Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Prosiłbym posiadaczy Sigmy 10-20mm o sprawdzenie jak obiektyw zachowuje się przy ogniskowej 10-12mm pod różnym kątem np. przy robieniu zdjęć żarówki halogenowej lub Słońcu. W inny sposób nie dowiem się jak naprawdę ten obiektyw robi zdjęcia pod silne światło pod różnym kątem.
Postaram się dzisiaj dołączyć zdjęcia wykonane już 2 sztuką obiektywu, w którym nie widzę zmian w odblaskach przy sztucznym świetle.
Słońca nie moge pofocić, bo od tygodnia go nie ma ;(
...nie mam prywatnie tego szkla i akurat nie moge sprawdzic pod tym wzgledem co piszezs, zakladalem kilka razy i bylo tak sobie..czekam na tamrona...
...jesli szklo cie nie zadowla i nie nadaje sie do Twoich zastosowan to poprostu go oddaj i nie zawracaj sobie nim glowy,(czasem wymiana na inny egzemplarz odnosi skutek ale to juz robiles)
...kup canona moze bedzie lepszy..
...poczytalem testy i opinie, w testach jest super a w opiniach uzytkownikow juz nie tak bardzo, widac ze sa roznej jakosci egzemplarze wiec moze jescze warto poszukac...
Ok, zrobione tak na szybko, sloneczko w kadrze:
PS. za kilka dni prosze szanowne wladze forum o wykasowanie zdjec, aby serwera niepotrzebnie nie zapychac.
Absolutnie nie usuwać zdjęć! Przecież bardzo mądrze wrzuciłeś malutkie pliki, więc serwera nie zapychasz, a dla potomnych będzie jak znalazł - czasem jednak niektórzy zaglądają do archiwum...
A wracajac do tematu. Na kazdym ze zdjec slonce gdzies w kadrze jest i ani razu blikow ani niczego podobnego nie widzialem. Wiec albo Ty masz wyjatkowego pecha, albo ja mialem wyjatkowe szczescie
edit: zdjecia zrobione oczywiscie bez oslony przeciwslonecznej.
A jakie miałeś ustawienia, bo zauważyłem, że problem znika w przedziale 14-20 mm i przy większym numerze przysłony ?
Załączam zdjęcia z nowej sztuki Sigmy...
Tam gdzie nie ma odblasków to jest przysłona większa i ogniskowa powyżej 14 mm.
Mam pytanie czy jak byłaby jakaś wada to czy nie powinna być widoczna w całym zakresie ogniskowych ?
[ Dodano: Czw 06 Mar, 2008 ]
Niektóre odblaski są ładne musicie przyznać
Wysłałem e-maila do Sigmy Polska z załączonymi próbkami z tego postu zobaczymy co napiszą...
MC napisał/a:
Ok, zrobione tak na szybko, sloneczko w kadrze:
PS. za kilka dni prosze szanowne wladze forum o wykasowanie zdjec, aby serwera niepotrzebnie nie zapychac.
Część promieni słonecznych może tutaj blokować budynek, jeśli możesz zrób zdjęcia na zewnątrz i pod ostrymi kątami nie na wprost Słońca... bo wtedy raczej odblasków nie ma. Będę wtedy widział, czy to jest norma w tych Sigmach. Z góry dzięki...
Zawsze staralem sie robic tak, zeby slonce z boku. Gora, dol, lewa, prawa. Wszystkie robione na 10mm, przyslona f.4.5. Dzisiaj pada snieg, ale jak bedzie okazja o porobie na zewnatrz.
Jak możesz sprawdź jedną rzecz. Złap ostrość na wprost Słońca lub lampy halogenowej i trzymając spust przesuwaj powoli aparat w prawo, lewo, góra, dół. Jak ja tak robię zawsze w pewnym momencie widzę w wizjerze odblask i wtedy robię zdjęcie...
No widzisz a u mnie jak wiadać w wizjerze to na zdjęciu też. Sigma Polska nie odpisuje. napisałem też do Japończyków i serwisu w Gdyni może ktoś odpisze, czy to w ogóle może się zdarzyć... ;(
MC miałeś jakiś założony filtr ?
Nie, obiektyw byl zupelnie goly. Nawet bez oslony przeciwslonecznej. Jak w wakacje robilem na A100 w gorach to nigdy bliku zadnego nie bylo.
Zrobilem ta Sigma mnostwo fajnych zdjec i jestem bardzo zdziwiony, ze masz takie problemy...
"Pod światło
Podobnie jak pod względem dystorsji, tak i w tej konkurencji szerokokątny zoom Sigmy zachowuje się znacznie lepiej niż można było przypuszczać. Ale to nie wszystko: nie dość, że wypada najlepiej z całej czwórki, to jeszcze zasługuje na najwyższe noty. Tego naprawdę trudno się było spodziewać. I w zasadzie wszystko, co można o wadach tworzonego przez niego obrazu napisać. Żeby jednak być całkiem w zgodzie z prawdą, należy tylko dodać, że czasami można na zdjęciach zrobionych tym obiektywem dopatrzyć się pojedynczego, malutkiego blika, czasami smugi światła, ale to bardzo rzadkie, sporadyczne przypadki. Piątka!"
Daimon, wygląda mi na HDR, niekoniecznie odpowiedni rodzaj fotki na coś o charakterze testowym. Bardziej widać tu możliwości fotografa i to nie tylko w kwestii robienia zdjęcia, a także obróbki... a z tej Sigmy da się pewnie więcej wyciągnąć, tylko trzeba być jeszcze lepszym.
To jest niestety cała trudność w dyskusjach o fotografii. Z jednej strony sprzęt, a z drugiej człowiek.
Ta sigma może tylko tyle, na ile pozwala jej osoba robiąca zdjęcie. Jeśli mamy przedstawić cokolwiek obiektywnie to niestety muszą to być wykresy rozdzielczości i tym podobne. Niektórym wydaje się to bezsensowne... ale na tej zasadzie można powiedzieć, że bezsensowne jest jakiekolwiek testowanie sprzętu. Geniusz fotograficzny zrobi dobre zdjęcie, nie ważne co dostanie w ręce, żeby je zrobić.
Wyluzuj nieco, tu nie chodzi o fotkę w "charakterze testowym", tylko o coś takiego jak... piękno. A jak znajdziesz lepsze zdjęcia z tej Sigmy to pokaż, wszyscy chętnie obejrzymy, ja często wklejam linki, jak coś ciekawego w sieci znajdę.
No i jak mi linkujesz takie rzeczy jak informacje o post processingu, ("żebym zobaczył o co chodzi") to robi się dość zabawnie, bo z wykształcenia jestem min. grafikiem komputerowym i fotoedytorem...
A stonkę Juzzy znam dobrze, gość jest artystą w tym, co robi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,87 sekundy. Zapytań do SQL: 17