Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 14 Lis, 2010 Canon 5d mk II - różnica między wyświetlaczem a kompem.
Cześć Wam,
ostatnio kupiłem od dawna upragnione body Canona - 5d mk II. I mam teraz taki problem. Robię zdjęcie, kręcę film - no pozytywna masakra. Jakość cudowna, plastyka, kontrast, ogólnie cudo. Oczywiście oglądając na wyświetlaczu. Zrzucam na kompa i czar pryska. Kiepsko z kontrastem, plastyka już nie ta, jakość niby jest, ale jakieś to takie wszystko..no niezbyt. Wiecie w czym może tkwić problem? Wina aparatu, czy tak po prostu jest? Ja wiem, że zawsze jest różnica między zrobionym zdjęciem widocznym na wyświetlaczu, a na komputerze. Ale albo przez uprzednie 2-3 lata byłem ślepy, albo na 450D jednak ta różnica była znikoma, tak tu jest monstrualnie wielka. Próbowałem na RAWach i JPGach. Wszystko w najwyższej jakości. na 450D od początku też ciągnąłem na RAWach. W czym tkwi problem?
pozdrawiam
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Lis, 2010
blahblahblah napisał/a:
W czym tkwi problem?
blahblahblah, najpewniej w operatorze ale żeby się przekonać o tym "do końca" musiałbyś wrzucić jakieś przykłady (linki z exifami najlepiej w pełnej rozdzielczości), bo tak możemy sobie gdybać. Inną sprawą, że żaden wyświetlacz lcd w puszce nie jest w stanie oddać tego co można zobaczyć na porządnie skalibrowanym monitorze i tu nie ma się co oszukiwać.
Zdjęcie na wyświetlaczu było świetnie naświetlone, z cudowną plastyką, kolorami, głębią ostrości. Oczywiście jest to byle jakie zdjęcie ale w dużej rozdzielczości i świeżo z RAWa na JPGa zrobione, więc żadnych poprawek nie było. Zdjęcie różni się kolosalnie. Próbowałem też uzyskać podobny efekt jak na wyświetlaczu w programach, ale daleko mi do tego było.
Jakość cudowna, plastyka, kontrast, ogólnie cudo. Oczywiście oglądając na wyświetlaczu. Zrzucam na kompa i czar pryska. Kiepsko z kontrastem, plastyka już nie ta, jakość niby jest, ale jakieś to takie wszystko..no niezbyt.
Nigdy nie doświadczyłem takiego odczucia. To co na LCD aparatu (owszem na miniaturce bardziej ostre, choć podczas powiększania już normalnieje) jest takie samo tylko większe na ekranie komputera.
Tak sobie myślę, może oprogramowanie (wołarka RAW, przeglądarka JPEG, ...) zmienia Ci kontrast, kolory, ... itp. Innej możliwości nie widzę.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Lis, 2010
blahblahblah, nie wiem co było na wyświetlaczu ale wydaje mi się, że zdjęcie jest lekko niedoświetlone i zastanawiam się jaki chciałeś uzyskać efekt bo w exifie widze 1/3200s (bardzo krótko) a F1.8 odległość od obiektu 3 do 4metrów się domyślam(więc dlaczego 1.8 jak 1/3200), do tego światło nie specjalne więc cudów nie będzie.
Żeby zobaczyć tą "słynną plastykę" potrzebne jest ciekawsze światło.
Zdjęcie było robione byle jak, bo sam wtedy sprawdzałem co i jak - dzień po dostaniu aparatu. Na wyświetlaczu poprostu całe jego walory były o niebo lepsze. Mam to samo z filmami, bo akurat kręcę film kumplowi na rolkach. A co do zdjęć to porównam we wtorek ze znajomym, ustawimy wszystko identycznie i wtedy się zobaczy.
Zdjęcie na wyświetlaczu było świetnie naświetlone, z cudowną plastyką, kolorami, głębią ostrości.
W tym wypadku ta "plastyka" przy szkiełku 50/1.8 to ... winieta.
Zdjęcie wyszło mydełko, być może dlatego, że zrobione przy włączonych wszystkich punktach AF i trybie AI Servo AF. W sumie przy f/1.8 nie wiadomo co AF wybrał jako OK. Proponuję poczytać instrukcję aparatu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11