Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ten tryb o zmierzchu de facto jest tez we wszystkich aparatach z funkcja wielokrotnej ekspozycji :-)ll
Hmm, i tak i nie. Zdaje się, że to o co chodzi to jest cała ta wbudowana warstwa programowa która bez Twojej ingerencji łączy to wszystko w jedną całość, wliczając w to również to, że kadry nie są dokładnie takie same (zdjęcia z ręki). To jest aparat do łatwego robienia zdjęć a nie do wyrafinowanych zabaw. To nie jest tryumf technik fotograficznych a coś co w jakikolwiek sposób ma maksymalnie ułatwić zrobienie rozsądnej jakości zdjęcia (wliczając w to powazny masaż elektroniczny).
Przez wybór aparatu, męża oczywiście nie zamierzam zmieniać:). Mam nadziej, ze wasze drugie połówki też o was nie zapomną i coś miłego pod choinką znajdziecie:).
Co się tyczy samego aparatu to trochę poczytałam i faktycznie może nie jest to idealny wybór nie mniej jednak może właśnie dzięki niemu podszkolę się z zakresu fotografii aby w przyszłości zakupić duże lusterko:)
Mam jednak jedną prośbę aby dyskutując nad wyborem odpowiedniego obiektywu czy jakości możliwych do osiągnięcia zdjęć nie rozmawiać o gabarytach, urodzie czy tez innych poza technicznymi danymi dotyczącego tego konkretnego modelu. Nie ukrywam, że obejrzałam moje przyszłe cacuszko w MM i mnie osobiście bardzo się podoba i dobrze mi się go "trzyma":) nawet z dużym "zoomem".
Czytając sporo postów na tym i innych forach internetowych nie mal zawsze powtarza się zasada np:
Kiedy ktoś na ogólnym forum samochodowym (z przewagą użytkowników dostawczych aut) zapyta, które auto będzie lepsze na rodzinne wyjazdy z większym bagażem (Skoda fabia kombii, ibiza kombii czy 206 sw) - to zanim ktoś merytorycznie się wypowie to najpierw dostaje w większości odpowiedz: Te auta do niczego się nie nadają. Są małe a bagażniki wyglądają jak przyklejone. Chcesz mieć możliwość zabrać większe zakupu - KUP KONIECZNIE BUSA a jak chcesz mieć małe auto miejskie to tylko hatchback.
Bez urazy - takie moje damskie spostrzeżenie:):):):):)
idea nie jest nowa i sprawdza sie calkiem niezle juz od wielu lat. Zalozmy, ze utrzymasz z reki 1/100, a swiatlomierz mowi cos o 1/25. I teraz : ustawiasz tryb seryjny i przy 1/100 robisz 4 fotki, w domu, po wyrownaniu zdjec, bo sa przeciez przesuniete, dodajesz je do siebie i otrzymujesz nieporuszone zdjecie przy 1/25. Jesli zrobisz wiecej zdjec, to mozesz rozszerzyc dodatkowo rozpietosc tonalna
Druga metoda, to podnosisz ISO tak wysoko, by uzyskac 1/100. Cena sa wieksze szumy, ktorych pozbywasz sie wykonujac kilka zdjec, ktore wyrownujesz i usredniasz - metoda prostsza, bo PS & Co taka funkcje maja.
[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 09:38 ]
hijax_pl napisał/a:
Ten tryb o zmierzchu de facto jest tez we wszystkich aparatach z funkcja wielokrotnej ekspozycji :-)ll
No nie bardzo, chyba ze na statywie, a ta funkca ma wlasnie umozliwic zdjecie bez statywu.
Ostatnio zmieniony przez cybertoman Sro 17 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Ale do tego jeszcze trzeba mieć PS & Co, siedzić przed komputerem itp.
A tutaj aparat robi to za użytkownika.
Niektórzy wolą takie właśnie rozwiązanie.
MC, Alez oczywiscie, nie mam nic przeciwko takiemu algorytmowi w moim korpusie. Przdstawilem tylko sposob dzialania i to "z grubsza", bo jak wyglada konkretna implementacja NEXa to nie wiem.
[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 09:49 ]
annaanna napisał/a:
takie moje damskie spostrzeżenie:):):):):)
tak wlasnie jest i fajnie, ze o tym wiesz, bedziesz mogla w prosty sposob uwzglednic to podczas czytania o Twoim cacuszku.
nie dramatyzujmy z tymi powaznymi rozmowami z mezem, jak sie annaanna wciagnie w robienie zdjec to kupi sobie lustrzanke a przynajmniej zostanie jej zgrabny aparacik w sam raz do noszenia w torebce. jasne, do fotografii przyrodniczej to on nie wyrobi ale tu nie wyrobi rowniez byle jaka lustrzanka z byle czym podpietym, to juz powazniejsza inwestycja i taka decyzje podejmuje sie swiadomie. osobiscie to rowniez nie bawilabym sie w przecietniaki typu 18-200 a budzet na to odlozylabym na przyszlosc
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Lis, 2010
cybertoman napisał/a:
idea nie jest nowa i sprawdza sie calkiem niezle juz od wielu lat.
cybertoman, hehe dobre ja liczyłem na erudycję kolegi ac a jak to działa(efekty) w nexie to doskonale wiem szału nie ma, po prostu myślałem, że kolega ac wymyśli cos wesołego
No nie bardzo, chyba ze na statywie, a ta funkca ma wlasnie umozliwic zdjecie bez statywu.
Taką właśnie miałem nadzieje gdy po raz pierwszy czytałem o niej w specyfikacji. Jednak nigdzie nie doszukałem się (choć od razu dodam, że nie szukałem dość intensywnie) czy aparat ma wbudowane algorytmy wyrównujące kadry, ani - jeśli ma - jak to w praktyce działa.
kozidron, sorry, zle zrozumialem pytanie.
hijax_pl, jesli nie ma wbudowanego wyrownywania kadrow, to nie ma sensu... chyba... Ale masz racje - nic nie jest niemozliwe
Mam jednak jedną prośbę aby dyskutując nad wyborem odpowiedniego obiektywu czy jakości możliwych do osiągnięcia zdjęć nie rozmawiać o gabarytach, urodzie czy tez innych poza technicznymi danymi dotyczącego tego konkretnego modelu. Nie ukrywam, że obejrzałam moje przyszłe cacuszko w MM i mnie osobiście bardzo się podoba i dobrze mi się go "trzyma":) nawet z dużym "zoomem".
& analogia samochodowa
Obawiam się, że z naszych opowieści zostało Ci tylko o ergonomii. A to zupełnie nie tak...
No więc jeszcze raz:
NEX sam w sobie to na pewno będzie fajny aparat do dobrej dokumentacji (o czymś takim wspomniałaś też). Z naleśnikiem zmieści się nawet do kieszeni, z racji dużej matrycy potrafi dobrze zarejestrować Twoje kadry. Możesz nim zrobić też wiele udanych niedokumentacyjnych ujęć. To na pewno sam w sobie jest całkiem fajny aparat
Jednak gdy spróbujesz fotografii zwierząt (dzikich, jak rozumiem) to szybko zrozumiesz (o ile jeszcze nie masz tego doświadczenia), że 200mm to po prostu mało... bardzo mało. To po pierwsze. Po drugie obiektyw typu 18-200 to all arounder, coś co właściwie nie jest dobrze optymalizowane do żadnego zakresu ogniskowych, a na pewno i w żadnym ze znanych mi przypadków do długich ogniskowych. To można uznac za miłego spacerzooma - jeśli nie nie bedziemy oglądać zdjęć w duzych powiększeniach to może i będziemy happy, very happy. Problem w tym, że w tej fotografii o którą pytałaś to właściwie zawsze jesteś za daleko od fotografowanego obiektu. A jak masz tylko 200 mm ogniskowej to sorry, ale będziesz od tego obiektu bardzo daleko za daleko... i często będzie Cie kusiło by z tak zrobionego zdjecia mocno kadrować (powiększać) Twojego ustrzelonego czyża lub grubodzioba. I wtedy niestety okaże się, że mydlany, ciemny obiektyw (będziesz zwykle pracowała na min przysłonie, co nie polepszy kwestii ostrości ani trochę) jest słabiutki...
A niestety, jedynym dedykowanym do NEXa obiektywem o dłuższej ogniskowej jest ten 18-200. I raczej nie licz że będzie cos innego... bo chyba konstruktorzy nie pomyśleli nawet, że ktoś będzie chciał poważniej uzywac tej zabawki z naprawdę długimi obiektywami.
Oczywiście, obiektywy z bagnetu alfa da sie przyczepić do NEXa. Te które się nadają do foto ptasiej to Ci opisałem w poprzednim poście. Za pomocą adaptera (7 stów) przenosi się działanie przesłony i podobno jakoś działa AF (dla obiektywów SSM i SAM) - ten drugi po update oprogramowania, które wyszło jakiś miesiąc temu. Czyli w lustrzanej 500/8 AFu nie bedziesz miała w ogóle. W innych po wgraniu nowego softu ponoć jakoś tam będzie działał.
Radujmy się... szczególnie przeczytawszy to:
The update, for the NEX-3 and NEX-5, brings autofocus to these A-mount lenses. These lenses, which include both Sony’s own and third-party models from Carl Zeiss, are designed for the bigger Alpha SLRs and previously only worked in manual mode on the smaller mirrorless NEXs.
That’s the good news. The bad news is that, by Sony’s measurements, focussing these lenses will take from two to seven seconds, or longer than doing it by hand. Still, it’s free, so what are you gonna do?
źródło - http://www.wired.com/gadg...r-alpha-lenses/
No to teraz powiedz sama jak to jest... Mnie - staremu stetryczałemu złośliwcowi - się widzi (nad-używając Twojej motoryzacyjnej analogii) ze potrzebujesz małego dostawczaka ale mąż Ci kupił ślicznego Fiata 500 w bogatej wersji. Śliczny samochodzik, można się zakochać. Co robisz? Ano montujesz hak, kupujesz sporą przyczepkę i jeździsz... I mówisz że będzie super.
oczywiście tryb o zmierzchu sam składa i wyrównuje kadry. czy to w nexie, czy w sajberszocie, czy w alfach.
i oczywiście nadaje się do rzeczy raczej nieruchomych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10