Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 19 Lis, 2010
nikkor 50mm 1.4D czy 1.4G
Autor Wiadomość
Kasia.K 
Nowy

Wysłany: Sro 17 Lis, 2010   nikkor 50mm 1.4D czy 1.4G

Witam!
Nie jestem może orłem jeśli chodzi o kwestię sprzętu ale fotografuję już dość długo i zdecydowałam się na zakup obiektywu stałoogniskowego 50mm.
Czytałam wasze testy, ale powiem szczerze że nie rozjaśniły mi one wiele w głowie jeśli chodzi o wybór obiektywu.
Na początku byłam zdecydowana na model 1.4G jako że jest nowszy więc teoretycznie powinien być ulepszony w stosunku do poprzedniego, ale wtedy zobaczyłam wykres ostrości w którym 1.4D wypada lepiej.
Co w związku z tym zrobić?
Co byście polecili?
Z góry dziękuję za pomoc
Kasia

Reklama

tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Sro 17 Lis, 2010   

wersje D do ma także szybszy AF, sprawdzone na D700
osobiscie używam 50/1,8 bo jest rewelacyjnie ostry za śmieszne pieniądze
nie schodze ponizej f2,0, a najczęściej 2,2, ponieważ z uwagi na pełną klatke zyskuje dodatkowo 1EV na głebi
takze 50/1,8 i reszte dołóż do innego szkła

Kasia.K 
Nowy

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie dużo osób chwali sobie 1.8, ale z kolei Ci co mają 1.4 twierdzą że warto dodać te kilkaset złotych za większy otwór przysłony.

tkosiada 
Rozmowny

jak kto lubi
mnie 2,0-2,2 wystarcza
1,4 też by mnie interesowało ale takie jakie jest w nowej 85/1,4G :mrgreen:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Kasia.K, a jaki masz aparat?

Kasia.K 
Nowy

Nikon D90

tkosiada 
Rozmowny

to 35 1,8 i 50 1,8 super zestaw

Tadeuszek
[Usunięty]

Na DX szczerze nie bardzo lubię 50mm, może kiedyś się przekonam.
Ale gdybym miał kasę na 50 1.4 to z obecnym 'doświadczeniem' wybrałbym jednak 35 1.8 i 50 1.8
Chyba, że naprawdę potrzebujesz tego światła i tej głębi...
to tylko takie moje spostrzeżenie ;)

pozdrawiam

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Kasia.K napisał/a:
Nikon D90
To nie FF, więc dla Ciebie ma większe znaczenie aby mieć jaśniejszy obiektyw, tym bardziej, że tej klasy obiektywy trzeba domykać aby mieć zadawalająca ostrość. Uważam, że na APS-C warto mieć większy "akceptowalny" otwór przysłony z uwagi na "szukanie" małej GO. :smile:

W podjęciu decyzji nie tylko ostrość powinnaś brać pod uwagę oczywiście - to w kontekście wyboru pomiędzy 1.4D, a 1.4G.

Kasia.K 
Nowy

To będzie mój pierwszy obiektyw stałoogniskowy więc wolałabym się na razie ograniczyć do jednego żeby zobaczyć jak mi się z nim pracuje. A 50mm to dla moich potrzeb najlepszy wybór.
Chciałabym taki obiektyw żeby posłużył mi trochę czasu i w miarę jak moje umiejętności wzrosną, żebym nie musiała od razu wymieniać na coś lepszego.
Dlatego dość niechętnie patrzę na 1.8 (choć zważywszy na moje doświadczenie pewnie byłby to dobry wybór), ale jeśli nie ma wyraźnej różnicy w jakości zdjęć to może macie racje?

[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 23:20 ]
Bogdanie,
czyli w kontekście wyboru pomiędzy 1.4D a 1.4G który mi polecasz?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Kasia.K napisał/a:
Bogdanie,
czyli w kontekście wyboru pomiędzy 1.4D a 1.4G który mi polecasz?

Hmm, ... zwykle polecam tylko to, co sam sprawdziłem i dlatego w sensie dosłownym nie mogę nic polecić, ale ...

Ale ja zdecydowanie wybrałbym nowszą konstrukcję, czyli Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G. Rozdzielczości różnią się minimalnie i być może w granicach rozrzutu badanych egzemplarzy, czy błędów pomiaru dlatego nie przykładałbym do tego dużej wagi.

Natomiast wbudowany cichy silnik AF'a (SWM) to coś, co mnie przekonuje, jako użytkownika Canonowskich USM.
Ponadto patrząc na zdjęcia testowe wydaje mi się, że ten nowszy lepiej pracuje pod światło, choć również daleko mu do ideału. :wink:

Kasia.K 
Nowy

Bogdan!
Widzę że muszę jeszcze wszystko poważnie rozważyć, ale dzięki za pomoc!

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 18 Lis, 2010   

Na D300 używałem swego czasu 1.8D i przesiadłem się na 1.4D. To prawda, że z uwagi na zbyt małą głębie ostrości zwykle nie schodzi się poniżej f/2 ale właśnie przy tej przysłonie najbardziej widać przewagę wersji 1.4 nad 1.8 - w okolicach f/2 wersja 1.4D jest znacznie ostrzejsza. Wersję D zamiast G wziąłem z uwagi na ostrość w centrum kadru (w końcu to głównie portretowe szkło) oraz pierścień sterowania przysłoną dzięki któremu można używać tego szkła z pierścieniami makro które nie mają przeniesienia przysłony.

Teraz używam 1.4D z D700 i szkło dostało skrzydeł. Ostrość jest jeszcze lepsza (mniejsze wymagania matrycy) i genialny kąt widzenia. Właśnie z uwagi na kąt widzenia warto rozważyć 35/1.8 do puszki DX.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kasia.K, do czego potrzebujesz ten obiektyw?

Kasia.K 
Nowy

Głównie do portretów, ale pewnie będę testować w różnych sytuacjach.

Odpowiedz do tematu