Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
5D vs. 50D
Autor Wiadomość
hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Sob 06 Lis, 2010   

lotofag napisał/a:
Przez dwa lata nie wyklarowało Ci się jaki rodzaj fotografii Cię pociąga?

wyklarowało. motosporty, ale mało tego generalnie w dużym mieście, a nie mam warunków, żeby jeździć po Polsce, żeby robić foty.

zdaje sobie z tego sprawę, ale dokupię za jakiś czas 24-70 i to mi wystarczy na razie. o ile FF wypali.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli koledze zależy na jakości obrazowania to jako obecny właściciel starego 5D i były 50D napiszę, że nie ma porównania. Oczywiście na korzyść 5D. Im bardziej wymagająco oświetleniowo scena, im bardziej zwiększamy czułość tym bardziej wygrywa 5D. Problem tylko w komforcie pracy. Kalibracja szkieł, ekranik LCD, automatyczny balans bieli, AF, pomiar światła, czyszczenie matrycy - to wszystko na korzyść 50D.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

lotofag napisał/a:
Jak kupisz 5D to stać Cię na szklarnię do niego? To, że EF 50/1.8 kosztuje około 4 stów nie ma się nijak do ceny innych szkieł pod większą matrycę...

Dobre szkła do matrycy FF kosztują tyle samo, co dobre szkła do matrycy APS-C.
Kiepskie szkła też kosztują podobnie więc ... ?

A w temacie:
Jeżeli stać Cie na droższego 5D Mark II to bez dwóch zdań jest lepszym wyborem od 50D.
Jeżeli myślisz o starym 5D, to sprawa nie jest oczywista i dużo zależy od rodzaju i warunków fotografii, którą chcesz wykonywać. Według mnie 50D to wtedy lepszy wybór dla amatora.

kozidron
[Usunięty]

lotofag napisał/a:
A nie lepiej dokupić do tego jakieś fajne szkiełko? Przez dwa lata nie wyklarowało Ci się jaki rodzaj fotografii Cię pociąga? Kupisz 50D i dalej będziesz latał z 18-55 i plasticzaną 50ką? Jak kupisz 5D to stać Cię na szklarnię do niego? To, że EF 50/1.8 kosztuje około 4 stów nie ma się nijak do ceny innych szkieł pod większą matrycę...

......sorry panowie ale to jedyny głos rozsądku.

hxc - i do tej pory używałeś 50/1.8 + kit i nie brakowało Ci czegoś.
Tak na zdrowy rozum zacznij może od szkieł, które będą Ci odpowiadać.

W sumie pytanie czy zamierzasz sprzedać to 450D ? Zacznij może od jakiegoś słoika do tego 450D a może Cię wciągnie i przestaniesz myśleć, że twój sprzęt cię ogranicza a po drodze pewnie się dozbiera do używanego 5DII, bo pewnie do tego czasu więcej stanieją.

Przyznam, że dwa lata z aparatem + te plastiki i sam na to nie wpadłeś- dziwne :wink:

lotofag 
Optyczny

B o g d a n napisał/a:

Kiepskie szkła też kosztują podobnie więc ... ?

A które to są te kiepskie szkła i po co w ogóle je kupować?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

lotofag napisał/a:
A które to są te kiepskie szkła
Tu można by długo wymieniać ale szkoda mi czasu. :wink:
lotofag napisał/a:
i po co w ogóle je kupować?
Ja nie wiem po co ludzie je kupują, ale kupują. Może z oszczędności, może z niewiedzy, ...
hxc ma już np. takie dwa. :smile:

hxc 
Uczestnik
młodzik

hola hola, 450D kupiłem sobie z kitem, a stałke dostałem więc nie ma mowy tutaj o żadnym kupowaniu tanich plastikowych szkieł.

czyli co, mam kupić sobie np. 24-105mm i latać z tym? a kiedyś sobie kupić 5DMKII? kiedyś to nie będę miał pieniędzy, zwłaszcza, że jest możliwość kupna używki w UK.

Sunders 

hxc napisał/a:
mam kupić sobie np. 24-105mm i latać z tym? a kiedyś sobie kupić 5DMKII? kiedyś to nie będę miał pieniędzy, zwłaszcza, że jest możliwość kupna używki w UK.

Kup zestaw 5d+24-105L, może byc uzywany.Na początek będzie fajny zestaw.

hxc 
Uczestnik
młodzik

mkI mam rozumieć?

Sunders 

hxc napisał/a:
mkI mam rozumieć?

Jesli nie starczy Ci kasy na mkII, to tak.

hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Nie 07 Lis, 2010   

opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne?

jeżeli pod koniec tego roku/ na poczatku 2011 wypuszczą 5D mk III to jest jakaś szansa na obniżki mk II?

tkosiada 
Rozmowny

hxc napisał/a:
opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne?

jeżeli pod koniec tego roku/ na poczatku 2011 wypuszczą 5D mk III to jest jakaś szansa na obniżki mk II?

kup 5D I i reszte zainwestuj w szkła z USM, to ważne, zbieraj szkła

[ Dodano: Nie 07 Lis, 2010 01:16 ]
po czasie żałowałem, że sprzedałem 5D i kupiłem 50D
myslałem że to rązwiąże moje problemy z AF,

lotofag 
Optyczny

hxc napisał/a:

To już tylko Ty sam jesteś w stanie sobie odpowiedzieć co Ci się opłaca a co nie. Jest jeszcze jeden aspekt - 5D II można kupić nowy, 5D to już tylko mniej lub bardziej zajeżdżone używki. Oczywiście można trafić na korpus w przyzwoitym stanie, niemniej nie wierzyłbym w okazje z małym przebiegiem typu "wujek kupił, nie miał czasu fotografować i włożył do szafy na 3 lata" ;)

Do tego już teraz sprawdź jakie szkła Cię interesują i ile kosztują. Żebyś czasem nie został na "nieco" dłużej tylko z tą 50ką, albo nie musiał kupować byle jakich szkieł, o których pisał Bogdan.

belkot77 
Rozmowny

MIalem 5D. Uzywalem z 50 1.8 85 1.8 i 24-70. Swietny sprzet do portretu i do imprez. Fotografowalem tez motocykle i samochody w ruchu. Da sie bez problemu jednak duzo zdjec musialem wyrzucac. Sprzedalem 5D kupilem 50D i zaluje (chodzi o jakosc zdjecia). DZis wiem ze wole wyrzucic pare zdjec niz miec prawie wszystkie trafione ale za to duzo gorsze....

Kup 5D. Jesli chodzi o migawke to moze nie trzeba bedzie od razu wymieniac. WYmiana na zytniej to 800 zl.

hxc 
Uczestnik
młodzik

najbardziej kreci mnie 24-105L, na allegro używki po 3200 były ostatnio. wielkie dzięki za pomoc, teraz pozostaje mi tylko czekanie na przypływ gotówki w najbliższych tygodniach i wycieczka do sklepu! ;) nie mogę się doczekać :mrgreen:

Odpowiedz do tematu