Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamrac Pro 12
Autor Wiadomość
komar_kzy 
Rozmowny

Wysłany: Pon 03 Mar, 2008   Tamrac Pro 12

Witam

Moja szklarnia powiekszyła sie do tego stopnia, ze na dniach bede zmuszony kupic nowy
"plecaczek" do sprzetu. Na camerabag.com wyszukalem sobie cos takiego TAMRAC PRO 12 Cena - dla mnie rewelka po tym jak naogladalem sie toreb za 1K zł.

Co możecie powiedzieć o tej torbie? Wyglada ok. Jakies negatywne opinie na temat tej firmy? Ew tej torby?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 04 Mar, 2008   

Dobra firma, dobra torba. Tylko jak się tak patrzę na to co masz w stopce to jest to przerost formy nad treścią bo będziesz ją prawie pustą nosił a torba jest OGROMNA jak na taki zestawik.

komar_kzy 
Rozmowny

Dziekowac. Co do zawartosci torby zdaje sobie sprawe. Docelowo moj zestaw bedzie wygladal tak: Sigma 10-20, Tamron 17-50, Sigma 24-70, Sigma 30, Simga 50, Canon 50, Sigma 70-300, Sigma Flash DG ST 530, jakies szpargaly typu ladowarka do pluszkow, bat. aparatu. Pozatym kto wie co mnie jeszcze napadnie za zboczenie potem ;)

A co bys proponowal? Moze jakis mniejszy model? 8-emke ? albo 6-tke (wyglada na za mala) ? Staram sie patrzec przyszlosciowo. Pozatym bedzie tez pozniej upgrade do 5d. Oczywiscie wszystkow swoim czasie ale jednak.

Nadal za duza :?:

TUTAJ wcale nie wydaje sie taka wielka.

Czy moze pomyliles ja z "14" ??
Ostatnio zmieniony przez komar_kzy Wto 04 Mar, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

W tym zestawieniu brakuje choćby jednego naprawdę dużego obiektywu. Ja mam najwięszką torbę reporterską Lowepro i gdybym chciał tam wszystko nosić to byłoby to dość upierdliwe i ciężkie. Mam doczepiane pokrowce i jak MUSZĘ to dokładam tam sobie to co potrzebuję.
Tak naprawdę nie ma sensu wszystkiego cały czas ze sobą targać (na cholerę mając 400D mieć jednocześnie 2x50mm i Sigmę 30/1.4?). Ja torbę pakuję stosownie do tego co mam zamiar robić a tak naprawdę praktyka i życie uczy, że trzeba mieć minimum dwie torby/plecaki czy tym podobne nosidełka. Życie i nasz kręgosłup szybko nauczą nas selekcji a ciężką torbę nie nosi się wygodnie na dłuższych odcinkach, wtedy każda torba zdecydowanie przegra ze specjalistycznym dużym plecakiem foto.

komar_kzy 
Rozmowny

Hmm duzego, wiesz nie jestem "niewolnikiem tele L" :P Mysle, ze moim najwiekszym szklem jest Sigma 24-70 i tak raczej pozostanie. Do 70-200 canona wcale sie nawet nie przymierzam.

Plecaczek mam tez, narazie taki prosty, vanguard-a. Zaczyna sie w nim robic ciasno. Czuje potrzebe zamiany. Najwygodniejsza byla by wlasnie torba. W takim razie co mozesz mi polecic?

Co do szkiel.. 50 Canona - bo ma szybszy AF niz sigma
50 Sigmy - bo rozdzialka na f/8! no i MACRO 1:1
Sigma 30 - na cropowej matrycy spora roznica miedzy 30 a 50 (na FF chyba tez :>) no i to swiatlo f/1.4..

MM a moglbys moze wymienic jakie masz szkla (dokladnie) i jakie torby posiadasz i uzywasz? Jesli nie na forum to moze na priv ?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Torba ta to prawdziwy smok połykający parę rurek naraz i do tego pewnie ze dwa bodziaki.
Mam ją od niedawna co prawda, ale jest fajowa. Mi połknęła 100-400 L, 100-300 Sigmy oraz mniejsze 24-70L, 17-55 IS i do tego skromne 30D no i 580EX bym o niej zapomniał. Tylko ramie trzeba mieć wzmocnione bo boli od noszenia sprzętu.

komar_kzy 
Rozmowny

Wysłany: Sro 05 Mar, 2008   

Hehe, jak to mowia... slodki ciezar :D

=============
EDIT 06.03.2008
=============

A ja powiem tyle, ze przypasowalem sie do tej torby wczoraj w sklepie.
Wcale nie jest az taka ogromna. Polecam wszystkim ktorzy lubia miec przy sobie
wszystkie swoje szkla i duperele w razie wyjazdu.

Oczywiscie na dluzsza mete noszenie takiej wypelnionej po brzegi torby bedzie uciazliwe.
Ale od spacerow z max 3-ma szklami mamy plecaczki ;)

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008   

komar_kzy napisał/a:
MM a moglbys moze wymienic jakie masz szkla (dokladnie) i jakie torby posiadasz i uzywasz?

to pytanie przypomniało mi, co prawda nie związane z fotografią, własne wrażenie, jak kiedyś kupiłem narzędzi za 300 USD i myślałem przez długi okres czasu, że nie będę już potrzebował niczego w życiu dokupić, a później po dwóch latach , po zainwestowaniu 14000 USD w narzędzia stwierdziłem z przerażeniem jak wiele jeszcze potrzebuję.
MM ma rację , selekcja , selekcja i jeszcze raz selekcja, bo noszenie skorupy żółwia na dłuższą metę może być szkodliwe. inna sprawa, że czasami trzeba zabrać cały dobytek :mrgreen:

komar_kzy 
Rozmowny

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008   

No i stalem sie szczesliwym posiadaczem Tamraca 12. Wcale nie jest on za duzy na te szkla ktore posiadam. Powiedzialbym ze idealnie wpasował sie w moje potrzeby. Dostonala torba kiedy trzeba taszczyc ze soba caly dobytek. Dodatkowo wlozylem do niego szybka ladowarke pentagrama na paluszki plus druga wkladke do gripa - na te akcesoria w plecaku juz miejsca nie bylo a tutaj weszly bezproblemowo.

Jak ktos bedzie w przyslosci zainteresowany to moge pokazac zdjecia aranzacji sprzetu w srodku.

Plecak odlozylem narazie "na poleczke", napewno do niego zajze przy okazji pieszej wycieczki.

pdf100
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Mar, 2008   

jestem zainteresowany :wink:

nefas 
Nowy

Wysłany: Sro 13 Kwi, 2011   

Pozwolę odkopać sobie wątek, ponieważ stoję przed dylematem wyboru torby. Do tej pory posiłkowałem się plecakiem (na dzień dzisiejszy zbyt "wąski" na obecny i planowany sprzęt).

Rozważam powyższego Tamraca 12 (myślałem o mniejszej wersji 8, ale podejrzewam, że mógłbym się w nią nie zmieścić).

Zestaw:
2x body FF
zoomy: 16-35/2.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8
stałki: 35, 50 i 85
dwie lampy zew i rozne duperele jak pamiec, ladowarki itp, laptop niekoniecznie (najlepiej 3 lampy).

Czy Tamrac 12 będzie odpowiedni? Jakie mam alternatywy?

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Ja przymierzam się dokładnie do tej samej torby....jakoś solidnie wygląda jak patrzę na foty i filmiki na youtube.

Wydaje mi się, że zetsaw tego co będę w niej nosił jest w miarę podobny do waszych zestawów:
D700+grip, D90
N14-24/2.8, N70-200/2.8, N35, N85 (N24-70/2.8 może za rok lub trochę więcej)
2 lub 3 lampy + pocket na 3 lampy
No i ładowarki do body oraz do paluszków (bc-900)
Reszta to już małe rzeczy typu właśnie filtry, karty itp....być może jeszcze coś o czym nie wiem...

Patrząc na torby zauważyłem też 8 Tamraca...ale mam ten sam dylemat co wy....czy 12 nie za duża, czy 8 nie za mała.

Dodam, że mam jeszcze plecak (średniej wielkości i właśnie to co napisałem napewno się nie zmieści Vanguard oregon 52) oraz mniejszą torbę HAMA na takie zwykłe plenery - gdzie zmieszczę body + 2xstałka i lampę jak się dobrze nogą upcha :)
Jestem tego samego zdania co MM - trzeba mieć więcej niż jedną torbę.

HAMA ma być na spacerki z żoną lub wizytę świąteczną u rodzinki gdzie pstryknę 10 fot żeby babcia i ciocia były szczęśliwe.
Vanguard ma być na plenery z grupą foto gdzie będziemy łazili dosyć sporo lub wtedy gdy jeżdżę na rowerze.
Tamrac ma być na śluby, plenery ślubne, sesje w terenie oraz sesje w studio (studio wynajęte więc musimy tam taszczyć cały sprzęt)

Powiem prosto...chyba mimo wszystko wolę żeby mi trochę miejsca zostało wolnego niż napchać na max pro 8...może się mylę bo nie widziałem jakie to wielkie ale m/w zwymiarowałem sobie i potrafię sobie wyobrazić. Jak przypomnę sobie, ze HAMA miała być na mój cały sprzęt foto....a później Vanguard tak samo na cały sprzęt to teraz się uśmiecham :) Z jednej strony niezły fejk z drugiej - Jak zakupie coś większego będę miał do wyboru do koloru :)

Dla świętego spokoju podjadę sobie gdzieś zobaczyć tego tamraca
Tu fajny filmik prezentacyjny:
http://www.youtube.com/watch?v=4ZNiv4QVtKc

Jak obmacam i kupię to napewno się odezwę :)

Ps.
Tak dla przykładu - żona jest fryzjerką i kosmetyczką swojego czasu miała torbę + jakieś reklamówki na swój asortyment. Kupiłem jej taką twardą fajną skrzynie z wysuwanymi przegrodami i możliwością ich modyfikacji na jej asortyment - przed zakupem byłem pewny, że potrzeba jej czegoś dużego - po zakupie miałem fest dylemat czy nie przesadziłem z wielkością, że może jednak trzeba było tą mniejszą bo ta duża i w sumie ciężka.
Teraz jak się zapytałem czy nie za duża odpowiedziała, że nawet jakby była trochę większa to by nie było źle...i tak dojeżdża autem, a na sesjach ktoś może pomóc jej to przenieść ten kawałek. Natomiast wygoda użytkowania i to, że praktycznie wszystko może do niej zmieścić zamiast taszczyć 3 małe torby BEZCENNE :)

nefas 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Bierz 12stkę, na początku też się zastanawiałem pomiędzy 8 a 12. Po zakupie 12stki okazało się, że wszedłem do niej "na styk".

Ekwipunek: 2x body, 2x lampy, 2x zoomy (24-70, 70-200) i 4 stałki, ładowarka, kabelki, wyzwalacz i odbiorniki radiowe i kilka innych pierdółek.

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

nefas napisał/a:
Bierz 12stkę, na początku też się zastanawiałem pomiędzy 8 a 12. Po zakupie 12stki okazało się, że wszedłem do niej "na styk".

Dzięki....to właśnie ma być torba gdzie się "cały" zapakuję, a mimo to że mam trochę mniej sprzętu niż ty to najwyżej zostanie jakieś miejsce na sprita i kanapkę :)
Do tego niech mnie najdzie z czasem chęć zakupu jakiegoś dziwnego gadżeta i to będę miał miejsce.

Mam tylko małe pytanie techniczne - ja rozumie że wymiar 50cm to wymiar razem z kieszeniami bocznymi a nie bez? zresztą chyba musi tak być bo patrzę na wymiary wewnętrzne....

nefas 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

AuThoR napisał/a:

Dzięki....to właśnie ma być torba gdzie się "cały" zapakuję, a mimo to że mam trochę mniej sprzętu niż ty to najwyżej zostanie jakieś miejsce na sprita i kanapkę :)
Do tego niech mnie najdzie z czasem chęć zakupu jakiegoś dziwnego gadżeta i to będę miał miejsce.

Mam tylko małe pytanie techniczne - ja rozumie że wymiar 50cm to wymiar razem z kieszeniami bocznymi a nie bez? zresztą chyba musi tak być bo patrzę na wymiary wewnętrzne....

Nie ma za co, mi nikt nigdzie nie chciał odpowiedzieć na pytania związane z tą torbą, więc służę pomocą :) Wymiar po przyłożeniu linijki - zdecydowanie z kieszeniami, w jednej z nich trzymam ładowarkę do aku AA w drugiej notes, długopis i dragi.

Liczy się też pomysł na ułożenie wnętrza. U mnie się sprawdza taki:

pod dwoma stałkami po prawej w komorze na rzep pod nimi leży zapasowa lampa, rzadko jej używam więc tu jest wygoda. W komorze po lewej leżą dwie stałki nad zapasowym body, w środku lampa główna + 70-200, a w komorze z tigerami wchodzi body +24-70 pyszczkiem do dołu :)

Odpowiedz do tematu