Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam pewnien dyskretny problem. Od jakiegoś czasu wspominałam mojemu mężowi o potrzebie zakupu w miarę dobrego aparatu fotograficznego. Ze względu na moje częste podróże służbowe często jestem w miejscach, których uwiecznienie jest konieczne. Do tej pory zabierałam ze sobą aparat kompaktowy ale niestety im częściej robiłam nim zdięcia tym częściej miałam dość czasem słabej jakości zdięć.
Mając na uwadze fakt, iż moje "hobby" jest dla mnie ważne mój mąż kupił mi aparat Sony NEX-5 z "naleśnikiem". Aparatu jescze nie dostałam (leży zapakowany z kokardką - prezent pod choinkę, o którym nic nie wiem:))).
Jako wytrawna "Pani domu"ciężko przedemną coś ukryć:):):)
Z samego faktu, że mąż pamięta o moich potrzebach, jestem przeszczęśliwa i na pewno Mu nie powiem, że chciałam lustrzankę (np. D90:):):)
Powiedzcie proszę czy do tego aparatu, można dokupić jakieś obiektywy nawet z przejściówką, dzięki, którym będzie można fotografować ptaki i innę zwierzątka.
Wiem, że to pewnie nie właściwy do tego aparat i za mały korpus ale jakoś będe się musiała przyzwyczaić. (dokupie statyw i co będzie trzeba).
Kolega zapomniał dodać, że obietywy Sony działają z Nexem, ale trzeba ostrzyc manualnie. Więc zastosowanie do ptaków - średnie. Kit do tego aparatu to w miarę przyzwoity 16-55 mm, choć do ptactwa jest za krótki. Jest jeszcze 18-200, lecz na razie niedostępny i b. drogi. Korzystam, póki co, tylko z kita. Jest na pewno lepszy niż naleśnik, choć mniej poręczny.
Single-shot autofocus is supported with 14 optional A-mount SAM and SSM lens models3 when used with the optional LA-EA1 Mount Adaptor. Single-shot AF is also possible while in movie recording mode by pressing the shutter button halfway down. Support for AF operation with A-mount lenses also requires a separate firmware upgrade for the LA-EA1.
Fakt, umknęło mi. Zresztą nie wgrywałem nowego softu, bo nie planuję wchodzenia w Sony (tkwię w Canonie). Osobny problem to wysokie koszty (600 zl?) przejściówki...
Wysłany: Pon 15 Lis, 2010 Re: Sony NEX-5 - Obiektywy
annaanna napisał/a:
Witam wszystkich serdecznie.
Mając na uwadze fakt, iż moje "hobby" jest dla mnie ważne mój mąż kupił mi aparat Sony NEX-5 z "naleśnikiem". Aparatu jescze nie dostałam (leży zapakowany z kokardką - prezent pod choinkę, o którym nic nie wiem:))).
Powiedzcie proszę czy do tego aparatu, można dokupić jakieś obiektywy nawet z przejściówką, dzięki, którym będzie można fotografować ptaki i innę zwierzątka.
Wiem, że to pewnie nie właściwy do tego aparat i za mały korpus ale jakoś będe się musiała przyzwyczaić. (dokupie statyw i co będzie trzeba).
Pozdrawiam
Polecam forum dotyczące informacji o nexach http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=99
Mając naleśnik w zestawie IMO lepiej na "ptaki i inne zwierzątka" dozbierać i kupić 18-200 http://www.e-cyfrowe.pl/s...ex-p-17072.html
Ze swojej strony (używam nexa pół roku) powiem, że to doskonały aparat i kompan w podróży, którego z naleśnikiem można schować do torebki (z ww. szkieł będzie gorzej Aparat ma wysokie ISO oraz DRO i HDR oraz tryb "zdjęć z ręki o zmierzchu" (Automatyczne wykonywanie serii sześciu zdjęć w słabym oświetleniu i łączenie ich w jeden obraz o niskim poziomie szumów) które pomogą zrobić zdjęcia w trudnych warunkach bez statywu.
IMO - powiem slogan, ale będziesz "annaanna" zadowolona. Mam nexa i dwie lustrzanki i nie nie boję się zabierać nexa tam, gdzie nie chce mi się dzwigać lustrzanki, a gdzie liczy się jakość zdjęć.
Dokładnie...
Sony w całej swej ofercie obiektywów wymiennych to ma obecnie 2 (no, w porywach jak kto sie uprze to 4) obiektywy, które można uważać za zdatne do ptakofotografii.
SAL 300F28 czyli 300/2.8 za skromne 20 tysięcy (do tego przydałby się konwerter 1.4)
SAL 70400G czyli 70-400/4-5.6 za 5 tysięcy
można ewentualnie się uprzeć jeszcze na:
SAL 70300G czyli 70-300/4-5.6 za 3 tysiące
i SAL 500F8 czyli lustrzany 500/8 AF za ok. 3 tysiace
niestety, żaden z nich nie jest projektowany pod NEX-a, może jakos tam będzie z NeX-em chodził, ale żaden z nich nie jest rozsądnie i ergonomicznie trzymalny z NEX-em (o co zresztą nietrudno).
Polecanie 18-200 to lekko bez sensu. Pierwsze, bo to na długiej ogniskowej jest kicha, drugie, że 200 mm to do sikorkofotografii karmnikowej co najwyżej spasuje.
Poza tym wszystkim - cóż droga autorko, darowanemu koniu w zęby się nie patrzy, ale akurat Twój ukochany mąż Ci w nieświadomości swej kupił chyba jeden z najmniej zdatnych do tego rodzaju fotografii korpusów. I przeskoczenie całego zbioru tych nieszczęsnych ograniczeń NEX-a w tym zakresie będzie po prostu ciężkie.
Sytuacja trudna...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Lis, 2010
ac napisał/a:
oraz tryb "zdjęć z ręki o zmierzchu"
ten tryb, to bardzo ciekawa sprawa, ac- mógłbyś mi wyjaśnić na czym to polega ?
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
18-200 na ptaki? Chyba na kury na placu(to też ptaki ).
e tam.... 18mm na te kury, które są na talerzu a 200mm na te, które biegają po podwórku
Zdjęcia "z ręki o zmierzchu" - aparat wykonuje kilka ekspozycji i potem to składa w jakiś znany sobie i inżynierom sposób. Efekt jest całkiem dobry.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Lis, 2010
MC napisał/a:
aparat wykonuje kilka ekspozycji i potem to składa w jakiś znany sobie i inżynierom sposób.
MC, to jest chyba ten pseudo hdr o którym ac napisał w tej samej linijce, że też jest i wspaniale, bo to się z całą pewnością przyda przy okazji ptakofotografii
...własnie do końca nie byłem pewien czy ac, przypadkiem nie miał na myśli stabilizacji a może to taki socjo zabieg żeby nie użyć słowa "stabilizacja"
HDR w puszce i tryb zdjęć z ręki o zmierzchu to dwie różne funkcje. Choć działają pewnie trochę podobnie.
O ile dobrze pamiętam, to "z ręki" jest wykonywanych około 6 zdjęć.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że do ptakofoto jest to nieprzydatne. O ile ptak nie jest wypchany.
Co do nexa i fotografii ptaków - jeden z najgorszych wyborów jakie mogę sobie wyobrazić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10