Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MM, ale uważasz że warto dopłacać do mkII, czy ma brać mkI?
Ja uznałem, że nie będę kupował nowej piątki bo nie jest funkcjonalnie tego warta. Wolałem kupić np. 135L i nową wersję 16-35L (oba używane kilka miesięcy w stanie jak igła). Jeżeli kolega ma kupić nowe 5D i mieć kiepskie szkło to niech kupi stare 5D i np. 50/1.4 i 85/1.8 lub jakiś jasny zoomik. Można spokojnie spotkać stare 5D w dobrym stanie. Chętnie pokażę jak wygląda moje po ponad czterech latach używania. Niestety ja swojego dożywotnio nie sprzedam
już nic nie wiem. jedni narzekają na brak czyszczenia matrycy i na wysokie szumy, inni jeszcze na af i inne rzeczy. i dalej nie wiem co mam zrobić. fakt, jara mnie mkII, bardziej niż mkI z powodu posiadania systemu czyszczenia matrycy, rzekomo lepszego af i paru innych rzeczy. ale raczej nikt nie chciałby sprzedać mkII za cene mniej wiecej 4000zł? na dzień dzisiejszy jest to bardzo sensowna puszka więc sprzedawców raczej będzie mało. 5D jest od cholery na allegro za cene mniejszą niż 4000zł, ale te komentarze na temat jego wad jakoś mnie powstrzymują przed jego kupnem.
Ostatnio zmieniony przez hxc Nie 07 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zdjęcia na ISO 1600 w formacie 20x30 BEZ ODSZUMIANIA to ja dawałem na spotterską wystawę na Piotrkowską. Dla ułatwienia podam, że to nawet nie był 5D, ale 20D
Taa, .... z 20D na ISO 1600. To dopiero są bzdury. Chyba, że ten kto odbierał był niewidomy. Inna okoliczność tak skromne wymagania jak na tamte czasy.
MM napisał/a:
Na szybko znalazłem coś w ISO 3200 na 5D i zwyczajowo bez odszmiania
I to jest takie osiagnięcie? Zdjęcie masakra w cieniach, nawet oglądane w necie.
jara mnie mkII, bardziej niż mkI z powodu posiadania systemu czyszczenia matrycy, rzekomo lepszego af
Czyszczenia matrycy nie przeceniaj, można bez niego żyć.Gruszkę i tak sobie musisz kupić jeśli jeszcze nie masz. Co do AF, różnica między mkI i mkII jest dość "dyskretna", na pewno przepaści nie ma.
Monastor napisał/a:
Zdjęcie masakra w cieniach, nawet oglądane w necie.
Trudno się nie zgodzić, straszne rzeczy się tam dzieją. Za to można to łatwo zbić do czerni na krzywych.
Taa, .... z 20D na ISO 1600. To dopiero są bzdury. Chyba, że ten kto odbierał był niewidomy.
Jak skończysz się mądrować a zaczniesz swoje zdjęcia drukować to zrozumiesz. W formacie 10x15 to można drukować zdjęcia z lepszych kompaktów na ISO 1600 i będzie cacy.
Co do fotki sprzed kilku lat na ISO 3200 praktycznie tylko wywołanej z RAW-a...
Wyobraź sobie kompletną czerń nocy i walące na biały kadłub silne punktowe światło reflektora. Dam oryginał tego RAW-a jaad75 i jestem pewien, że zrobi z tego cukiereczek. Zresztą teraz pewnie sam bym to zrobił o niebo lepiej. Ja cięższej sytuacji dla ISO 3200 nie znam. Zdjęcia zrobionego przy dużo lepszym świetle i dużo mniejszym kontraście pewnie nawet byś nie podejrzewał o taką czułość. Nowe 5D jest lepsze na wysokich ISO? Oczywiście, że jest lepsze - tylko co z tego? Na tym etapie i przy ograniczonym budżecie nie ma sensu pchać się w super puszkę nie mając przyzwoitej optyki.
ŁOŁ!! Szacun i rispect. Z 5D Mk II to naprawdę wyczyn. Jak się udaje zrobić tak wielki format?
Pewnie moje foty 30x45 z 20D powinny być beznadziejnie mierne .....
Wysłany: Pon 08 Lis, 2010
Jezeli nie ogranicza cie budzet to kup nowa piatke lub nawet 1d III. Jezeli nie masz za duzo kasy to kup stara piatke i ze dwa dobre obiektywy (jak radzi MM). Mozesz tez poszukac uzywanej jedynki.
Nie sugeruj sie za bardzo wszytskimi wypowiedziami bo minie rok i nic nie kupisz a zmarnowanych chwil kiedy siedzisz w domu i zdjec nie robisz nic ci nie zrekompensuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10