Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeszcze nie jestem spokojny i zdecydowany ale wiem, dzieki Wam, sporo wiecej. Nadal rozwazam wszelkie mozliwosci. Np. juz zdecydowanie, opierajac sie na niemal aklamacji uzytkownikow wszelkiej masci i narodowosci, dopuszczam opcje lornety prostej 28x110 z United Optics, BA8 Series. Klon (marka sprzedawcy) mam nadzieje nie ma (?) dla jakosci instrumentu znaczenia.
We wczesniejszych postach pytalem o skutecznosc optyczna lornetek katowych z wymiennymi okularami.
Dobrego producenta ma ok. 93% - http://www.optyczne.pl/41...77iB_20x77.html
Teraz nawet w promocji, oby lepszy egzemplarz niz ten testowany:
http://www.ecotone.pl/?id_dz=46&id_kat=98#jump
Nie mam pewnosci, ale wydaje mi sie ze czytalem na jednym z astroforow ze Miyauchi nie jest uszczelniona i wypelniona azotem. Dla mnie to wazna sprawa, w tescie temat pominieto.
Pozostaje pytanie czy i kiedy będą ci potrzebne zmienne powiekszenia . W przypadku lornet 100mm najciekawsze są powiększenia 25-35x . Oczywiscie chciało by sie więcej ,ale zmniejszenie źrenicy wyjsciowej w okolice 2,5mm spowoduje .........no właśnie- wiadomo co . Osobiscie choć są to tylko moje odczucia jako użytkownika nie sądzę abyś kiedykolwiek potrzebował powiększenia mniejszego niż wspomniane 25-35x . Zakładając ze kupił bys 28x110 ,będziesz miał źrenicę wyjsciową prawie 4mm . Komfort obserwacji więc będzie doskonały przy bardzo dużym powiększeniu 28x -czego chcieć wiecej ? -zmniejszenia powiekszenia ? Po co ? Ptaków tym nie bedziesz obserwował ,tylko krajobrazy , wspomniane samoloty , nocne niebo -do tego taki power przy tej źrenicy wyjsciowej będzie optymalny . Zeby poczuc znaczaca różnicę musiałbyś założyć okulary dające powiększenie 40-50x a to będzie za dużo zeby komfortowo obserwować wspomniane obiekty ze względu na zaciemnienie obrazu,słaby kontrast i mocno zawężone pole widzenia . Znając życie po paru dniach zabawy w wymienne okulary ,załozysz jeden komplet a reszte schowasz głęboko do szafy .
Panowie, a co powiecie o Vinexie http://fotozakupy.pl/lorn...m-a-36x80,6465s z przeznaczeniem do obserwacji ptaków? Widzę to tak..jadę samochodem rozkładam się i lustruję powierzchnię wody, więc mobilność minimalna raczej.. ale obraz musi być przyzwoitej jakości. Na lunetę mnie nie namawiajcie, kupiłem celestrona ultime80 obraz średniej jakości, ale to jeszcze przeżyję, ale - patrzenie jednym okiem doprowadza mnie do szału
Panowie, a co powiecie o Vinexie http://fotozakupy.pl/lorn...m-a-36x80,6465s z przeznaczeniem do obserwacji ptaków? Widzę to tak..jadę samochodem rozkładam się i lustruję powierzchnię wody, więc mobilność minimalna raczej..
Cóż, to do popatrzenia sobie na ptaki to może i się sprawdzi (aczkolwiek nie sadze, aby ktoś tu miał pojęcie jak naprawdę obraz wygląda...) ale:
- x36 to jest tak sobie i na duzych zbiornikach to niekiedy będzie Ci brakowało przybliżenia.
- kiepściutkie pole widzenia jak na to przybliżenie...
- chcesz do tego jakieś fajny okular dokupić (lepsze pole, inne przybliżenie)? Oczywiście że można, bo jest wyciąg 1.25 cala, ale musisz kupić DWA okulary. A jak chcesz dobre szerokokątne to coś takiego potrafi kosztować... wymiana defaultowych na szerokokątne (68 stopni) Baadery Hyperiony 24mm kosztowałaby Cię 750 PLN.
- o ile sie nie myle to ogniskowa tych rurek to jest 900mm. Zooma dającego rozsądny zakres przybliżen na ptaki raczej nie dostaniesz (byłyby ci potrzebna ogniskowe z zakresu pi razy drzwi 10(12)-45 mm) - ergo - potrzebujesz kilku kompletów okularów albo zostajesz z jednym przybliżeniem.
- dojechać legalnie (lub w miare legalnie) to dojedziesz do wielu zbiorników, ale wiele ciekawych miejsc jest dla Ciebie niedostępnych (nawet na zbiornikach ze świetnym punktem obserwacyjnym samochodowym często warto przejść się do innego miejsca aby być bliżej pewnych ptaków)
- statyw i głowica do tego smoka! To wręcz z definicji będzie duże, raczej ciężkie i drogie.
Cóż, jeśli chcesz widzenie dwuoczne to jest to jakieś wyjście. Ale ma swoje ograniczenia. Przede wszystkim to są DWIE lunety z dwoma okularami. A w tym biznesie jakość kosztuje i niestety... płacisz za dwie sztuki. Za 3500 tysiąca "jednoocznnie" możesz mieć już zupełnie niezły sprzęt niskodyspersyjny z rozsądnym okularem.
Dzięki Dawid1984 za rade..doceniam szczerze zaangażowanie..ale Actiona EX już mam tyle że 12x50, a do oglądania ptaszków w sposób o którym myślisz wybrałbym z Twoich lorneteczek już tą kowę:)
RB faktycznie myślałem o dokupieniu z czasem pary fajnych okularków:) troszkę czasu już na ptaszki zerkam..czasem włóczę się i wtedy najchętniej zabieram ze sobą mojego olka 8X42 exwp I, a czasami siadam sobie na jakiejś wieży czy coś w tym stylu i wtedy chciałbym coś z naprawdę solidnym powiększeniem:)
Muszę przyznać, że rozwiązanie zaproponowane przez Ciebie Arku jest na prawdę bardzo interesujące! nie wiedziałem że takie coś jest! czy to zagra z moim celestronem ultimą 80 zanim dozbieram na coś lepszego?
Do ultimy 80 to da się to jakoś wsadzić, ale tylko jakoś, bo - wbrew temu co kiedys mnie sie wydawało - okulary 1.25 cala tam nie do końca pasują.
Bezproblemowe wsadzanie 1.25 calowych okularów to do lunet Pentaxa, czy Celestronów Regal...
W zestawie znajdują się dwa okulary 20mm. AFAIK Celestron Ultima 80 ma ogniskową cosik koło 480mm czyli dostaniesz z nimi powiększenie 24 krotne. Biorąc pod uwagę, że ciągniesz światło z jednej dość kiepskiej osiemdziesiatki to całkiem rozsądne powiększenie.
Pewno z Pentax PF-65 ED nie bardzo jest sens to łączyć..przynajmniej PF-80ED byłoby potrzebne..hmm..plus okulary..robi się drogo..chyba jednak za drogo..
IMO lepiej zacząć od porządnej lunety, a na gadżety przyjdzie czas później. BTW PF80 to cos koło 900 USD (za sam korpus) kosztuje . Zacząć od tego z jakimś okularem serii XW (drogo, jak cholera, ale warto jak cholera) potem pomyślec o przystawce bino z drugim okularem.
Pewno z Pentax PF-65 ED nie bardzo jest sens to łączyć..przynajmniej PF-80ED byłoby potrzebne..hmm..plus okulary..robi się drogo..chyba jednak za drogo..
.A mniejszy Pentax PF 65 ED nie dal by rady? Kusi mnie kupno go na wiosenne przeloty.
do nasadki bino - nie próbowałem i nie wiem, jednak byłbym ostrożny bo to mały obiektyw a światło przez niego wpadające musi obsłuzyć tu dwa okulary....
Natomiast na pewno mały Pentax sam w sobie jest całkiem niezłą lunetką i moim zdaniem śmiało go można polecić.
do nasadki bino - nie próbowałem i nie wiem, jednak byłbym ostrożny bo to mały obiektyw a światło przez niego wpadające musi obsłuzyć tu dwa okulary...
O kurcze nad tym nie pomyślałem Jednak nic nie pokona dużej lornetki, duża jasność, duże pole widzenia niestety tego nie da nam nawet najlepsza luneta. Panowie jestem bardzo ciekawy czy po założeniu tej nasadki binokularowej jasność spadnie aż dwukrotnie ? bo jeżeli tak to ta wada dyskwalifikuje kupno tej nasadki dochodzi do tego jeszcze bardzo małe pole widzenia w porównaniu z duża lornetką jak dla mnie nie warto.
Zdecydowanie bardziej wolałbym kupić lornetkę Vixen 16-40x80 niestety nie mogę podać do niej dokładnego linku
(jest to ostatni model na samym dole strony) Proszę zobaczyć http://www.vixen.co.jp/English/bandfs/ark_e.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9