Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 07 Lis, 2010 Canon EOS 50D - który battery grip, jakie baterie???
Witam!
Od niedawna jestem właścicielem Canona EOS 50D. Kilka dni po zakupie tegoż sprzętu doszedłem do wniosku że przydałby mi się battery grip lub/oraz dodatkowe baterie. Zacząłem przeglądać kolejne sklepy internetowe i z tego co zauważyłem jest olbrzymia ilość tanich zamienników niesystemowych baterii do C50D.
Nie dość że jak już znajdę oryginalne baterie firmy Canon BP-511a to kosztują one 85 funtów!!! W porównaniu do oryginalnych baterii do mojego wysłużonego C450D kosztują one prawie 3 razy więcej... Podobna sytuacja wygląda z battery grip'em-około 140-150 funtów za oryginalny.
Przeszukałem całe forum Optyczne.pl w poszukiwaniu podobnych wątków lecz nic takiego nie wpadło mi w oczy.
Czy ktoś z Was mógłby wypowiedzieć się szerzej na temat nie Canonowskich zamienników baterii jak i grip'a??? Czy użytkowanie takich zamienników jest niebezpieczne??? Znalazłem wzmianki na internecie o niebezpiecznych podróbkach baterii Canona.
Może wy znacie jakąś firmę produkującą zamienniki dobrej jakości które warto byłoby kupić. Interesują mnie jedynie baterie oraz battery grip.
P.S.
Mieszkam w Anglii także jeśli ktoś zna jakieś konkretne oferty ww zamienników dobrej jakości to byłbym wdzięczny, również, za podrzucenie linków do stron.
No tak...cena jest atrakcyjna. Lecz oznacza to że nie ma różnicy jakiej innej firmy kupię baterie??? A co z NO NAME'mami??? Ryzykować i brać coś takiego na próbę????
Oryginalny grip jest lepiej zrobiony niż jakikolwiek zamiennik, jeżeli jednak nie będziesz tego sprzętu intensywnie wykorzystywał to polecę zamienniki firmy Alpha takie jak ten . Sam używam gripa tej firmy do 7D i choć wolałbym oryginała to obecny daje radę (choć ma gorszej jakości tworzywo na okładzinach i nie jest tak perfekcyjnie wykonany jak oryginał). Zamiast kupować dodatkowe akumulatory skorzystaj z aku AA. Wkładasz 6 sztuk do koszyczka i po kłopocie.
Zamienniki aku... mam niby dobre bo Hahnela i Ansmanna, ale już tak nie trzymają jak kiedyś a oryginalne BP-511A cały czas są w świetnym stanie pomimo pięciu lat na karku. Sam się dziwię dlaczego...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 07 Lis, 2010
Cytat:
Oryginalny grip jest lepiej zrobiony niż jakikolwiek zamiennik
Mariusz.... nie zgadzam się z tobą w 100%! - oryginalny grip poza ew. elektroniką jest totalnym bublem! założyłem go dosłownie dwa(!!!) razy i przy drugim zdejmowaniu kółko śruby mocującej "umarło".
używałem raptem.... parę miesięcy (4-5), a poprzednio miałem phottix... - z pazerności na oryginał, sprzedałem i teraz mam problemy. nigdy z phottix'em nie miałem najmniejszych "przebojów"... - obecnie muszę poszukać sobie zamiennika, bo chociaż ja nie używam, to ... - obecny współużytkownik preferuje 50d z gripem....
Mariusz.... nie zgadzam się z tobą w 100%! - oryginalny grip poza ew. elektroniką jest totalnym bublem! założyłem go dosłownie dwa(!!!) razy i przy drugim zdejmowaniu kółko śruby mocującej "umarło".
Pisanie czegoś takiego na podstawie doświadczeń z jednym, jak widać ewidentnie uszkodzonym egzemplarzem, nie jest miarodajne. Ja mogę napisać, że oryginał jest najlepszy na świecie bo mam go ponad 4 lata z 5D i działa jak nowy. Na swoje szczęście widziałem naprawdę dużo używanych gripów i te canonowskie działały bez problemów, na zamienniki ludzie czasami narzekali i reklamowali.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 07 Lis, 2010
MM napisał/a:
krisv740 napisał/a:
Pisanie czegoś takiego na podstawie doświadczeń z jednym, jak widać ewidentnie uszkodzonym egzemplarzem, nie jest miarodajne. Ja mogę napisać, że oryginał jest najlepszy na świecie bo mam go ponad 4 lata z 5D i działa jak nowy. Na swoje szczęście widziałem naprawdę dużo używanych gripów i te canonowskie działały bez problemów, na zamienniki ludzie czasami narzekali i reklamowali.
mariusz....
wiesz tak samo dobrze jak ja , że narzekanie na śruby mocujące w gripach canona jest powszednie i znane.. - wystarczy popatrzeć na CB...
pewnie... - było dość dużo zastrzeżeń do zamienników, ale ... zamiennik zamiennikowi nie równy , a dodatkowo od pewnego czasu mamy dostęp do większej ilości producentów tego czegoś...
największym problemem jest oczywiście wymiana uszkodzonego (ewentualnie) gripa (zamiennika) na pozbawiony wad .. - z oryginałem jest znacznie łatwiej, ale....ja po ponad roku intensywnego używania zamiennika ,nie stwierdziłem żadnych problemów, poza dwukrotnym zawieszeniem się kółka przy spuście. o dziwo... podobny problem miałem już z oryginałem, choć tylko raz..
odłączenie i podłączenie ponowne gripa likwidowało ten problem w obydwu urządzeniach...
jakość ogólna wykonania gripa phottix (o innych nie napiszę , bo nie posiadałem) jest znakomita i osobiście polecam go!
nie zamierzam naprawiać canonowskiego gripa, kupię właśnie phottix'a i w cenie naprawy w serwisie będę miał dobry grip z dwoma bateriami (dodatkowo - są takie zestawy...)
Krisv740 skoro już piszesz o gripie Phottix'a to może miałeś do czynienia z bateriami tej samej firmy(ewentualnie innej...ale dobrej).Tak na marginesie to nie rozumiem dlaczego baterie innych firm niż Canon są mniej wydajne i mają krótszą żywotność.Wiąże się to z niedopracowaną technologią produkcji i zastosowaniem gorszych materiałów(byle jak, byle co ale duuużo-za małą kasę)????
Na angielskim Ebay'u znalazłem całą masę baterii(zamienników BP-511a) o wydajności rzędu 2000 a nawet 2500mAh...choć patrzę na to z przymróżeniem oka.
Ale może to ja kombinuje...bo gdybym zakupił takiego grip'a Phottix'a lub Alpha Digital i zasilał go na okrągło akumulatorkami AA...Możecie napisać ile 3yma taki grip z bateriami AA 2000mAh???
Grip Phottix'a znalazłem na angielskim Amazonie za 59.90 funtów i faktycznie wygląda solidnie.Grip Alpha Digital znalazłem na polskim EBay'u za 49.90 funtów i też wygląda niczego sobie.
Ja używam zamiennie oryginalnych aku i koszyczków z enelopkami AA. Na 7D nie ma dokładnej informacji procentowej a na 5D szybciej spada jedna kreska, ale działa to bardzo dobrze. Czy "trzyma" to tak samo długo? Nie bardzo jest jak to zmierzyć bo za każdym razem inaczej robi się zdjęcia, ale raczej oryginalne aku trzymają delikatnie dłużej niż "paluszki". Pewnie to kwestia wymaganego minimalnego napięcia. Baterie mają je wyższe.
Czy ktoś używał może zamienników firmy Duracell??? Znalazłem pochlebne opinie na temat zamienników.Niektórzy piszą że baterie te są nawet bardziej wydajne niż oryginalne Canony
Baterie firmy Hähnel używałem do 400D i teraz używam do 50D i jest OK. Rację ma MM pisząc, że nie są tak wydajne jak oryginały, ale źle nie jest, a w PL kosztują w okolicach 100 zł, jak dla mnie znośnie.
Co do gripów to ten oryginalny do 50D ma dla mnie jedną zasadniczą wadę: brak przycisku AF-On. Epic fail. Nie kupię. Nie wiem czy zamienniki mają ten przycisk, ale pewnie nie, bo nie ma odpowiedniego pinu na złączu wyprowadzonym w korpusie? Ktoś potwierdzi?
Gripy do Canonów, bez względu na producenta, mają jedną wielką wadę: są jakby ciosane przy pomocy siekiery.
Szkoda, że akurat w tym się nie wzorowali na Sony.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Lis, 2010
komor, nie mają i mieć nie będą... - taka konstrukcja.
a brak af-on jest rzeczywiście problemem....
MM, problem grpów canona jest stary jak 30d - od tego czasu nic się nie zmieniło.
na nieszczęście , nie jestem żadnym tu wyjątkiem.... a chciałbym....
Dessper23, mam dwa akku phottix - i jedno co mogę napisać... - polecam... - naprawdę nie zauważam różnic w stosunku do oryginałów - też mam dwa...
robię w standardzie około 2000 na jednym akku.
MC, racja... - ale.. phottix jes ładniejszy... ma przetłoczenie na pokrywie akku...
Witam
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Rozglądam się za gripem do C50D.
Czy grip Phottix'a jest warty uwagi
Widziałem na Allegro grip Newell:
http://allegro.pl/grip-ne...1835810720.html
Czy jednak lepiej Photixx'a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10