Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
d90, d7000 czy 60d
Autor Wiadomość
jaroch 
Nowy

Wysłany: Nie 07 Lis, 2010   d90, d7000 czy 60d

Witam Wszystkich Serdecznie! Wiem ze podobnych tematow jest tu wiele, ale zaden z nich nie rozwial moich rozterek. Jesli chodzi o fotografie to jestem amatorem, do tej pory uzywalem KonicaMinolta a200 i Panasonic fz50, teraz troszke odlozylem i chce kupic lustro ktore starczy mi na dlugo, ale jakie? Juz bylem zdecydowany na d90 + szklo 18-105 (taki obiektyw mi wystarczy), ale pojawil sie d7000, ktory kusi magnezowa obudowa, uszcelnieniami itd. Jest jeszcze canon 60d choc ten nie lezy mi w dloni, ale parametry ma ciekawe. Co wybrac jako amator na pierwsze lustro? Czy d90 wystarczy? Nie interesuje mnie zapis video, moje zdjecia to glownie krajobraz, uroczystosci rodzinne, zabawa z portretem.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 07 Lis, 2010   

D7000. Bez wgłębiania się w szczegóły - to zdecydowanie najlepszy z tych korpusów. Jeśli cena nie jest problemem, to nie ma się nad czym zastanawiać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaroch napisał/a:
Co wybrac jako amator na pierwsze lustro? Czy d90 wystarczy?
Wystarczy zdecydowanie.
jaroch napisał/a:
Nie interesuje mnie zapis video, moje zdjecia to glownie krajobraz, uroczystosci rodzinne, zabawa z portretem.
No to ja bym celował w D7000. Może się okazać że ma świetny zakres tonalny, co ma duże znaczenie w krajobrazie jaki i portrecie.

Ale - nie wiem, czy potrzebujesz takiej maszyny jak D7000.

Sunders 

jaroch napisał/a:
Co wybrac jako amator na pierwsze lustro? Czy d90 wystarczy?

Za hijax`em_pl, zdecydowanie wystarczy.

jaroch 
Nowy

Cena d7000 jest do zaakceptowania. Dzis mialem ten aparat w reku, robi wrazenie naprawde solidnego, choc niestety zrobiony w Tajlandii :cry: Mam dwoch doradcow jeden mowi d90, adrugi zwolennik canona 60d a nawet 7d, ale to juz chyba lekka przesada.

jaad75 
Klub Pierdzieli

jaroch napisał/a:
Cena d7000 jest do zaakceptowania.
W takim razie nie ma się co zastanawiać. Mam nadzieję, że kasę na szkło też masz zarezerwowaną?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

jaroch napisał/a:
Jest jeszcze canon 60d choc ten nie lezy mi w dloni, ale parametry ma ciekawe.

Jest jeszcze wiele możliwości.
Jeśli stać Cie na D7000 to i na Canona 7D, którego można kupić kupić od 4660 zł., zwłaszcza, że chcesz się aparatem cieszyć przez kilka lat. Możesz go kupić w zestawie 7D + 18-135 IS już od ok. 5759 zł..
Nie wiem, czy stary, aczkolwiek poczciwy, D90 da Ci tyle radości co D7000, czy 7D.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

D7000 jest tak pomiędzy 60D a 7D, z tym, że duuużo bliżej 7D ;)

D90 to bardzo porządna, dająca dużo satysfakcji puszka.
D7000 to następca D90 wynoszący go dużo wyżej w klasyfikacji, nie mówiąc już o matrycy, masz zarąbisty wizjer i wsparcie dla wszystkich szkieł nikona - poczynając od Ai ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

jaroch napisał/a:
moje zdjecia to glownie krajobraz, uroczystosci rodzinne, zabawa z portretem.
B o g d a n, gdyby kolega napisał, że interesuje go np. szybka reporterka sportowa, to 7D byłby nienajgorszym wyborem - jeśli mówimy o krajobrazie i uroczystościach rodzinnych (zapewne na wysokich czułościach), to niestety można w tej cenie kupić znacząco lepsze aparaty.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

B o g d a n napisał/a:
Jeśli stać Cie na D7000 to i na Canona 7D, którego można kupić kupić od 4660 zł.
Jeśli D7000 obrazkiem choć zbliży się do K-5 (a szanse ma spore) to niestety ale 60D/7D zostają daleeeeeeeko w tyle. Niestety, bo to w sumie fajne puszki. No ale znokautowane.

jaroch 
Nowy

Jesli wybiore ktoregos nikona, to mysle ze na pierwszy obiektyw wystarczy mi 18-105, ale tez zastanawiam sie czy nie lepiej od razu kupic 16-85. Kurcze myslalem ze latwiej pojdzie podejmowanie decyzji. Canona stawiam lekko z boku, nikona jakos lepiej mi podchodzi, choc nie uzywalem do tej pory zadnego z nich.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
szybka reporterka sportowa, to 7D byłby nienajgorszym wyborem

A D7000 nie? No tak, te 6fps... ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
A D7000 nie? No tak, te 6fps... ;)
Wiesz bardziej chodzi mi o AF - ten z 7D jest już wypróbowany, o D7000 jeszcze wiele nie wiadomo... I nie napisałem, że 7D będzie tu najlepszym wyborem - napisałem, że nie byłby najgorszym... :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
ten z 7D jest już wypróbowany,
Tak, są testy gdzie przegrywa z D300 ;)
jaad75 napisał/a:
o D7000 jeszcze wiele nie wiadomo..
Fakt - choć wygląda to na kastrata z 51-polowca ;)
jaad75 napisał/a:
napisałem, że nie byłby najgorszym...
Mea culpa :zalamany:

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Fakt - choć wygląda to na kastrata z 51-polowca ;)
Wiesz, zarówno D200, jak i D80/D90 miały MultiCAM1000, a wiadomo jakie były różnice...

Odpowiedz do tematu