Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A ja za lotofagiem i kozidronem – wolałbym zacząć od szkieł. Jak rozumiem z kasą masz cieniutko i po kupnie używanego 5D I zostaniesz z plastikową 50-tką i co dalej? Fajnie mieć plastykę i to wszystko o czym pisał MM, ale do tego potrzebne są szkła.
I nie zgadzam się z B o g d a nem, że
B o g d a n napisał/a:
Dobre szkła do matrycy FF kosztują tyle samo, co dobre szkła do matrycy APS-C
Bogdan z definicji odrzuca wszystko, czego nie wyprodukował Canon, tymczasem korzystając z oferty wszystkich producentów można sobie złożyć pod APS-C wdzięczny zestaw za w miarę przyzwoitą kasę. A na pełną klatkę to nie ma zmiłuj się, szkła takie jak 16-35L, 24-70L czy nie daj boże stałki L to przecież inna liga cenowa.
Są ludzie co potrafią latać z FF i jednym szkłem, oczywiście, pytanie czy kolega hxc się do nich zalicza. Ja na pewno nie. Wolę mieć szkło makro, szkło do portretów, szeroką jasną stałkę, lampy itd. – niż starą używaną puszkę FF i plastikową 50-kę.
hxc, określ się sam przed sobą ile kasy i kiedy będziesz miał na szkła – od tego uzależniałbym wybór.
opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne?
jeżeli pod koniec tego roku/ na poczatku 2011 wypuszczą 5D mk III to jest jakaś szansa na obniżki mk II?
Opłaca się zdecydowanie. Lepszy wyświetlacz jest bardzo ważny, używalne sRAW1 ok. 10Mpix bezcenne jak dla mnie, a wyższe używalne ISO (jak dla mnie 3200) przechyla szalę zdecydowanie. W starej piątce w zasadzie na ISO 1600 sprawa się kończy. Nie wspomnę o mikroregulacji AF'a (akurat mi nigdy się nie przydała do szkieł Canona ale dla innych może się przydać), czy czyszczeniu matrycy, które wedle moich doświadczeń działa skutecznie. W starej piątce ... Wydaje mi się także, że układ AF jest lepiej oprogramowany, choć sprzet jest ten sam.
Pomijam już fakt, że używane egzemplarze maja już kilka ładnych lat i trafić w perełkę może być ciężko.
komor napisał/a:
A na pełną klatkę to nie ma zmiłuj się, szkła takie jak 16-35L, 24-70L czy nie daj boże stałki L to przecież inna liga cenowa.
A kto Ci każe do FF kupować topowe i najdroższe modele f/2.8 Canona? Można do tego jeszcze dołożyć 70-200/2.8L IS II.
Z drugiej strony to takie szkła ludzie kupują też do APS-C i co wtedy?
W starej piątce w zasadzie na ISO 1600 sprawa się kończy.
Naprawdę zdjęcia na ISO3200 są nieakceptowalne? Też myślałem nad 5d swojego czasu, głównie ze względu na wysokie ISO. Zdaję sobie sprawę że ISO 1600 na 5d to duży skok jakościowy w porównaniu do C450D, ale chciało by się ten jeden stop więcej.
To jak to jest z tym 5D? z ISO 1600 jak duże odbitki można zrobić? a z ISO 3200?
no i masz. jeżeli nie 5D ani 5DMKII (niestety) to co? 7D? będę mimo wszystko czaił się na 5DMKII, może znajde jakaś super promocję, ale jeżeli nie to co będzie najlepszym wyborem?
no i masz. jeżeli nie 5D ani 5DMKII (niestety) to co? 7D? będę mimo wszystko czaił się na 5DMKII, może znajde jakaś super promocję, ale jeżeli nie to co będzie najlepszym wyborem?
najbardziej kreci mnie 24-105L, na allegro używki po 3200 były ostatnio
Na CB wczoraj była uzywka za 2500pln.
hxc napisał/a:
opłaca się w ogole kupować mark II, oprócz tego, że ma większą matryce, lepszy wyświetlacz, live view, wieksze pokrycie wizjera? 3000zł różnicy dla tych funkcji chyba jest średnio opłacalne?
IMO, podobnie jak B o g d a na, warto.
komor napisał/a:
na pełną klatkę to nie ma zmiłuj się, szkła takie jak 16-35L, 24-70L czy nie daj boże stałki L
poszukam jeszcze na ebay'u, cb dodam sobie na strone startową i będziem polować! jak wyrwe 5dmkII do około 4k to może zostanie mi hajsu na jakieś szkło. sprzedam 450D i bede miec na prawko te 1000zł. dla mnie pełna bomba.
Ostatnio zmieniony przez hxc Nie 07 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
To jak to jest z tym 5D? z ISO 1600 jak duże odbitki można zrobić?
Na moje oko tylko małe 10x15. Wieksze oczywiście można ale nie do oglądania przy nosie.
Jak czytam takie bzdury to mam ochotę się śmiać, płakać, pukać w czoło, użyć "łaciny" itd.
Robiłeś takie zdjęcia na papierze? Jakiekolwiek?
Zdjęcia na ISO 1600 w formacie 20x30 BEZ ODSZUMIANIA to ja dawałem na spotterską wystawę na Piotrkowską. Dla ułatwienia podam, że to nawet nie był 5D, ale 20D i mój kolega nikoniarz - szumowy purysta - nie wierzył, że to taka czułość i nie ma odszumiania.
To co piszesz jest od tej pory dla mnie kompletnie nieistotne bo kompetencją nie porażasz.
Na szybko znalazłem coś w ISO 3200 na 5D i zwyczajowo bez odszmiania (bo wtedy pojęcia o tym nie miałem)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9