Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 10 Lis, 2010 D7000, czy D300s - dylemat
Witam.
Ponieważ sam nie jestem w stanie podjąć decyzji w sprawie zakupu nowej lustrzanki Nikon po sprzedaniu D90 proszę o pomoc w wyborze pomiędzy D300s a D7000, albowiem tylko te dwa typy wchodzą w rachubę. Zaznaczam, iż jestem amatorem ,a fotografią zajmuję się wyłącznie na użytek własny i bardzo to lubię. Zdaje sobie sprawę z faktu, iż D7000 to sprzęt nowy i nie sprawdzony ,ale pomimo to proszę o wszelkie za i przeciw . Nie posiadam wiedzy fotograficznej i dlatego trudno mi jest porównywać. Zwracam się do mądrzejszych od siebie ponieważ na tym forum ich nie brakuje. Pozdrawiam bodzio239 czyli po prostu Bogdan.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 10 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Witam.
Ponieważ sam nie jestem w stanie podjąć decyzji w sprawie zakupu nowej lustrzanki Nikon po sprzedaniu D90 proszę o pomoc w wyborze pomiędzy D300s a D7000, albowiem tylko te dwa typy wchodzą w rachubę. Zaznaczam, iż jestem amatorem ,a fotografią zajmuję się wyłącznie na użytek własny i bardzo to lubię. Zdaje sobie sprawę z faktu, iż D7000 to sprzęt nowy i nie sprawdzony ,ale pomimo to proszę o wszelkie za i przeciw . Nie posiadam wiedzy fotograficznej i dlatego trudno mi jest porównywać. Zwracam się do mądrzejszych od siebie ponieważ na tym forum ich nie brakuje. Pozdrawiam bodzio239 czyli po prostu Bogdan.
Witam imiennika.
Dwa cytaty z wątku o D7000:
MM napisał/a:
Dzisiaj porobiłem sobie zdjęcia tym D7000. Co do jakości zdjęć - faktycznie fajnie. Ta matryca ma potencjał i ma też to co dla mnie najważniejsze. Jest dobra na wysokim ISO. Bardzo fajny wizjer, niezły AF. Niestety ma też wady. Jak dla mnie jest to fatalna ergonomia. Piszę to z pozycji użytkownika D300. Zwyczajnie MASAKRA!. Jeżeli ktoś myśli o zamianie D300 na ten korpus to odradzam - będzie bluźnił i w przypływie gniewu walnie tym aparatem o ścianę. Przesadzam, ale dla mnie to masakra. Może nie wychodzi to wszystko przy używaniu lekkich kitów, ale ja dzisiaj łaziłem z podpiętym Nikkorem 200-400 VR i miałem dość. Przy ciężkim szkle i obciążeniu lewej ręki obiektywem trzeba mieć asystenta do trzymania albo stołeczek do kładzenia zestawu dla dokonania zmian. Licznych zmian. Tutaj nawet 60D sprawiłby się o niebo lepiej. Po dzisiejszych doświadczeniach jestem pewien, że Nikon wypuści następcę D300s bo czegoś takiego jak D7000 nie można tak nazywać w żadnym wypadku. Jakość obrazka i podniecanie się matrycą to nie wszystko.
hijax_pl napisał/a:
MM, no trudno mi sobie wyobrazić migrację z D300 na D7000. W sumie to raczej zabawny pomysł
Przecież D7000 ma ergonomię D90...
Z drugiej strony trudno mi sobie wyobrazić, by następca D300 był tylko nową matrycą w starym opakowaniu
oba korpusy sa swietne, d90 to tez nadal smakowity kasek. grunt tylko przypiac do nich szklo, ktore nie bedzie tlamsilo ich potencjalu. bawiac sie w Kapitana Hindsighta, moze lepiej bylo nie sprzedawac d90 i dokupic zamiast tego jakies fajne szklo?
Hm... Widzisz... Te cytaty wcale nie oznaczają, że D7000 jest ergonomicznie fatalny. Traktują raczej o ścieżce D300->D90/D7000
Dla osoby przyzwyczajonej do D90 - D7000 jest tą samą puszką z lepszymi bebechami tylko. Dlatego pytałem autora wątku o podwód sprzedaży. Jeśli przez ergonomię - to raczej D7000 nie jest dobrym wyborem (zero zmian), a D300 to już duży krok naprzód, choć obrazek wypluje taki sam jak D90
Hm... Widzisz... Te cytaty wcale nie oznaczają, że D7000 jest ergonomicznie fatalny.
Ani ja tak nie twierdzę, ... ani jednym słowem.
Nie mając kontaktu z tymi aparatami mogłem tylko zacytować Bogdanowi inne opinie odnoszące się do jego wyboru.
Zwykle też powtarzam, sprawdź samemu w sklepie również pod kątem ergonomii, która jest według mnie bardzo ważna.
Ani ja tak nie twierdzę, ... ani jednym słowem.
Nie mając kontaktu z tymi aparatami mogłem tylko zacytować Bogdanowi inne opinie odnoszące się do jego wyboru.
No tak, ale dla mnie jakiś taki negatywny wydźwięk to miało.
[ Dodano: Sro 10 Lis, 2010 11:31 ]
jaad75 napisał/a:
Hijax kupił D700, a to jednak lekki upgrade jest...
Powód jest prosty po roku użytkowania straciłem na nim tylko 200zł i mając resztę aby dołożyć do nowego (swoją drogą tzw. zaskurniaki o, których nie wie nawet małżonka) doszedłem do wniosku ,iż to dobry moment w obliczu debiutu D7000 i spadającej ceny D300s na taką decyzję aby wejść w posiadanie sprzętu o większych możliwościach . Tym bardziej gdy daje się zauważyć tendencję spadkową ,która powinna się utrzymać do świąt.
No tak, ale to nadal nam nie mówi, czy ergonomia D90 była dla Ciebie wystarczająca.
Jeśli żadnych konkretnych zarzutów nie jesteś w stanie wytoczyć przeciwko D90 to kup D7000, w przeciwnym razie kup D300s. To chyba najprostsze rozwiązanie Twojego dylematu.
Jeśli żadnych konkretnych zarzutów nie jesteś w stanie wytoczyć przeciwko D90 to kup D7000, w przeciwnym razie kup D300s. To chyba najprostsze rozwiązanie Twojego dylematu.
a za
bodzio239 napisał/a:
tzw. zaskurniaki o, których nie wie nawet małżonka
No tak, ale to nadal nam nie mówi, czy ergonomia D90 była dla Ciebie wystarczająca.
Z uwagi na fakt iż, ergonomia D90 jak dla mnie była poprawna i dobrze się czułem trzymając ten korpus (w tandemie z 18-105 vr lub 50mm f/1.8D czyli lekkimi obiektywami - innych na razie nie planuję) i mając na uwadze cenne podpowiedzi autorów powyższych postów wydaje się , ze właśnie podjąłem decyzję . Padło na D7000 gdyż zawsze byłem i będę zwolennikiem nowości. Oczywiście nie spieszę się z zakupem mając nadzieję nabyć sprzęt przed świętami w bardziej atrakcyjnej cenie. Dziękuję za porady i polecam się na przyszłość.
Przede wszystkim kupowanie teraz d7000 nie jest rozsądnym krokiem, cena zwala z nóg na razie, choć sa juz przesłanki o jej obniżaniu. Natomiast d300s to aparat bardzo dobry, sprawdzony i warty grzechu jak najbardziej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10