Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nikon wypuścił ostatnio 16-35/4VR, ale nie jest to obiektyw który można porównywać do 17-40 (choćby przez brak VR czy niższą cenę Canona), choć niewątpliwie krok w dobrą stronę. W przypadku Sony mamy półkę niższą i od razu dość wysoką półkę z Zeissami i G - brak "floty" średniej klasy.
Polityka S w tym względzie jest dość dziwna. Polega na uzyciu taniego Tamrona, przebrandowieniu, zmianie obudowy, lepszej kontroli jakości i... ometkowaniu wyraźnie wyższą od Tamrona ceną. I tak mamy 28-75/2.8.
Z kolei gorzej gdy klony typu 11-18 DT są jedyną firmową ofertą w danym zakresie.
Ale na serio to wybór S dla szkieł jest mało zasadny. Właściwie to samo (lub abardzo zbliżone) dostaniesz u konkurencji (powiedzmy, że to czego u innych nie dostaniesz - mirror 500/8 AF i dwuprzesłonowy 135 STF - to szkła na tyle egzotyczne, ze jak ktoś zapotrzebuje to sobie jakąś firmową 'zatyczkę' do tego STF-a zakupi).
Ale swoją drogą tła z STF'a i z miorrora są każdy w swej kategorii - niesamowite
Czy ktoś przesiadł się z 40d na 50d? Czy warto dopłacić do m. in. lepszego wyświetlacza?
Jak już wspomniał Edmun, ja się przesiadłem. Zrobiłem to z powodów niezależnych od wyświetlacza, ale ta zmiana akurat najbardziej mi się podoba.
hijax_pl napisał/a:
Czy to oznacza, że wyświetlacz 50D jest wiarygodny? Nie raz widziałem jak to na 50D wygląda i raczej nie zawierzał bym reprodukcji kolorów / kontrastowi...
Nie chodzi o kontrast i kolory, ale możliwość szybkiego sprawdzenia ostrości, bez wchodzenia w zoom i medytowania, podczas gdy kadr ucieka. Co do kolorów to rzeczywiście jest bardziej cukierkowo, ale zarówno w 40D jak i 50D (jak i w każdym innym korpusie) jest to kwestia przyzwyczajenia i nauczenia się jak wygląda zdjęcie na wyświetlaczu, a jak na ekranie komputera.
Generalnie jeśli pytająca jest w stanie dołożyć do 50D to polecam, ale jeśli to ma być powstrzymywacz zakupów, to 40D też jest fajny. Jak piszą koledzy – idź i rób zdjęcia.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Lis, 2010
muzyk napisał/a:
Nikona jeśli już to D300, a nie jakiś tam D80...
Amen.
Amen.
a dlaczego nie D90?
Bo mnie na niego nie stać.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 19:12 ]
hijax_pl napisał/a:
muchowa napisał/a:
Czy warto dopłacić do m. in. lepszego wyświetlacza?
A co chcesz tym wyświetlaczem robić?
Tylko wstępnie zobaczyć, jak wyszło zdjęcie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 19:13 ]
kozidron napisał/a:
Inna sprawa to sytuacja, w której nie pozostawiasz moderatorom innej drogi jak zamknąć ten wątek.
Cieszę się, że nim nie jesteś. Nie wszyscy są tak genialni jak Ty i niektórzy są innej płci i trzeba im 10x tłumaczyć. )
40D też jest fajny. Jak piszą koledzy – idź i rób zdjęcia.
Dziękuję!
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Lis, 2010
muchowa napisał/a:
Nie wszyscy są tak genialni jak Ty i niektórzy są innej płci i trzeba im 10x tłumaczyć. )
nie umniejszaj kobietom...to bardzo nieładnie, że z tego tytułu chcesz jakieś fory
muchowa, jakby to tak do kupy zliczyć te 17ście poprzednich + te 2 strony to by na pewno wyszło powyżej tych 10x które są potrzebne Ci do wytłumaczenia
Za komor'em, bierz 40D i rób zdjęcia
pozdrawiam i domyślam się, że twoja przygoda z forumem się nie skończyła
Amen.
a dlaczego nie D90?
nie rozumiem bo wg Skąpca:
50D - od 2699 zł
D90 - od 2474 zł
za zadbane 40D na allegro zapłacisz ~2000 zł
pamiętam, że dość długo ciułasz na ten aparat więc zastanów się czy gwarancja i pewność, że nikt przed Tobą nie korzystał z tego sprzętu w sposób niewłaściwy, nie są warte tych niespełna pięciuset złotych.
zerknij jeszcze na porównanie tych puszek bo D90 z pewnością nie ustępuje konkurentom, a możesz go mieć w zestawie z bardzo uniwersalnym i chwalonym 18-105. wg mnie dla Ciebie ideał
Amen.
a dlaczego nie D90?
nie rozumiem bo wg Skąpca:
50D - od 2699 zł
D90 - od 2474 zł
za zadbane 40D na allegro zapłacisz ~2000 zł
pamiętam, że dość długo ciułasz na ten aparat więc zastanów się czy gwarancja i pewność, że nikt przed Tobą nie korzystał z tego sprzętu w sposób niewłaściwy, nie są warte tych niespełna pięciuset złotych.
zerknij jeszcze na porównanie tych puszek bo D90 z pewnością nie ustępuje konkurentom, a możesz go mieć w zestawie z bardzo uniwersalnym i chwalonym 18-105. wg mnie dla Ciebie ideał
nie wiem, zastanowię się. Jak dla mnie to przynajmniej 3-4 miesiące czekania więcej... gwarancja i tak na rok (?)
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 22:50 ]
1/5 więcej...
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 22:57 ]
Szczerze mówiąc teraz będzie w media expert obniżka o vat i nowy d90 będzie kosztował prawie tyle, co 40d...
Proszę Pana, to nie znaczy, ze po 18 stronach poprzednich i dwóch tu nagle zmieniam zdanie, pakuje się w system nikona i kupuje 105 zapominając o portretach i o wszystkim.
Po prostu może powinnam dokładniej zastanowić się, którego systemu szkła będą mi bardziej odpowiadały.
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 23:56 ]
Najbardziej zastanawiam się, czy kupić z gwarancją czy bez. To mnie chyba najbardziej gryzie.
[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 00:07 ]
Czy 24-85 to dobry pomysł na początek?
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010
RB napisał/a:
a było, że portret itede...
a bo D90 to do portretu nienada?
time to decide i think
[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 01:15 ]
muchowa napisał/a:
nie wiem, zastanowię się. Jak dla mnie to przynajmniej 3-4 miesiące czekania więcej... gwarancja i tak na rok (?)
a rok to mało?
zresztą jeśli kupujesz nowy sprzęt to oprócz gwarancji producenta masz jeszcze dwuletnią odpowiedzialność sprzedawcy za wady
do tego jeśli zamówisz sprzęt przez internet to masz 10 dni na to aby zwrócić go jeśli z jakiegoś "byle powodu" nie spełnia Twoich oczekiwań
co do tych 3-4 mcy - w wielu sieciach jest coś takiego jak raty 0%
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9