają.
Aha to mi chyba sprawę wyjaśnia. Czyli alfa przy robieniu zdjęcia ostrość ustawiała przy wykorzystaniu opuszczonego lustra na dodatkowej matrycy, a fotkę wykonywała już na głównej. A przy filmowaniu nie da się by jednocześnie pracowały dwie matryce bo główna musi mieć cały czas podniesione lustro.
Bo twierdzisz, że z f/16 to będzie za ciemno, a w sumie to jedyna droga by zwiększyć głębię ostrości - by nie mieć problemu z AF/MF
felis napisał/a:
Czyli alfa przy robieniu zdjęcia ostrość ustawiała przy wykorzystaniu opuszczonego lustra na dodatkowej matrycy, a fotkę wykonywał już na głównej
AF nie korzysta z żadnej matrycy. Ta dodatkowa matryca była po to by mieć LV i szybki, fazowy czujnik AF. Po podniesieniu lustra, już nie działa czujnik fazowy - pozostaje co najwyżej AF kontrastowy. W SLT nie ma lustra, nic nie klapie, fazowy czujnik AF non stop pracuje.
Bo twierdzisz, że z f/16 to będzie za ciemno, a w sumie to jedyna droga by zwiększyć głębię ostrości - by nie mieć problemu z AF/MF
Pewnie, że będzie za ciemno, np. gdy filmuje w pomieszczaniach (kamerze wystarcza jak zaświecę jedną - dwie żarówki w żyrandolu). Ale co to ma wspólnego z proponowaniem mi kompaktu, nadal nie pojmuję. No chyba , że wiesz lepiej jakiego sprzętu potrzebuję do robienia zdjęć.
hijax_pl napisał/a:
AF nie korzysta z żadnej matrycy. Ta dodatkowa matryca była po to by mieć LV i szybki, fazowy czujnik AF.
Jasne, wiem, że AF fazowy nie korzysta z matrycy. To był taki skrót myślowy, podobny do Twojego gdy napisałeś: "AF nie korzysta z żadnej matrycy". Jakbym chciał się silić na złośliwość to bym zapytał: A AF z detekcją kontrastu?
Pewnie, że będzie za ciemno, np. gdy filmuje w pomieszczaniach (kamerze wystarcza jak zaświecę jedną - dwie żarówki w żyrandolu). Ale co to ma wspólnego z proponowaniem mi kompaktu, nadal nie pojmuję. No chyba , że wiesz lepiej jakiego sprzętu potrzebuję do robienia zdjęć.
Tylko podniesiona czułość na tych mikroskopijnych matryckach wygląda po prostu tragicznie, a dla DSLR to nic strasznego.
OK Panowie, kończmy bo odbiegamy od tematu 60D. Zrozumiałem już, że tryb video w tym aparacie (i jemu podobnych) jest "sprawny inaczej".
Mało tego AF w trybie LV też do błyskotliwych nie należy więc pozostanę przy swoim 40D i poczekam na jakieś może 90D w którym uda się to doprowadzić do granic przyzwoitości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10