Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak na moje oko, to Olympus zobaczył co pokazała konkurencja na PMA (aparaty typu D60) i stwierdził, że nie ma co być gorszym. Zaczął sczytywać ciut szybciej matrycę, dorzucił 0.2 cala do LCD, inaczej odlał grip i już mamy nowość...
Naleśnik 25 mm bardzo fajny, tylko czy to jest to czego potrzebował ten system? Jest wiele braków w innych miejscach, więc po co marnować energię i czas projektantów na coś takiego? Poza tym szkła
w systemie 4/3 miały być jaśniejsze od konkurencji... A tu dostajemy coś o GO kompakta...
A moim zdaniem to bardzo fajny zestawik z nutą sentymentalną. Nawet ten pokrowiec "z dawnych lat". Arek przestań patrzeć jak naukowiec. To może być naprawdę zachęcający zestawik - stałka w miarę jasna (kiedyś nie używało się "amatorsko" raczej więcej niż ISO 200, więc po podbiciu do ISO 400 światło 2.8 jest wystarczające), ogniskowa to klasyka po przeliczeniu cropa, poręczny, ma bajery... na prezent w sam raz. Optyka raczej będzie lepsza niż kit i dla jakiegoś dzieciaka z lekkimi ambicjami niezły początek.
Nie no szkiełko mi sie bardzo podoba. Zresztą gdy pierwszy raz zobaczyłem E410 to też ujął mnie klasyką z lat 80tych, czyli czasu w którym zaczynałem swoją przygodę z fotografią. Dlatego zestaw E-410 plus ten naleśnik (będzie pewnie kosztował mniej niż 2000 zł) będzie tym samym niezłą konkurencją DP-1, a jednocześnie zmieści się do pokaźnej kieszeni kurtki.
Moje narzekania dotyczyły głównie tego, że takie szkła może sobie w spokoju wypuszczać system kompletny, a nie Olek, który ma jeszcze sporo braków do nadrobienia.
Elegancki zgrabny aparat z fajnym szkiełkiem. Okropnie podoba mi się ten skórzany futerał a i dodawanie 50tki jako kita to powrót do starych dobrych czasów. Idealny na backup albo aparat imprezowy.
Z punktu widzenia marketingu całkiem udany zestaw.
Arek, nawet nie wiesz jakbym chciał mieć pod swoje 5D i 50/1.4 taki dedykowany skórzany futeralik. Gdyby coś takiego Canon wypuścił w zestawie to.... MNIAM
MM, do applowskich gadżetów typu iPod czy iPhone trylion firm i firemek produkuje bazylion dodatkowych akcesoriów, pokrowców, etui, opakowań i torebek. Może do canonowskich „gadżetów” takich jak 5D też istnieje rynek produktów dodatkowych? O, choćby te gumowe prezerwatywy na C. 400D i N. D80 czy inne modele, Armour czy jakoś tak się to nazywa - może są i skórzane futerały na 5D? Trzebaby poguglać.
A tak apropos samego anonsu, to powalił mnie ten marketingowy blurb polskiego oddziału Olympusa.
…stanowi doskonałą formułę zarówno dla sezonowych fotografów, jak i wszystkich tych, którzy wkraczają w dziedzinę fotografowania cyfrowymi lustrzankami.
Ten sezonowy fotograf to pewnie było omyłkowym tłumaczeniem seasoned photographer, dając tym samym efekt odwrotny do oryginału... Pomniejsze potknięcia przemilczę...
Ale ta premiera ma jedną niezaprzeczalną zaletę, której na próżno szukać wśród większości premier konkurencji: NIE POWIĘKSZYLI ROZDZIELCZOŚCI MATRYCY!!!!! I chwała im za to. Aha, jeszcze widzę, że na tym zdjęciu, na którym E-420 jest pokazany od frontu, z założonym naleśnikiem 25/2.8 ktoś chyba zapomniał wyretuszować podstawkę, na której postawiony został aparat...
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 05 Mar, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Elegancki zgrabny aparat z fajnym szkiełkiem. Okropnie podoba mi się ten skórzany futerał a i dodawanie 50tki jako kita to powrót do starych dobrych czasów. Idealny na backup albo aparat imprezowy.
Z punktu widzenia marketingu całkiem udany zestaw.
No, na imprezy jest super: rozpoznawanie twarzy na pewno się przyda w momencie kiedy bierzesz do ręki jeden aparat a widzisz dwa
Zaczyna mi się tylko zamazywać obraz tego co widzę, czy to nadal kompaktowa lustrzanka czy już lustrzany kompakt? Ale taka jest pewnie przyszłość sprzętu dla amatorów.
Podzielam też pogląd co do śliczności tego zestawiku z naleśnikiem i skórzanym brązowym futerałem. Zastanawiałem się nad 410 ale skoro chwalą się że poprawili działanie AF to pytanie pozostaje nadal otwarte. Mam nadzieję, że skoro wprowadzili w sumie kosmetyczne zmiany to różnica w cenie też będzie kosmetyczna.
No oni mają i tak tych pikseli za dużo. Nawet w takim E-3 powinno być 8 i byłoby super.
Daimon napisał/a:
Tylko jak oni by to później sprzedali...
Arek napisał/a:
Jak się powiedziało A trzeba powiedzieć B.
Niestety to mało prawdopodobne, wszyscy wiemy, że firmy fotograficzne stały się zakładnikami własnej strategii marketingowej, która na lokomotywę sprzedaży wyznaczyła ilość pikseli na sensorze.
I teraz trzeba wiele sprytu i mądrości, żeby to jakoś odkręcić. Olek nieprzypadkowo jako pierwszy obudził się z ręką w nocniku, małe matryce robią swoje. Innym firmom nie grozi to tak bardzo, bo mają w odwodzie FF a i cropy zdecydowanie większe.
Tyle lustrzanki. Jeśli chodzi o kompakty, to wszyscy producenci mają podobny kłopot, test Canona G9 to pokazał. Albo zdecydowanie zwiększą fizyczne rozmiary matryc, albo odchudza je z pikseli. Albo też wszystko dalej będzie brnęło w ten ślepy zaułek, czego oczywiście nikomu z nas nie życzę.
czy to nadal kompaktowa lustrzanka czy już lustrzany kompakt?
nie do końca rozumiem jaki zespół cech ma uczynić z tego aparatu kompakt. Czy do kompletu dodają tubkę kleju, żeby przykleić lustro w górnej pozycji i wkleić na stałe obiektyw? Aaa i jeszcze pęsetę do wydłubania migawki ?
Jeżeli LV i wykrywanie "face" ma czynić z lustrzanki kompakt, to już niedługo będziemy mieli w sklepach same kompakty. Np. już dziś d300 ma LV...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10