Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panowie (i Panie), własnie jestem na etapie zmiany z 4/3 na najprawdopodobniej APS-C - Sony w wydaniu A580. Jeśli ktoś z Was sysponował by fotkami z tego aparatu zrobionymi najlepiej w ISO 6400 bez redukcji szumów to poprosiłbym o podrzucenie na maila xt6000@o2.pl. Ja ikei wymagam "wszystlkiego" od tego aparatu ale przede wszystkim zależy mi na jak najniższych szumach, poza tym aby nagrywał przyzwoite filmy HD. Tak, jestem laikiem ale czy laik nie może mieć wymagań wobec sprzętu za kilka tyś zł ? Wiem ze jest dpreviev, wiem że jest imaging-resource, wiem też o pbase oraz o DxO ale moje zdanie jest takie że.... po pierwsze zbyt dużo jest tam reklam SONY, czyli pierwsze co widzicie na imaging-resource to reklama SONY, którą trzeba kliknąć "dalej" aby przejśc do strony WWW. Poza tym porównując foty z A580 np są one zbyt rozmyte czyli moim zdaniem ktoś tu "maczał Palce"... Bardzo prosze Was o podrzucenie mi na maila jakiejś fotki z SOny A580 oraz dosłownie wycinka video na mojego maila. W zamian mogę zrewanżować się fotkami z E-3 bo właśnie kończe przygodę z systemem 4/3.
Przymierzałem się do A55 ale nieco bardziej szumi a ja chciałbym tego jak najmniej....
WIesz, nie chciałem wchodzić na stronę sony bo to tak jak na kazdym "firmowym" forum ale... przekonałem się że tam ludzie po prostu piszą o problemach a nie wychwalacją pod niebiosa swój sprzęt tak jak to robią fani systemu 4/3... druga sprawa to taka że bardzo dobrze że się tam zalogowałem bo teraz wracam do pomysłu z ta A55 ponieważ... ma AF, który działa podczas filmowania a w A580 podobno to nie działa. Ten drobiazg popsuł mi plany z A580 ale trudno, to dla mnie też jest wazne a nie mam zamiaru latać znowu z plecakiem...kamerą i innymi ....... Jeszcze raz bardzo Tobie dziękuję za pomoc ! Super z Ciebie Gość .
Możesz się xt6000 zalogować także na forum klubu Minolta Sony klubkm.pl.
Rzeczywiście A580 nie ma AF-u w trakcie filmowania i taka opcja w A55 jest jej mocną stroną, zresztą AF w Canonie czy Nikonie opartym na detekcji kontrastu woła o pomstę do nieba i lepiej już ostrzyć ręcznie. Weż także poprawkę na to że Sony tradycyjnie mniej wyostrza swoje jotpegi i stąd mogą się wydawać lekko rozmydlone. Jest na to jedna rada, albo wyostrzanie zwiększyć trochę w puszce albo robić zdjęcia w RAW-ach i po problemie
Sony tradycyjnie odszumia tak, że wygląda to jak wymiociny klauna...
Dlaczego Sony akurat?
Przyznaję, że body są fajne ergonomicznie i stosunkowo tanie. Za to jakość obrazowania... :/
Temat można by ciągnąć w nieskończoność...koncepcji tyle, ile aparatów. Przeglądając na róznych zachodnich forach fotki z A55 i A580 domniemywam że albo zastosowano redukcję szumów albo jakis filtr bo fotki są lekko rozmyte. Z tego co widziałem również na polskich forach to A55 wypada troszke gorzej od A580, która mi bardziej podchodzi ale... nie ma AF w video. Mam do Was pytanie czy to wieka sztuka ostrzyć manulanie w trakcie nagrywania filmów ? Dlaczego Sony ? Canon 550d bardziej szumi, jest ciekawa puszka d7000 ale... nagrywa dźwięk mono Każda ma swoją wadę i zaletę ale ja przynajmniej wiem czego nie chcę i łatwiej mi na takiej podstawie wybierać WIem że A55 jest mała ale dla mnie to nie problem pomimo dość dużych dłoni, ja nie latam cały dzień z aparatem a raz na jakiś czas wytrzymam ta niedogoność, mam porównanie z E-3, który zresztą dziś sprzedałem... Czyli, czy amator da radę ostrzyć ręcznie filmując ?
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Lis, 2010
RB napisał/a:
Ergonomiczne body a55...
No cóz...
Każdy świat widzi po swojemu...
tu akurat kolega nie mija się z prawdą
bardzo dobrze wyprofilowane, ogumowane i rzekłbym kompaktowe body, które nie urywa głowy
mimo, że trzymamy aparat jednym palcem mniej to chwyt jest równie pewny i wygodny
intuicyjnie rozmieszczone przyciski, nic nie trzeszczy i wszystko ma właściwy opór
bezpośredni dostęp do korekty/blokady ekspozycji, ISO, WB, Drange, trybu serii/samowyzwalacza i przełączania wyświetlanych informacji, podgląd GO
do tego pod kciukiem wygodna zmiana pktu ostrości - przycisk AF
oczywiście tam gdzie powinien jest przycisk FN z bardzo sensownym rozmieszczeniem wszystkich potrzebnych opcji, tak abyś nie musiał zagłębiać się w kolejne poziomy menu
do tego kapitalne tryby HDR, panoramy i multiredukcji szumów, które oszczędzą czas spędzany przy komputerze
podgląd fotek łącznie z histogramem RGB
EVF na którym spokojnie możesz kadrować w ciemnościach
masz na nim masę informacji łącznie z bardzo przydatną poziomicą i histogramem
100% pokrycie na prawie półtora miliona pixli i powiększenie 1.1x
oczywiście możesz jednym kliknięciem powiększyć sobie dowolny element kadru np. aby doostrzyć bez odrywania oka by spojrzeć na LCD
warto też dodać, że jest stosownie wysunięty w stosunku do body tak abyś nie musiał rysować nosem wyświetlacza - ludzie z porządną klamą naprawdę to docenią
oczywiście z korektą dioptrii i czujnikiem, który automatycznie uruchamia go gdy tylko przystawisz oko - możesz też przełączać manualnie jeśli wolisz
uchylny w praktycznie każdym kierunku trzy calowy (920k pixli) wyświetlacz z technologią TruBlack, automatycznym dopasowaniem jasności do otoczenia i funkcją Słoneczny dzień, która naprawdę działa (!)
dwa sloty na dwa rodzaje kart pamięci
pliki możesz organizować w foldery i hurtowo usuwać
menu jest bardzo intuicyjne, spolszczone, przejrzyste i ma fcje podpowiedzi
nie zabrakło też miejsca na złącze HDMI oraz zewnętrzny mikrofon (wbudowane pracują w trybie stereo!)
tagowanie GPS
bynajmniej nie widzę powodów by czepiać się ergonomii A55
Ja też wysoko oceniam ergonomię A55. Korpus mały ale niezle wyprofilowany. Wielkość lub "niewielkość" korpusu jest już bardziej sprawą osobistych preferencji i oczekiwań.
bynajmniej nie widzę powodów by czepiać się ergonomii A55
zentaurus napisał/a:
Ja też wysoko oceniam ergonomię A55. Korpus mały ale niezle wyprofilowany.
gratuluje całej trójce, Panowie nie wypisujcie głupot bo czytają to też młodsi(mniej doświadczeni) koledzy, którzy mogą sie sugerować.
Proponuje wam przejść się do jakiejś miejskiej macalni i potrzymać jakąś porządna puszką, to że jeździcie cieńklakiem do pracy i jest wam wygodnie- nie znaczy, że komfort na tym właśnie polega.
Ps. ov_Darkness a ty kolego mając w stopce S5 położyłeś mnie pod stół, chyba że pisząc "ergonomiczne" miałeś na myśli- doskonale wpasowujące się w boczną kieszeń bojówek .
Kozidron@ Oczywiscie Twoje zdanie jest jedynie "mądre" i nie podważalne. Ty jak Zeus z Olimpu spogladasz na nas maluczkich. Oczywiście na tym forum nie wypada pisać pozytywnie o Sony, raczej wypada pisać o agresywnym marketingu i o tym jak Sony ogłupia swoich klientów. Ja wyrażnie napisałem ze wielkość korpusu może być dla niektórych wadą a dla innych zaletą, więc nie jest to zapewne aparat dla każdego. Może to być całkiem niezłe drugie body. Byłem pół roku temu w Azji ze sporą lustrzanką o wzorowej dla mnie ergonomii, tylko co z tego jak to ważyło grubo ponad dwa kilo. Po kilkugodzinnym spacerze po Sajgonie w 40-stopniowym ukropie taka A55 mogła być dla mnie wybawieniem i właśnie małe wymiary są dla mnie zaletą.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Lis, 2010
zentaurus napisał/a:
Oczywiście na tym forum nie wypada pisać pozytywnie o Sony
Bzdury opowiadasz, nikt Ci nie broni pozytywnie wyrażać swoich opinii na temat sony- to raz
Jeżeli słowo "ergonomia" wiąże się dla ciebie z tym, że coś jest małe, jest lekkie i mieści się w kieszeni to mówimy o dwóch różnych sprawach- to dwa.
zentaurus napisał/a:
Ja wyrażnie napisałem ze wielkość korpusu może być dla niektórych wadą a dla innych zaletą
oczywiście twoje zdanie jest pełne sprzeczności, bo nie wszyscy rozumieją słowo "ergonomia" w kategorii przechowywania -lekkie, małe co da się schować w kieszeni, są tacy którym "ergonomia" kojarzy się z wygodą użytkowania, guzikologią, dwiema rolkami, dobrym wizjerem i paroma innymi istotnymi sprawami. Jakbyś napisał to samo o A700 to zgodziłbym się z Tobą jak najbardziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10