Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panowie jestem bardzo ciekawy czy po założeniu tej nasadki binokularowej jasność spadnie aż dwukrotnie ?
Jeśli nie masz w środku powielacza to... w końcu fotony same z siebie się nie rozmnożą...
Dale napisał/a:
dochodzi do tego jeszcze bardzo małe pole widzenia w porównaniu z duża lornetką jak dla mnie nie warto
Zdecydowanie bardziej wolałbym kupić lornetkę Vixen Giant ARK 16-40x80
Do przyrody?
popatrzmy na ta huge-lunetę...
na x16 masz pole 2.6 stopnia co daje... 45m/1km
na x40 masz pole 1.6 stopnia czyli takie fajne 28m/1km
no to teraz weźmy lunetę... powiedzmy, że naprawdę dobry szerokokątny obiektyw daje pole 42m/1km ale przy powiększeniu x30. Ta lornetka da tyle na x18.
No ale to stałka (BTW - do tej lornetki innych okularów nie wstawisz... to też wada), z która zoomy za te pieniadze nie mogą konkurowac...
Teraz zoomy...
niezłe okulary maja: x20 rzędu 42-45m/1km
x60 rzędu 20m/1km
aby nie było, że to ceny jakieś absurdalne:
http://deltaoptical.pl/bl...65ed,d1892.html
to ma 57m/1km na x15 (a nie nędzne 45m na x16...)
i 27m/1km na x45
oczywiście - istnieje całkiem sporo lunet z okularami o żenujacym polu widzenia, ale to inna sprawa...
OK wszystko ładnie, pięknie ale to jest TYLKO luneta a po założeniu tej nasadki będzie bardzo ciemna jak sami pisałeś cyt: "do nasadki bino - nie próbowałem i nie wiem, jednak byłbym ostrożny bo to mały obiektyw a światło przez niego wpadające musi obsłuzyć tu dwa okulary..."
Nasadka to inna sprawa. Ja chciałem unaocznic tylko, że nie ma co się zachwycac polem widzenia tej lornetki, a już twierdzenie, że lunety mają w porównaniu z nią małe pola widzenia jest najzwyczajniej nieprawdą.
Lornetka jest fajniejsza w obserwacji, ale niestety aby lornetką mogła być konkurencją dla rozsądnej przyrodniczej lunety jeśli chodzi o powiększenie, pole widzenia i jakość obrazu to musi swoje kosztować i swoje ważyć.
Dlatego jednak moim zdaniem warto przeboleć jednooczność, a jak ktoś nie może to niestety musi się liczyć z różnorakimi ograniczeniami lornet.
o! ta cena podoba mi się znacznie bardziej!:) i tylko ciekawe czy faktycznie jest dostępna..czy to tylko relikt zamierzchłych czasów;)
Witam
Kupowanie tego sprzętu za takie pieniadze jest w moim mniemaniu zupełnie pozbawione sensu . Wszak to tylko 80-tka więc niezbyt wielka lornetka . Za takie pieniądze mozna mieć choćby wspomnianą wczesniej 28x110 .Różnica w aperturze jest miażdząca ,a różnica w cenie żadna - Super pozytywnych opinii też na próżno szukać w przeciwieństwie do 110-tki. Wymienne okulary to mało interesujące rozwiązanie gdyz prawdziwe "pazury" duze lotnety pokazują wtedy kiedy mają wlaściwie do średnicy obiektywu dobrane powiększenie stałe. Jaki obraz da taka lorneta przy powiekszeniu powiedzmy 80x przy źrenicy wyjsciowej 1mm ...........śmiem twierdzić że taki sobie . Chwyt marketingowy w postaci zdjecia z uchwytem ktorego nie ma w komplecie jest nawet zachecający gdyż lorneta wyglada pięknie i nad wyraz poteżnie jednak trochę na wyrost gdyz to tylko 80 tka . Moim zdaniem powinna kosztować max 1500 zł .
Witam,
nie bylo mnie Tu kilka dni a temat, jak widze, nurtuje i interesuje wielu. Nieobecnosc nie oznacza bezczynnosci. Zaczalem od solidnych podstaw. Dzis dotarl Manfrotto 058b. Mam nadzieje ze wystarczy (?) pod 6 kg. TS 28x110 Marine ktora powinienem dostac za ok. 10 dni.
Teraz mam juz tylko dylemat dotyczacy glowicy. Poczatkowo myslalem o http://www.garrettoptical...es5000-head.htm Jednak jestem niecierpliwy
i szukam blizej. Biore pod uwage polecone przez Arka Manfrotto 501hdv (teoretycznie wlasnie 6kg) lub troszke juz, jak mi sie wydaje, za droga 503hdv pro (8kg)
Nie chce by statyw z glowica kosztowal wiecej niz polowa lornetki, ale jesli to niezbedne... (?)
Czy ta mniejsza da sobie rade ?
Tak na marginesie, znalazlem jej 2 wersje, ktora jest lepsza starsza czy nowsza ?
Czy tez, jak jej wieksza siostra, jest "olejowa" ?
Czy jest to, tak jak gdzies czytalem, bardzo wazne dla stabilnosci obserwacji i plynnosci prowadzenia np. samolotow ?
Mile widziane wypowiedzi osob ktore mialy do czynienia z ww. glowicami pod wiekszym obciazeniem.
Bardzo, bardzo dziekuje za wszystkie opinie. Szczegolnie Tobie Binofan.
Dzis dotarl Manfrotto 058b. Mam nadzieje ze wystarczy (?) pod 6 kg. TS 28x110 Marine
Powinien starczyć
TOUAREG napisał/a:
Teraz mam juz tylko dylemat dotyczacy glowicy. Poczatkowo myslalem o http://www.garrettoptical...es5000-head.htm Jednak jestem niecierpliwy
i szukam blizej. Biore pod uwage polecone przez Arka Manfrotto 501hdv (teoretycznie wlasnie 6kg) lub troszke juz, jak mi sie wydaje, za droga 503hdv pro (8kg)
501 się nie zarwie pod 6kg obciążenia, ale ona z takim obciążeniem nie będzie chodziła tak dobrze jak z 3kg. Płynność przesuwu, blokowanie dokładnie w zadanej pozycji itede... Szczególnie, że to tylko Manfrotto.
Raczej bym się na wszelki wypadek wykosztował na 503.
TOUAREG napisał/a:
Nie chce by statyw z glowica kosztowal wiecej niz polowa lornetki, ale jesli to niezbedne... (?)
Witam,
Nieobecnosc nie oznacza bezczynnosci. Zaczalem od solidnych podstaw. Dzis dotarl Manfrotto 058b. Mam nadzieje ze wystarczy (?) pod 6 kg. TS 28x110 Marine ktora powinienem dostac za ok. 10 dni.
Pozdrawiam,
t
Witam
Gratuluje dobrego wyboru !! Jeśli chodzi o statyw i głowicę to nie miałem do czynienia z tymi modelami więc nie pomogę . Napisze za to kilka słów ogólnych które warto brac pod uwagę .
Chciałbym zwrócić szczególna uwage na statyw (teraz juz za późno bo kupiłes ),ale ciekaw jestem jaka jest jego waga ?. Ja na statyw fotograficzny na którym "wisiał " Kronos 26x70 powiesiłem chwilowo lornete 30x100 . Oczywiscie statyw wytrzymał to obciążenie i dawał sobie dosc dobrze rade ,ale stabilność tego zestawu była tak bardzo niepewna że bałem się zostawić choćby na chwile sprzęt w "samotnosci" w obawie ze dziecko potrąci i przewróci mi wszystko na taras -wtedy nie było by co zbierać . Takze silniejsze podmuchy wiatru powodowały że dosyć lekki statyw trzymajac na szczycie cieżką lornete miał "ochotę " do przewracac się . Pomimo że nogi statywu były wypełnione w srodku betonem . Musiałem więc stworzyć uchwyt widłowy ,i to cieżki . Slusarzowi który spawał mi wszystko do kupy kazałem wybrać najmasywniejsze elementy jakie miał -np. kształtownik stalowy o grubosci .....4mm .Wszystko po to aby było to bardzo cieżkie . Uchwyt waży z 10kg ,a statyw ktory kilka dni temu wypełnilem balastem drugie tyle . Całość jak stoi to nawet nie drgnie na wietrze a dziecko mi tego mie przewróci . Dzięki temu prowadzenie lornety to czysta przyjemnosć . Zwróc uwage wiec na ten szczegół bo to bardzo wazne . Inaczej za każdym razem jak będziesz chciał odejsc od sprzętu będziesz się o niego bał .
Statyw jest studyjny, przeznaczony do aparatow wielkoformatowych wyglada na bardzo stabilny, max. nosnosc 12kg. masa wlasna ponad 6kg. Glowica (otrzymam jutro) odpowiednio: 8kg./2kg. Razem ponad 8 kilo. Jesli to nie wystarczy planuje do najnizszej sekcji statywu wsypac balast w postaci srutu olowianego.
Pzdr.
Tuareg napisz o tej lorneci. Myslalem o niej, ale ma tak wielka odleglosc min. ostrosci (50m!), ze na ptaki to porazka... Ewentualnie 22x85 bo tylko 10m... Na vixena 30x80 tez patrze lakomie...
A znacie to (wymienne okulary 1,25, 3 powiekszenia w zestawie, 70mm, 3,5 kg i pod katem 45st i uszczelniona):
http://www.teleskop-expre...45--Einbl-.html
poza tym maja tez 70mm pod katem 90st. a od ok. tygodnia 88mm 90st.
Tuareg napisz o tej lorneci. Myslalem o niej, ale ma tak wielka odleglosc min. ostrosci (50m!), ze na ptaki to porazka... Ewentualnie 22x85 bo tylko 10m... Na vixena 30x80 tez patrze lakomie...
A znacie to (wymienne okulary 1,25, 3 powiekszenia w zestawie, 70mm, 3,5 kg i pod katem 45st i uszczelniona):
http://www.teleskop-expre...45--Einbl-.html
poza tym maja tez 70mm pod katem 90st. a od ok. tygodnia 88mm 90st.
Witam
Proponuję kolego przeczytać jeszcze raz temat od poczatku i wyciągnąc wnioski dlaczego autor watku wybrał własnie ten sprzet . Warto też sumiennie przeczytać rady wszystkich biorących udział w tej dyskusji -dowiesz sie co to za sprzęt ,dlaczego wymienne okulary są bee (no chyba że dla nowicjuszy którym wiele sie wydaje ) i dlaczego 70mm to nie to samo co 110 mm . A ptaki .......................chm żartowniś z ciebie -tym sprzętem ptaki ? Raczej te lecące na południe jesienią . To lorneta stacjonarna do nocnego nieba i rnav spottingu -nie do biegania za ptakami bo waga zestawu to prawie 20kg .
-dowiesz sie co to za sprzęt ,dlaczego wymienne okulary są bee (no chyba że dla nowicjuszy którym wiele sie wydaje ) i dlaczego 70mm to nie to samo co 110 mm .
Ja się na gastronomii czy inszej astrologii nie znam, ale kivirovi jednak pytał o ptaki (szczęśliwie czy nie to inna sprawa... aczkolwiek w tym wątku nie on pierwszy, bo często gęsto ludzie chcą mieć taką luneto-lornetke na ptaki), zresztą nowicjuszem w sprzęcie to on nie jest...
No ale do meritum: wybacz, ale wymienne okulary w tej naszej zabawie nad stawami maja jedną fundamentalną zaletę... otóż taką że zwykle to co dostajemy w komplecie jest:
a) stosunkowo mierne
b) szczególnie przy adaptacjach sprzętu astro miewa powiększenie i pole obserwacji najzwyklej dyskwalifikujące do naszych zabaw.
Wole wymienić (raz a dobrze) niż się męczyć z defaultowym g...m. Niestety, takiej opcji że kupuję sprzęt od razu z tym co chcę (którą to opcją zwykle rozpieszczają nas ptasiarskie poważne lunety) - to zwykle tu nie ma. A potem już ten okular wcale nie musi być wymienny. No chyba, że ktoś ma super fajne, szerokokątne niskopowiększeniowe szkiełko do fotek to je zakłada.
A jak si na czymś najzwyklej nie za bardzo zna... to też sie jest nowicjuszem któremu sie wiele wydaje. No to i wygląda, że w kwestii okularów w ptakooglądactwie to Ci się wydawało.
"Cenna" riposta szkoda ze trochę nietrafiona gdyż - nigdy nie napisałem że moja uwaga o nowicjuszach dotyczy kolegi kivirovi (to twoja interpretacja ) . Chciałbym też abyś wskazał zdanie gdzie napisałem ze się nie zna na sprzęcie ??
Temat wątku to pytanie o dużą lornetę -nie zauwarzyłem,aby autor zadawał jakieś pytania dotyczace obserwacji ptaków czego koniecznoscią jak sam napisałeś jest ciągła zmiana okularów .....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9