Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 Jak duży softboks do speedlighta?
Jak sądzicie (drogi Jaadzie ), jak duży softboks jest sens kupować do lampy reporterskiej, dajmy na to 580EX II? Chodzi mi o maksymalne sensowne rozmiary, do użycia z bliska. Wiadomo, że z daleka duży softboks + speedlight to słaby pomysł, ale z bliska, do jakiejś fotografii stolikowej czy portretowej, gdzie chciałbym niekoniecznie mocne ale duże i w miarę równomierne źródło.
Celowałbym w chińszczyznę tego typu:
1. do posiadanych statywów dokupiłbym Quantuum BK-3 uchwyt do lamp systemowych
2. Albo tańsze Softbox 60x60 cm Quantuum albo droższe Softbox 50x70 cm Quantuum Fomex.
Pytanie drugie: czy softboks typu kolumnowego, powiedzmy 30x120 (czyli powierzchnia w sumie porównywalna do 60x60) da się wypełnić światłem speedlighta? W sumie biorąc pod uwagę możliwość regulacji zoomem lampy to powinno się dać, ale prawdziwa goła lampa studyjna świeci bardziej dookólnie, przez co chyba lepiej rozprowadza światło do powierzchni dyfuzyjnej, nie?
Pytanie trzecie: wymienione w pyt. 1 pkt. 2 softboksy przy podobnych rozmiarach różnią się dwukrotnie ceną. Z tego co wyczytałem ten droższy jest przystosowany do światła ciągłego, co mi jest kompletnie niepotrzebne. Czy zyskam więc cokolwiek innego wybierając ten droższy? Jakość wykonania powinna być podobna, bo ten sam producent, przynajmniej teoretycznie. Lepsza dyfuzja, bla bla bla?
komor, miałem okazję wypróbować Apollo 50, czyli wersję 50x50 cali... Z bliska dawał radę, choć biedna Sabina pociła się prawie cały czas na pełnej mocy... Do dwóch lamp już byłoby to w miarę użyteczne., tyle, że to kwadrat, więc można go trochę łatwiej wypełnić... Na codzień jak wiesz używam Apollo 28 i spokojnie daje radę z jednym speedlightem - co najwyżej dajesz ISO200, zamiast 100. Oczywiście realna przysłona robocza to tak f4-5.6, nie więcej...
Ze stripami jest trochę lipa - konieczny jest Stofen na lampie...
Czy zyskasz coś kupując softboks do swiatła ciągłego, zależy od tego, czy będziesz kiedykolwiek używał ciągłego lub lampy z mocnym pilotem - jeśli nie, to nie zyskasz...
Polecam zerknąć - zamiast kupować ten uchwyt DIY - może i mniej wygodne ale tanie jak barszcz - chyba ja w każdym razie mam taką rurkę i zamierzam się pobawić jak już kupię softboxa
trochę droższy, ale na pewno chciałbym kiedyś pobawić się w plenerze czymś takim, a wtedy możliwość szybkiego rozłożenia jest kluczowa plus grid - dla większej kontroli nad strumieniem światła
tylko czy ten parasol przez to ze nie jest zbyt rowny, widac na zdjęciach ze pofalowany zdecydowanie za bardzo - czyli sporo światła sie traci - czy to jest pod speedlighta czy raczej pod jakąś studyjną mocną lampę do której trzeba też tachać aku...
[ Dodano: Nie 14 Lis, 2010 03:53 ]
to juz chyba lepiej odbijac od kawałka styropianu będzie tanio i speedlighta starczy
Posiadam podróbkę Ezzyboxa 60 x 60. Do foto produktowej będzie wystarczający ale do oświetlania całych sylwetek juz nie do końca. Ja ostatnio wyczaiłem patent z dwoma parasolkami. Odbijam światło od srebrnej 90 cm a światło odbite przechodzi przez dużą transparentną 150 cm. Nie jest to zestaw do stosowania na wietrzną pogodę ale ustawiony blisko modela pozwala uzyskać światło które jest prawie tak miękkie jak z okty.
Paweł_G, czyli w sumie coś jak te softboksy w formie parasolki. Pewnie sporo światła się na tym traci, ale cóż, coś za coś.
Mnie ciągnie, żeby po prostu kupić coś, co pozwoli podłączać takie czy inne modyfikatory ze standardowym mocowaniem. Stąd pomysł na adapter Bowensa i cześć. To pozwoli potem łatwo przesiąść się albo na inne lampy, albo na inne akcesoria.
jaad75, adziohiciek, Paweł_G, dzięki za odzew.
komor, Czy tak się dużo traci mocy? W słoneczny dzień zdjęc nie robiłem więc mocy zawsze miałem pod dostatkiem. Na moim profilu na Maxmodels w drugim rzędzie od góry masz trzy zdjęcia doświetlone tym zestawem za pomocą 430 ustawionej bodaj na 1/4 mocy więc mając 580 mocy jest jeszcze więcej.
Ja też myślałem o tym uchwycie BK-3 ale ostanio od jakiegoś czasu jest niedostępny. Z resztą sprzedałem juz softy i lampy studyjne i teraz nastawiam się na pracę wyłącznie na Speedlightach a jak będzie mi potrzebna moc to dokupię Quantuuma Dual Power 600.
Jak duży softboks do speedlighta? - tez mnie to pytanie zajmuje juz od pewnego czasu.
Staralem podejsc sie do tego jakos racjonalnie, i pierwsze kryterium, jakie wydaje sie byc tu istotne, to jednorodnosc oswietlenia dyfuzora. W standardowym softboxie bez modyfikatora mozna wyliczyc, jak daleko odsunieta musi byc lampa, by oswietlic cala powierzchnie dyfuzora. Eksperymentuje ze skrzynka 80x120cm i jej glebokosc nie wystarcza, by przy lampie ustawionej na 24mm oswietlic cala powierzchnie dyfuzora.
Nie wystarcza oznacza tu, ze roznice w jasnosci sa zbyt duze, czyli wieksze od... no i tu pytanie - jak jasny musi byc punkt na powierzchni softboxa - w porownaniu do najjasniejszego punktu, by jego wplyw na fotografowany obiekt byl widoczny? Na poczatek przyjalem 2 EV, mierzone na zdjeciu, mowiac krotko, patrze, jak bardzo rozlazi sie histogram. Stosujac rozne modyfikatory i eksperymentujac z glebokoscia wsuwania lampy w glab softboxa udalo mi sie "naswietlic" moje 80x120 cm z zalozona jednorodnoscia. I tu nastepne kryterium - nie dosc, ze modyfikatory zzeraja swiatlo, to im lepiej naswietlony jest dyfuzor, tym wiecej swiatla ucieka sobie gdzie chce... w koncu o to w sofboxie chodzi, o swiecenie cala powierzchnia. Ile swiatla mozna oddac za jednorodnosc? 2 EV? 4EV? Tu pasuje pewnie cytat ze stopki... Czas zrobic zdjecie i porownac (wiem, portret bylby lepszy). Softboxa widac w zarowce - zdjecia z "najgorzej" i "najlepiej". Odleglosc softboxa od motywu ok. 1m. Roznice jakie sa - kazdy widzi.
Pod wzgledem jednorodnosci plyta styropianowa jest nie do pobicia... Rozwiazanie z dwoma parasolami jest tuz za styropianem.
Zestaw fajny, na pewno sie przyda. Mam prawie identyczny, troche glebszy i z wewnetrznym dyfuzorem i jestem bardzo zadowolony. A parasol z mocowankiem mozesz dokupic - statyw juz "masz".
Parasol majta swiatlem bardzo szeroko, co na poczatku jest swego rodzaju ulatwieniem, bo zawsze jakies swiatlo jest na tym, co sie fotografuje... Swiatlo z sotboxa jest bardziej soft i - na moj amatorski gust - latwiejsze do kontrolowania.
Mam identyczny zestaw i się dziwię, że nie ma w tym softboxie dyfuzora, w moim jest…
Jak chcesz mogę wrzucić kilka zdjęć, które były robione za pomocą tego sprzętu i SB-900…
Takowy też posiadam i po drobnej przeróbce mogę go tylko pochwalić Generalnie wolę mieć większe i stabilniejsze, a cena śmieszna. Pamiętaj tylko, że po złożeniu jest dłuuugi…
Porównywałem obie wersje z dyfrem wewnętrznym jak i bez. Różnic praktycznie brak, chyba ze względu własnie na kąt świecenia lapmy choć generalnie wolę go mieć i ewentualnie nie zapinać. Nie wiem jak wyglądają oryginały bo nie miałem w ręku ale w tych chińczykach jest kilka słabych punktów. Po pierwsze kiepskie śruby na głowicy kulowej i te do mocowania do statywu. Są to po prostu gwinty zakończone trzpieniem ale osadzone w plastikowej nakrętnce motylkowej. Przy mocniejszym zakręceniu tych śrub metalowy trzpień naciska na plastikową nakrętkę i ona pęka. Ja zamieniłem na metalowe śruby z nakrętkami motylkowymi i narazie jest spoko. Ponadto w niektórych softach ten ring za luźno wchodzi na całą konstrukcję sofboxa który potwafi się ześlizgnąć z tego ringu (mówię o największej wersji 60 x 60). Mam softa z Funsporta i mój jest własnie za luźny za to kolega kupował jakoś z Allegro i u niego ten ring dużo ciaśniej siedzi. Muszę coś wymyslić z tym bo jest to nieco irytujące.
Jakby ktoś szukał to ja mam własnie taką wersję (te za luźną) która na zewnątrz ma ten przyszyty kawałek rzepa (jak w sklepie Fotoelite). Te wersje lepiej siedzące na ringu tego kawałka rzepa nie mają.
Tadeuszek [Usunięty]
Wysłany: Pią 19 Lis, 2010
Ruslan, jasne, wrzucaj!
Paweł_G, czytałem na nikoniarzach podobne uwagi i tam również radzili Sobie dodatkowymi śrubami itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10