Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gdzieś tam indziej było o 100$ taniej,ale za to ten sklep wysyła do Europy i w przeciwieństwie do wielu innych akceptuje karty kredytowe wydane przez banki spoza USA.
Sprawdzałem tez kwestie cła i na aparaty jest 0% za to na obiektywy 6%. Podejrzewam,że jakby kuoić kita to płacić nie trzeba....
w sumie zależy jak sklep opisze przesyłkę.
...Sprawdzałem tez kwestie cła i na aparaty jest 0% za to na obiektywy 6%. Podejrzewam,że jakby kuoić kita to płacić nie trzeba....
w sumie zależy jak sklep opisze przesyłkę.
Te Twoja żródła to są pewne? Jak tak dalej dolar będzie leciał to chyba szybciej sie zaopatrze w D300 niż myślałem
Kamola [Usunięty]
Wysłany: Sob 15 Mar, 2008
Moje źródła sa oficjalne.
Unia ma wspólną polityke celną. wpisz w googlu TARIC- to jest taka baza celna. Możesz znaleźć po opisie (po polsku mi sie nie udało a po ang. od razu) albo po numerze
8525803000- to jest numer dla aparatów cyfrowych.
Jest tylko jedno ale.... VAT 22% teoretycznie trzeba zapłacić o ile sie orientuję- chyba,że osoby fizyczne są zwolnione.... nie jestem pewien. A to czy ci każą ten VAT płacic zakladając,że trzeba czy nie to kwestia tego czy kurier którym paczka będzie szła bedzie nadgoriliwy. Podobno niektórzy sami zglaszqaja przesyłki do urzędu celnego, sami placa a potem z ciebie ściągaja przy odbiorze. Tak czytałem na jakims angielskim forum....
Mam dalszego znajomego w urzedzie skarbowym.. zapytam w sumie, moze cos bedzie wiedział konkretnie.
[ Dodano: Nie 16 Mar, 2008 ]
Mam jeszzce pytanko- czy ktos używał kiedys takiego, jakby to nazwać... uchwytu na dłoń do aparatu?
Coś troche jak taki szeroki pasek zakladany na dloń który dodatkowo pomaga utrzymac sprzęt. Troche jak w kamerach wideo.
Czy to jest tylko gadżet czy rzeczywiście pomaga w trzymaniu ciut cięższego sprzętu przez dluższy czas?
Znaczy,czy rzeczywiście reka sie mniej dzieki temu męczy?
Witam!
Wypada wreszcie podziękować co czynię! za testy które pomogły mi wybrać system Nikona.
D300 który teraz kupiłem,to też po wnikliwym przeczytaniu waszego testu i dyskusji na forum. Marian
A bo ci marketingowcy mącą ludziom w głowach. Co tekst to inaczej jest napisane. Z tego co rozumiem ekrany w Nikonie D300, Sony A700 i pewnie w D3 mają 640x480 pikseli obrazu, co daje 307 tysięcy pikseli. Ale oni sobie to mnożą razy trzy, nie wiedzieć czemu, że niby każdy piksel jest RGB, czyli ma trzy kolory. Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia czym się to różni od ekranów w innych aparatach, to znaczy jak rozumiem starsze sprzęty i Canony nie mają rozdzielczości 640x480 tylko coś koło 512x400 pi razy oko.
tak odnośnie tego postu - troche po czasie, ale wyjaśnione to chyba jeszcze nie było - Canon z tego co mi wiadomo, też mnoży rozdzielczosć, i z 2xx tys "czegoś tam" jest tak naprawde jakieś 70-80 tys pixeli - tak więc rozdzielczość wtedy wychodzi sporo mneijsza niż nowego Nikona - jakby róznica była tak mała, jak napisałeś, to tak naprawde byłąby niemal niedostrzegalna - a podobno jest potężna.
Jeżeli myśle błędnie, to prosze mnie z tego błędu wyprowadzić
Pozdrawiam
Kamola [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008
Ładnie jest to wyjasnione w teście D300 na dpreview.com
Producenci zazwyczaj podają rozdzielczośc w punktach(piksel to 3 punkty-RGB), a mowią o pikselach. Ot i cała zagadka. W zasadzie wszystkie te rozdzielczości należy podzielic przez 3,żeby miec ilośc rzeczywistych pikseli.
D300 ma 640x480 pikseli czyli 307200 pikseli czyli 0.3 megapiksela
Canon D40 ma ok.230000 punktów czyli ok.76666 pikseli czyli jakieś 0.076 megapiksela
cytat z dpreview:
"One of the big changes to the D300 is the new high resolution screen. It has four times the number of dots than the 230,000 unit used on the D2X and other such cameras. For clarity, the words pixels and dots are interchanged almost randomly in specification sheets but strictly speaking we should talk of dots (these being red, green or blue sub-pixels) when referring to the figures quoted by manufacturers. The D300's LCD has 921,600 dots, 1920 columns by 480 rows, the dots are a third thinner than they are high and so each group of three dots (sub-pixels) make up one full color pixel."
Czy 51-punktowy AF ma realne i pełne wykorzystanie przez użytkowników? Pytanie zadaję bieżącym użytkownikom...
Jeśli nie, to jakich punktów zwykle używacie?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 03 Cze, 2008
heding napisał/a:
Czy 51-punktowy AF ma realne i pełne wykorzystanie przez użytkowników? Pytanie zadaję bieżącym użytkownikom...
Jeśli nie, to jakich punktów zwykle używacie?
Wydaje mi się, że korzystanie z wszystkich punktów AF ma zastosowanie przy zablokowaniu ostrości na poruszającym się obiekcie. W pozostałych przypadkach wystarczy pojedynczy.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 03 Cze, 2008
W sumie dotykowa możliwość wybrania punktu AF z LV z poziomu touch pada byłaby super
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10