Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
"nie szukam nowego" to była IRONIA do poprzednika, który nie widział, że szukam NOWEGO, a mimo to proponuje używkę....ech....
Eh, piszesz trochę enigmatycznie.
Moja rada: otwórz sobie www.optyczne.pl kliknij w "aparaty", a później w "porownaj aparaty".
Poszukaj sobie najprostszych modeli różnych firm, poczytaj testy, zobacz zdjęcia - łatwiej będzie Ci się zorientować w temacie.
Później idź do sklepu i weź dany aparat wypróbuj, czy Ci dobrze w ręce leży, czy Ci się ogólnie "widzi".
Rozpisywanie się w kółko o tym samym nie ma sensu.
Jest jeszcze opcja "szukaj". Podobnych zapytań jest od licha i trochę.
Co mi da oglądanie w ręce aparatów? mam gdzieś jak leżą w dłoni, nie znam się na specyfikacjach technicznych, mam słuchać sprzedawcy, który wszystko powie? czytanie setek postów też mija się z celem, 90% mnie nie dotyczy, reszta to Wasze wojny i nabijanie postów. Chciałam w JEDNYM poście w miarę prosto opisać czego potrzebuję. Liczyłem na kilka odpowiedzi z linkami i odpowiedziami TAK lub NIE...ale jak widać to samo jak bym spytał na forum linuxa jak zmienić kolor czcionki na pulpicie a wychodzi z tego dyskusja o kompilacji jądra, rozszczepieniu atomu itp...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Lis, 2010
tornado napisał/a:
ps. Wnioskując z tego co piszecie nie ma różnicy w fotce zrobionej cyfrówką za 400 zł, a lustrzanką za 1500, bo bez statywu, źle trzymałem aparat, muszę do tego studio fotograficzne i 6 w lotka....no błagam! Skoro w cyfrówce był "program/efekt/opcja/tryb" czy jak to zwał - fotki nocne/neony i TAK wyszło stojąc na barierce, autofocus...
a była taka zima na forumie.
Kolego tornado, jednak lektura instrukcji i jakas książka o podstawach fotografii to by ci się do kompletu przydała, bo skoro nie chcesz czytać paru krótkich rad od kolegów z foruma to może ogarnij lekturę instrukcji i jakiejś książki o podstawach foto.
[ Dodano: Pon 22 Lis, 2010 15:36 ] tornado, problem polega na tym, że wydając 1500zł na lustrzankę nie osiągniesz spektakularnych rezultatów nie wiedząc jak ten aparat obsługiwać. Nawet gdybyś wydał 15000zł - wynik będzie taki sam.
Co mi da oglądanie w ręce aparatów? mam gdzieś jak leżą w dłoni, nie znam się na specyfikacjach technicznych, mam słuchać sprzedawcy, który wszystko powie?
Oglądanie da Ci tyle, że sam się przekonasz "live" z czym masz do czynienia.
Mówisz, że masz gdzieś jak leży w dłoni... teraz tak mówisz.
Jak zaczniesz fotografować, przypomnisz sobie o tym.
Właśnie po to masz poczytać, porówanć zwłaszcza zdjęcia, szumy na różnych ISO, dynamike tonalną, aby żaden sprzedawca Ci kitu nie wciskał.
tornado napisał/a:
Chciałam w JEDNYM poście w miarę prosto opisać czego potrzebuję
Więc napisałeś. Odpisałem co mógłbyś zrobić. Tyle.
Czekasz, żeby Ci ktoś powiedział, że masz kupić konkretny model?
hijax_pl napisał/a:
Chyba nie zrozumiałeś kolegi tornado.
Być może.
tornado napisał/a:
ps. Wnioskując z tego co piszecie nie ma różnicy w fotce zrobionej cyfrówką za 400 zł, a lustrzanką za 1500, bo bez statywu, źle trzymałem aparat, muszę do tego studio fotograficzne i 6 w lotka....no błagam!
Oczywiście, że jest - przy czasie naświetlania, który się da utrzymać w ręce jeszcze.
Jeśli chcesz zdjęcie ładne nocne zrobić, to czy kompakt, czy lustrzanka, a nawet średni format typu Leica S2 czy Pentax 645 da porównywalnie złe zdjęcia, jeśli będą poruszone.
Porównywalnie, bo każdy z nich da inne szumy, zafarb i parę tam jeszcze innych parametrów, które mocno, kosmicznie mocno odróżniają te aparaty od siebie, mimo to zdjęcia będą w każdym tak samo do bani i nieczytelne.
Jeśli użyjesz statywu, to zdjęcie z kompaktu będzie dalej kijowe, zdjęcie z lustrzanki lepsze, ze średniego formatu najlepsze.
Innymi słowy, jeśli chcesz robić ładne zdjęcia lustrzanką musisz poznać pewne zależności czasu od przysłony i jako na nie ma wpływ czułości ISO.
Jak to będziesz wiedział, to przestaniesz się interesować automatycznymi programami w lustrzance, a zaczniesz fotografować kreatywnie.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Pon 22 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz
tornado, problem polega na tym, że wydając 1500zł na lustrzankę nie osiągniesz spektakularnych rezultatów nie wiedząc jak ten aparat obsługiwać. Nawet gdybyś wydał 15000zł - wynik będzie taki sam.
Święta prawda. Tu nie pomoże denerwowanie się.
Jeśli ktoś chce coś ładnie ufocić, bata nie ma, pewne rzeczy musi choćby w stopniu minimalnym znać.
Też kiedyś stałem przed zakupem lustrzanki... oj, przewertowało się testów...
Wybór był trochę mniejszy niż dziś, kiedy masz całą masę przeróżnistych lustrzanek, bezlustrekowców, ba, nawet z wymienną modułem obiektyw + matryca.
tornado [Usunięty]
Już miałem kupić NIKONA D700 za 15, tyś ale skoro nie będzie różnicy między moją, obecną cyfrówką za 500zł...(żart ha ha ha).
Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi. Jedni piszą, że jak największa ilość Mpx to lipa, że ISO zależy od firmy/producenta, a dynamika totalna to rzecz względna.
Cześć, jestem tu nowy, chcę kupić pierwszy aparat w kwocie do 1500zł. Do zdjęć z wakacji i rodzinnych. W TEJ cenie lepiej wybrać drogą cyfrówkę czy tanią lustrzankę?
Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi.
Tzn. że nie znasz.
tornado napisał/a:
No, ale naczytałem się specyfikacji, jutro w salonie przymierzę do dłoni, kupię statyw i otwieram studio foto. Dla dziecka nadal szukam czegoś do 1500
Wybrałeś konkretne modele Canon 1000D, Sony 230, czy coś w ten deseń, Nikon D3000, Olympus 450, czy nawet 420 (na pamięć pisze, myślę, że zamykają się w 1500 zł).
Porównałeś na podstawie testów zdjęcia przy różnych iso?
Podejrzewam, że nie, skoro w dalszym ciągu niepotrzebnie się denerwujesz.
tornado [Usunięty]
Na pamięć znam regułki i objaśnienia tych terminów. Co do konkretnych modeli to wybrałem, podałem tu i grzecznie spytałem czy będzie OK. Na 20 ostatnich postów JEDNA jasna odp. Spytałem znawców tematu o konkretny model/modele/przykłady. Tłumaczę jak dzieciom, NIC mi nie da porównywanie 10 modeli, bo....albo nie, szkoda czasu. Dziękuję, pozdrawiam.
ps. Aż na forum motoryzacyjnym boję się spytać czy jest różnica między NOWYM autem za 50 tyś, a 150tyś, bo napiszę, że szukam sedana, dostanę info, że kup używkę kabrio albo poczytaj, który z nich ma 100 możliwości regulacji zagłówka tylnego, to super rzecz przy jeździe 1000km w tygodniu....tylko, że ja będę jeździł 100km w tygodniu, sam...
kozidron [Usunięty]
tornado napisał/a:
Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi. Jedni piszą, że jak największa ilość Mpx to lipa, że ISO zależy od firmy/producenta, a dynamika totalna to rzecz względna.
tornado, dalej się upierasz, ze nie chcesz słuchac ..... ?
Znam już na pamięć co to jest ISO, Mpx, dynamika totalna...tylko nie wiem...o co chodzi.
Wiesz.. mam tak samo. Wiem, że atom składa się z kwarków, ale za cholerę nie rozumem tych teorii, o co tam chodzi. Ale wiesz - w przeciwieństwie do Ciebie - nie zamierzam zajmować się fizyką kwantową
tornado napisał/a:
Na pamięć znam regułki i objaśnienia tych terminów.
Na pamięć to się można nauczyć wierszyka. Nie wystarczy umieć powtórzyć co się przeczytało. Chodzi o to by to rozumieć.
tornado napisał/a:
Co do konkretnych modeli to wybrałem, podałem tu i grzecznie spytałem czy będzie OK.
Model podany jest OK. Jednakże nie wiem czy będzie OK w Twoich rękach.
tornado napisał/a:
Tłumaczę jak dzieciom, NIC mi nie da porównywanie 10 modeli, bo....albo nie, szkoda czasu.
Więc nic Ci nie da kiedy ktoś tu Ci poda konkretny model.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9