Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D300 do zmiany... D300s czy 7D?
Autor Wiadomość
Qbek 
Nowy

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   D300 do zmiany... D300s czy 7D?

Witam.

Wiem, że podobne pytania już padały, niemniej jednak pozwolę sobie na próbę wciągnięcia Was w dyskusję.

Od 6-7 lat jestem szczęśliwym userem Nikonów (D50, D80, D300). Jako, że w styczniu ponownie będę szczęśliwym tatą, chcę obecnego sprzęta zamienić na wersję z nagrywaniem filmów.
Wiem, wiem... do filmów są kamery. Mnie się jedank nie chce nosić dwóch toreb, wolę 2w1 ;)

Nie jestem zawodowym pstrykaczem, ale za to wymagającym. Muszę mieć sprzęt dobrze leżący w ręce, a do podpięcia dwa szkła. W chwili obecnej używam N 16-85 i o ile zdecyduję się na N, to planuję wraz z nową puszką dokupić Sigmę 30/1.4.
Jak sami widzicie, nie jestem szklarzem ;)

W Nikonie cenię sobie DOSKONAŁĄ ergonomię :) Nie bez znaczenia jest również duża ilość przycisków funkcyjnych na obudowie, z których korzystam.

Canon korci mnie szybkością AF i możliwością praktycznych konfiguracji pól AF.

Najbliższe lata nadal będę focił swoje dzieci, miasta, nocne obrazki i tyle. Może czasem mała reporterka, ale to raczej dla zabawy, nie zamiłowania ;)

Podstawowe pytanie brzmi, czy dam radę przesiąść się z N na C... Wiele rzeczy będzie trzeba przestawić sobie pod palcami, znów uczyć się po ciemku obsługiwać wszystkie przyciski.

Po przeczytaniu kilku testów D300s i 7D, obraz nie jest niestety klarowny.

Czy z jakichś mnie nie znanych powodów warto zmienić system?
Czy może jednak zostać przy Nikonie.

Pytam Was na tym forum, bo tu prędzej zdobędę neutralną wiedzę, niż na sektowych forach N i C ;)

Pozdrawiam,
Qbek

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   

Zmieniać D300 na D300s jest bez sensu. Tak samo nie widzę powodu by zmieniać go na Canona 7D. Masz "powód" pod tytułem "chcę robić filmy". Jeżeli to jest tak istotne to odpowiedź jest jedna - kupuj Canona 7D. Raz dla łatwości przejścia w tryb filmowy a dwa dla sposobu w jaki to filmowanie jest tam zaimplementowane. Generalnie jest lepsza jakość, jest FullHD, lepszy sposób zapisu, lepsza płynność.
Ja jestem jednak zwolennikiem trzeciej drogi. Gdybym miał D300 (a mam takie coś w pracy) to bym poczekał na następcę tego modelu z nową matrycą i nowymi możliwościami. Pisze to jako ktoś kto codziennie targa w torbie 7D i wie jak bardzo ciężko pozbyć się tak dobrze leżącego w ręku Nikona.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Qbek napisał/a:
chcę obecnego sprzęta zamienić na wersję z nagrywaniem filmów.

Jednym słowem za wcześnie kupiłeś D300. :wink: Poczekałby trochę i w D300s miałby filmy bo w zasadzie tylko tym się różnią z istotnych spraw.

Sprawa wydaje się dość prosta, jeżeli już chcesz kręcić film lustrzanką, to pewnie w najlepszej jakości i rozdzielczości. Niestety Nikon tu ustepuje Canonowi. Małe porównanie parametrów.

Nikon daje Ci rozdzielczość tylko 1280x720, czyli 720p z jedną szybkością 24 kl/s.

Canon oferuje Full HD, czyli 1920x1080, czyli 1080p z szybkościami 24, 25, 30 kl/s
Jak by nie patrzeć 50% więcej linii, a dla 720p daje możliwość filmowania 50 lub 60 kl.s

Teraz Ty musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, co Ci wystarcza. Sprawdź też jaki masz TV.
Jeżeli tylko HD Ready, to różnicy nie zauważysz, jeśli Full HD, to różnica jest zdecydowana.

Z drugiej strony Nikona dobrze znasz i pasuje Ci do ręki, więc może warto iść na kompromis i zaakceptować mniejsza rozdzielczość filmową 720p?

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   Re: D300 do zmiany... D300s czy 7D?

Qbek napisał/a:

Wiem, wiem... do filmów są kamery. Mnie się jedank nie chce nosić dwóch toreb, wolę 2w1

Z jednej strony przy pomocy lustrzanki można uzyskać można uzyskać materiał bardzo dobrej jakości, nie ustępujący zbytnio temu co można uzyskać przy pomocy "zawodowych" kamer. Z drugiej strony możesz rzucić w kąt swoje przyzwyczajenia (jeśli takie masz) z "filmowania" kompaktami czy amatorskimi kamerkami :wink: Tu nie ma akcji typu "wciśnij guzik i reszta sama się zrobi, włącznie z AFem"

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ja bym dokupił jakiegoś sprytnego, małego kompakta. Będzie kręcił filmy, będzie mały i poręczny. ;)

maput 
Optyczny

Skoro D300 Ci pasuje to bym go zostawił bo to świetny sprzęt jest ciągle.
I tak jak hijax radzi - poszukaj jakiegos kompakta z dobrymi filmami. Kiepskie mam rozeznanie na tej półce, ale myślę że nie wydasz na to więcej niż kilkaset zł. Mały, poręczny, zazwyczaj FullHD i ze świetną jakością. A do zdjęć zostanie sprawdzony D300.

Luke_S 
Maniak

Czemu do filmów polecacie kompakty? Uważacie, że sprawdzą się lepiej, niż pierwsza lepsza kamera?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Luke_S, oczywiście, że kamera się sprawdzi lepiej, ale przecież porządna kamera kosztuje więcej niż kompakt. Kompakt też często będzie mniejszy. a przy okazji można na szybko trzasnąć lomofotkę, o lepszej jakości niż to co kamery oferują ;)

Qbek 
Nowy

B o g d a n napisał/a:
Z drugiej strony Nikona dobrze znasz i pasuje Ci do ręki, więc może warto iść na kompromis i zaakceptować mniejsza rozdzielczość filmową 720p?

To jest możliwe, bo TV mam HDReady

lotofag napisał/a:
Z drugiej strony możesz rzucić w kąt swoje przyzwyczajenia (jeśli takie masz) z "filmowania" kompaktami czy amatorskimi kamerkami :wink: Tu nie ma akcji typu "wciśnij guzik i reszta sama się zrobi, włącznie z AFem"

Nie mam takich doświadczeń czy przyzwyczajeń, wiec to bez znaczenia. Nastawiony jestem przy lustrze na ręczny AF ;)

hijax_pl napisał/a:
A ja bym dokupił jakiegoś sprytnego, małego kompakta.

Nie chcę mosić kolejnego sprzętu w kieszeni... Dwie komórki, lustro, kompakt, nawigacja... Za duże by tego było, więc nawigację mam w telefonie a nagrywanie będzie w lustrze :)

A czy te 24kl/min jest wystarczające? Po co Canon daje 50-60? To w związku z FullHD?

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Kompakt też często będzie mniejszy. a przy okazji można na szybko trzasnąć lomofotkę, o lepszej jakości niż to co kamery oferują ;)

Kompakty nie są już wcale optymalnym rozwiązaniem łączącym możliwość nagrywania wideo i robienia zdjęć. Jeśli ktoś potrzebuje jednego i drugiego w jednym urządzeniu, to ja bym polecił raczej jakiegoś Panasonika µ4/3. Zdjęcia i filmy będą dużo lepsze, niż z kompaktów, a sama wygoda nagrywanie wideo na podobnym poziomie (AF radzi sobie nie najgorzej - może nie jak w kamerach, ale z pewnością nie gorzej niż w kompaktach).

komor 
Moderator

Temat jak zwykle się rozwadnia, a to kompakty, a to system 4/3, a facet chce po prostu lustro zmienić na takie z opcją filmowania. Czy poza różnicą w parametrach D300s odstaje jakością filmów od 7D? MM pisze, że tak:
MM napisał/a:
Generalnie jest lepsza jakość, jest FullHD, lepszy sposób zapisu, lepsza płynność.

Ktoś ma inne zdanie? No, kolega Qbek może i nie ma specjalnie rozwiniętego tego systemu Nikona, ale jednak jakieś tam graty ma, ergonomia mu pasuje, więc może jednak da radę pozostać w systemie i D300s zadowoli jego wymagania filmowe, biorąc pod uwagę, że ma to być funkcja o drugorzędnym znaczeniu?

Qbek 
Nowy

Zapomniałem zapytać, czy coś już wiadomo o następcy D300s - D400? W sumie w sieci niewiele jest wiarygodnych informacji...

Luke_S 
Maniak

Qbek napisał/a:
W sumie w sieci niewiele jest wiarygodnych informacji...

I do momentu ewentualnej premiery takich wiarygodnych informacji zapewne nie będzie.

GoOrange 
Rozmowny

Gdyby nie potomek w styczniu to sprawa wydaje się oczywista, czekać! Natomiast zmiana systemu... hmmm, chyba raczej nie ma sensu. Rozwiązaniem jest rzeczywiście jakiś kompakt w dobrym video na przeczekanie.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

GoOrange napisał/a:
Rozwiązaniem jest rzeczywiście jakiś kompakt
Czytałeś?
Qbek napisał/a:
Nie chcę mosić kolejnego sprzętu w kieszeni... Dwie komórki, lustro, kompakt, nawigacja... Za duże by tego było, więc nawigację mam w telefonie a nagrywanie będzie w lustrze

Qbek, ja myslę, że powinieneś poszukać w okolicy kogoś z 7D, czy 5D2 (ergonomia w zasadzie identyczna) pomacać, zapoznać się na spokojnie i ocenić, czy jestes w stanie się przesiąść. Przyzwyczajenie niekiedy jest bardzo mocne i nie do przejścia. Nawet po 40D, czy 50D wiedziałbyś, czy ergonomia będzie odpowiednia. W sumie nie znam osoby, która narzeka na złą ergonomię Canonów serii 30D, 40D, 50D, czy 7D lub 5D. Dwa kółka nastaw, dodatkowo wygogna dźwignia nawigacyjna, bardzo czytelne menu, to są podstawowe atuty ergonomiczne.

Pamiętam jaki to szał, gdy się się fotografuje, czy filmuje dziecko. Szczególnie pierwsze.

Rozdzielczość 1280x720 dzisiaj Ci wystarczy, ale jutro?
Ja nawet gdybym nie miał TV Full HD, kupiłbym kamerę Full HD, bo to dzisiaj standart, a nie fanaberia. Nowe TV są już chyba tylko 1920x1080 - świat postępuje. Znajomi, rodzina pewnie już mają lub kupią takie, a u nich też się można pochwalić swoją pociechą, prawda?

Odpowiedz do tematu