Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Body do 2000
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 12 Lis, 2010   

Baku napisał/a:
Nikon wypuścił ostatnio 16-35/4VR, ale nie jest to obiektyw który można porównywać do 17-40 (choćby przez brak VR czy niższą cenę Canona), choć niewątpliwie krok w dobrą stronę. W przypadku Sony mamy półkę niższą i od razu dość wysoką półkę z Zeissami i G - brak "floty" średniej klasy.

Polityka S w tym względzie jest dość dziwna. Polega na uzyciu taniego Tamrona, przebrandowieniu, zmianie obudowy, lepszej kontroli jakości i... ometkowaniu wyraźnie wyższą od Tamrona ceną. I tak mamy 28-75/2.8.
Z kolei gorzej gdy klony typu 11-18 DT są jedyną firmową ofertą w danym zakresie.

Ale na serio to wybór S dla szkieł jest mało zasadny. Właściwie to samo (lub abardzo zbliżone) dostaniesz u konkurencji (powiedzmy, że to czego u innych nie dostaniesz - mirror 500/8 AF i dwuprzesłonowy 135 STF - to szkła na tyle egzotyczne, ze jak ktoś zapotrzebuje to sobie jakąś firmową 'zatyczkę' do tego STF-a zakupi).
Ale swoją drogą tła z STF'a i z miorrora są każdy w swej kategorii - niesamowite ;-)

Reklama

dr11 
Optyczny

To, że zdjęcie wygląda be na LCD 40D to nic. O wiele bardziej be wygląda w pierwszym 5D, tym większy szok po zgraniu na komputer :D

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
nie polemizuję z Wami, tylko z tendencją do używania prezentowanego na wyświetlaczu zdjęcia do oceny kolorystyki, naświetlenia itp ;)
a to jak najbardziej zgadzam sie :) sam nie raz zdziwiłem sie odnośnie kolorystyki i ekspozycji zdjęć na kompie vs na wyświetlaczu ;)

dr11 napisał/a:
To, że zdjęcie wygląda be na LCD 40D to nic. O wiele bardziej be wygląda w pierwszym 5D, tym większy szok po zgraniu na komputer :D
az tak zle ?? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez kufel Pią 12 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

dr11 
Optyczny

kufel, może źle to złe słowo. Ja bym użył mocno zaskakująco ;) Na LCD obraz jest jasny, słabo kontrastowy i wpadający w siną zieleń :P

komor 
Moderator

muchowa napisał/a:
Czy ktoś przesiadł się z 40d na 50d? Czy warto dopłacić do m. in. lepszego wyświetlacza?

Jak już wspomniał Edmun, ja się przesiadłem. Zrobiłem to z powodów niezależnych od wyświetlacza, ale ta zmiana akurat najbardziej mi się podoba. :)

hijax_pl napisał/a:
Czy to oznacza, że wyświetlacz 50D jest wiarygodny? Nie raz widziałem jak to na 50D wygląda i raczej nie zawierzał bym reprodukcji kolorów / kontrastowi...

Nie chodzi o kontrast i kolory, ale możliwość szybkiego sprawdzenia ostrości, bez wchodzenia w zoom i medytowania, podczas gdy kadr ucieka. Co do kolorów to rzeczywiście jest bardziej cukierkowo, ale zarówno w 40D jak i 50D (jak i w każdym innym korpusie) jest to kwestia przyzwyczajenia i nauczenia się jak wygląda zdjęcie na wyświetlaczu, a jak na ekranie komputera.

Generalnie jeśli pytająca jest w stanie dołożyć do 50D to polecam, ale jeśli to ma być powstrzymywacz zakupów, to 40D też jest fajny. Jak piszą koledzy – idź i rób zdjęcia.

pan.tadeusz
[Usunięty]

muzyk napisał/a:

Nikona jeśli już to D300, a nie jakiś tam D80...
Amen.

a dlaczego nie D90?

muchowa 
Uczestnik
Panna Dociekliwa

pan.tadeusz napisał/a:
muzyk napisał/a:

Amen.

a dlaczego nie D90?

Bo mnie na niego nie stać. :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 19:12 ]
hijax_pl napisał/a:
muchowa napisał/a:
Czy warto dopłacić do m. in. lepszego wyświetlacza?
A co chcesz tym wyświetlaczem robić?

Tylko wstępnie zobaczyć, jak wyszło zdjęcie. :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 19:13 ]
kozidron napisał/a:
Inna sprawa to sytuacja, w której nie pozostawiasz moderatorom innej drogi jak zamknąć ten wątek.

Cieszę się, że nim nie jesteś. :) Nie wszyscy są tak genialni jak Ty i niektórzy są innej płci i trzeba im 10x tłumaczyć. )

[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 19:14 ]
komor napisał/a:
40D też jest fajny. Jak piszą koledzy – idź i rób zdjęcia.

Dziękuję!

kozidron
[Usunięty]

muchowa napisał/a:
Nie wszyscy są tak genialni jak Ty i niektórzy są innej płci i trzeba im 10x tłumaczyć. )

nie umniejszaj :wink: kobietom...to bardzo nieładnie, że z tego tytułu chcesz jakieś fory :wink:

muchowa, jakby to tak do kupy zliczyć te 17ście poprzednich + te 2 strony to by na pewno wyszło powyżej tych 10x które są potrzebne Ci do wytłumaczenia :wink:

Za komor'em, bierz 40D i rób zdjęcia :cool:

pozdrawiam i domyślam się, że twoja przygoda z forumem się nie skończyła :wink:

muchowa 
Uczestnik
Panna Dociekliwa

:) masz rację. :mrgreen:

pan.tadeusz
[Usunięty]

muchowa napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
muzyk napisał/a:

Amen.

a dlaczego nie D90?

nie rozumiem bo wg Skąpca:

50D - od 2699 zł
D90 - od 2474 zł
za zadbane 40D na allegro zapłacisz ~2000 zł

pamiętam, że dość długo ciułasz na ten aparat więc zastanów się czy gwarancja i pewność, że nikt przed Tobą nie korzystał z tego sprzętu w sposób niewłaściwy, nie są warte tych niespełna pięciuset złotych.

zerknij jeszcze na porównanie tych puszek bo D90 z pewnością nie ustępuje konkurentom, a możesz go mieć w zestawie z bardzo uniwersalnym i chwalonym 18-105. wg mnie dla Ciebie ideał :)

muchowa 
Uczestnik
Panna Dociekliwa

pan.tadeusz napisał/a:
muchowa napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
muzyk napisał/a:

Amen.

a dlaczego nie D90?

nie rozumiem bo wg Skąpca:

50D - od 2699 zł
D90 - od 2474 zł
za zadbane 40D na allegro zapłacisz ~2000 zł

pamiętam, że dość długo ciułasz na ten aparat więc zastanów się czy gwarancja i pewność, że nikt przed Tobą nie korzystał z tego sprzętu w sposób niewłaściwy, nie są warte tych niespełna pięciuset złotych.

zerknij jeszcze na porównanie tych puszek bo D90 z pewnością nie ustępuje konkurentom, a możesz go mieć w zestawie z bardzo uniwersalnym i chwalonym 18-105. wg mnie dla Ciebie ideał :)

nie wiem, zastanowię się. Jak dla mnie to przynajmniej 3-4 miesiące czekania więcej... gwarancja i tak na rok (?)

[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 22:50 ]
1/5 więcej...

[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 22:57 ]
Szczerze mówiąc teraz będzie w media expert obniżka o vat i nowy d90 będzie kosztował prawie tyle, co 40d...

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Kilkanaście stron pi...nia w bambus i... 'zestaw marzeń nr. 1'...

a było, że portret itede...

Time to die...

muchowa 
Uczestnik
Panna Dociekliwa

RB napisał/a:

Proszę Pana, to nie znaczy, ze po 18 stronach poprzednich i dwóch tu nagle zmieniam zdanie, pakuje się w system nikona i kupuje 105 zapominając o portretach i o wszystkim.

Po prostu może powinnam dokładniej zastanowić się, którego systemu szkła będą mi bardziej odpowiadały.

[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 23:56 ]
Najbardziej zastanawiam się, czy kupić z gwarancją czy bez. To mnie chyba najbardziej gryzie.

[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 00:07 ]
Czy 24-85 to dobry pomysł na początek?

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   

RB napisał/a:

a bo D90 to do portretu nienada?

time to decide i think ;)

[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 01:15 ]
muchowa napisał/a:
nie wiem, zastanowię się. Jak dla mnie to przynajmniej 3-4 miesiące czekania więcej... gwarancja i tak na rok (?)

a rok to mało?
zresztą jeśli kupujesz nowy sprzęt to oprócz gwarancji producenta masz jeszcze dwuletnią odpowiedzialność sprzedawcy za wady :idea:
do tego jeśli zamówisz sprzęt przez internet to masz 10 dni na to aby zwrócić go jeśli z jakiegoś "byle powodu" nie spełnia Twoich oczekiwań :idea:

co do tych 3-4 mcy - w wielu sieciach jest coś takiego jak raty 0% :idea:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   

pan.tadeusz napisał/a:
a bo D90 to do portretu nienada?

A nada, nada, tyle że z cemnym obiektywem "marzeń", czyli N18-105, tak samo jak dobry kompakt. :razz:

Odpowiedz do tematu