Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 13 Lis, 2010
Flinta z allegro - grzybek?
Autor Wiadomość
pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   Flinta z allegro - grzybek?

Witam :)

Stało się jak przypuszczałem.
Na allegro znalazłem flintę 70-210 do mojej nowej puszki.
Wg sprzedawcy - STAN BDB!
Sprzedawca ma kilkaset transakcji za sobą i również kilkaset pozytywnych komentarzy. Żadnego negatywa.
Zadzwoniłem (ponieważ udostępnia numer na swojej stronie) aby upewnić się, że sprzęt jest w bdb stanie.
Zapewnił mnie, że to jeden z ładniejszych egzemplarzy jakie miał w rękach (a było ich ponoć troszkę) i jest absolutnie w 100% sprawny i bez żadnych ukrytych wad.
Żadnych grzybków, włosków itp podobnych historii - bo jak mówił, ze swojego doświadczenia wie że te obiektywy lubią zasysać różne drobinki. Uprzedził, że na brzegach przedniej soczewki jest kilka mikropyłków ale nie mają one najmniejszego wpływu na zdjęcia.

Przeglądałem sporo ogłoszeń i faktycznie wiele osób deklaruje jakąś drobinę która nie ma widocznego wpływu na własności optyczne więc pomyślałem, że skoro sam zapewniał iż drobinek jest niewiele i na brzegach - ok zaryzykuję. Dodał przy tym, że to naprawdę zadbany egzemplarz i będę z niego na pewno zadowolony bo sam też ma flintę.

Wczoraj późnym popołudniem odebrałem przesyłkę i dziś gdy tylko wstało słońce ruszyłem ją sprawdzić. Jakież moje zdziwienie kiedy pod światło zobaczyłem od wewnętrznej strony na przedniej soczewce w samym centrum kadru serię kropeczek i pięknych wykwitów wokół nich :evil:
oczywiście wspomniane pyłki na brzegach (jeden nawet całkiem spory) również łatwo odnalazłem.

Moje główne pytanie - czy właśnie te wykwity określa się mianem grzybki?

I jeszcze jedno pytanie - zrobiłem zdjęcie od tyłu obiektywu aby było widać w jakiej pozycji zostają listki przysłony gdy odpinam obiektyw od korpusu - widać że nie są całkiem zamknięte. Czy to normalne?

slideshow

Czy wg was sprzedawca jest w porządku?
Co radzicie? Negocjować cenę i czyścić czy zwrócić?
A jeśli czyścić to czy jest w Bielsku-Białej ktoś kto się tym zajmuje i jaki może być koszt?
Na ile maksymalnie wycenilibyście taki zakup aby był opłacalny?

Kurcze... a tak się cieszyłem z tej lunetki :sad:

Reklama

js70 
Uczestnik

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010   

A efekty widać na zrobionych zdjęciach? Jeśli nie to to można się zastanawiać nad czyszczeniem i negocjować cenę na pokrycie kosztów. Pyłki to jedno (po pewnym czasie są w każdym obiektywie), ale opis przedmiotu wg mnie nie był ko końca prawdziwy.
Co do pozycji listków przysłony w odpiętym obiektywie to wg mnie jest OK. Są na min. otworze przysłony. Zobacz sobie inne swoje obiektywy, też tak powinno być (przynajmniej tak jest w moich).

pan.tadeusz
[Usunięty]

hmm...
po jednym dniu to naprawdę trudno ocenić.
mz takie defekty zwykle zauważa się w określonych warunkach - kadr, kompozycja, kąt padania światła, może macro... więc ogólnie chyba trudno w tej chwili określić ale jak widać jest tego sporo (?)

znalazłem linki nt czyszczenia ale...
http://www.pbase.com/pganzel/disassembly_70210
http://www.pbase.com/pgan...ell_disassembly
z moim szczęściem z pewnością coś bym sknocił ;)
ile może kosztować taki zabieg u osoby która zajmuje się tym profesjonalnie?

a tu link do testowych fotek - nie dopatrzyłem się problemów ale jeśli ktoś mógłby spojrzeć okiem fachowca i ocenić ich ostrość/jakość, z góry dziękuję :)
http://www.sendspace.com/file/eq9iu8

na ile wyceniacie obiektyw w obecnym stanie?
(cena flint na allegro waha się na poziomie 600-800 zł)

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz, daj spokój - na tych fotkach wszystko gra i nawet całkiem ostra ta twoja flinta. Może i scena nie za idealna do takiego testu ale co tam :wink:

Rób zdjęcia, szkoda kasy na czyszczenie, (tym bardziej, że to budżetowe szkło) flinta pewnie posłuży ci do czasu jak dozbierasz do 70-300G :wink:

pan.tadeusz
[Usunięty]

heh no faktycznie, podekscytowany tło wybrałem fatalne :mrgreen:
jutro spróbuję sprawdzić to przy korzystniejszej kompozycji.

w jakich warunkach te plamy będą najbardziej dokuczliwe?
przy macro?
i czy te wykwity to grzybek? bo jeśli tak to sprzedawca z doświadczeniem (takie przecież deklarował) zachował się nieuczciwie ukrywając ten fakt

zug
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
bo jeśli tak to sprzedawca z doświadczeniem (takie przecież deklarował) zachował się nieuczciwie ukrywając ten fakt

pan.tadeusz, kontaktowałeś się ze sprzedawcą, w tej sprawie ?

sigmiarz 
Optyczny

co to jest "flinta" bo zwykle używa sie tego określenia do strzelb z zamkiem skałkowym.. :D

zug
[Usunięty]

sigmiarz napisał/a:
co to jest "flinta"

tak jest potocznie nazywane to szkiełko, dlatego że obudowa jest metalowa ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

sigmiarz napisał/a:
co to jest "flinta" bo zwykle używa sie tego określenia do strzelb z zamkiem skałkowym.. :D

Minolta 70-210 alias flinta dziadka lub beercan :D
jest jeszcze mała flinta czyli Minolta 100-200

zug napisał/a:
pan.tadeusz, kontaktowałeś się ze sprzedawcą, w tej sprawie ?

cholercia...
tyle pozytywów i przecież po to dzwonię aby ustalić jaki jest stan rzeczy :evil:

szukałem tu na forum ale akurat umknęło mi kilka egz. więc... allegro :roll:

mógł to przeoczyć? sam nie wiem....zdarza się przecież, że brak czasu generuje takie wpadki więc może nie sprawdził jak powinien.....ech
liczę, że te pozytywne komentarze są wiarygodnym świadectwem i mam do czynienia z poważną osobą, a sprawa pozytywnie się wyjaśni :)

pytałem chłopaków z klubu minolty i... sporo grzyba :mrgreen:
może się rozprzestrzeniać, ewoluować, mutować i...skąd mam wiedzieć, że kiedyś gdy się obudzę to w pokoju nie zobaczę halogennego poletka? ;)

czyszczenie ponoć od 100 zł w górę w zależności ile trzeba rozbierać ale nigdy nie ma pewności, że... wyrwałeś chwasta i nie odrośnie :roll:

wiele osób radzi odesłać, a obiektyw w tym stanie wycenili na 350-400 zł

hmm :???:
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sob 13 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
wiele osób radzi odesłać, a obiektyw w tym stanie wycenili na 350-400 zł

a ile ty dałeś ?

pan.tadeusz
[Usunięty]

prawie dwukrotnie więcej
no nic... poczekam i myślę, że jakoś pozytywnie się to rozwiąże :)
kozidron chyba słusznie ocenił sytuację i trzeba raczej skupić się na zdjęciach ;)
jak się z tym prześpię to pewnie przestanę zauważać, a i cenę spróbuję lepszą wynegocjować.
teraz pora podlać grzybki więc ruszam na jakieś jasne pełne ;)

dzięki za szybką pomoc :)

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz, możesz dzwonić do sprzedawcy, bo lekko minął się z prawdą ale ja bym sobie odpuścił, skoro koledzy z kkm-u wycenili je na
pan.tadeusz napisał/a:
350-400 zł
to domyślam się, że masz odczucie, że przepłaciłeś. Ja bym jeszcze wycelował w niebo na pełnej dziurze oraz po przymknięciu i dokonał porównania. Jak tragedii nie będzie to rady kolegów z krainy cudów bym sobie darował.
Ja się na grzybach nie znam ale wydaje mi się, że przez najbliższe 2 lata dasz radę tym robić fotki .....bo przecież i tak w koncu kupisz 70-300G

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Lis, 2010   

ostrość, kontrast, kolory - porównywałem z samplami na sieci i wygląda ok
AF ładnie trafia - na strzałkę:

zostawiam ją tylko dogram cenowe negocjacje :)

ma jeszcze jeden problem - może ktoś się z tym spotkał
na wide pokazuje mi w EXIFach 75 mm (a powinno być chyba 70)

znalazłem taki topic ale nadal nie wiem czy to normalne
http://www.dyxum.com/dfor...topic40152.html

Odpowiedz do tematu