Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 23 Lis, 2010
Przyjmę fotki z Sony A580...
Autor Wiadomość
zentaurus 
Rozmowny

Wysłany: Nie 21 Lis, 2010   

Kozidron@ Nie każdy jest profesjonalistą i nie każdy wymaga takiej czy innej "guzikologii". Czy naprawdę amator musi taszczyć ze sobą np. Nikona D700 czy nawet mniejszego Canona 7d? Poza tym mógł byś Kozidron czytać ze zrozumieniem, nie napisałem bowiem że ergonomia wiąże się z wielkością, tylko ze dla niektórych mniejszy aparat może byc wygodnieszy niż duży lub odwrotnie. Amatorzy fotografii mają różne potrzeby, jedni wymagają tzw. guzikologii i dużych gabarytów korpusu aparatu, a inni jak Kozidron wspomniałeś, chcą zeby aparat mógł się schować do kieszeni " bojówek" i to dla NIEKTÓRYCH jest to odpowiedni rodzaj ergonomii :lol: .

Reklama

kozidron
[Usunięty]

zentaurus napisał/a:
Kozidron wspomniałeś, chcą zeby aparat mógł się schować do kieszeni " bojówek" i to dla NIEKTÓRYCH jest to odpowiedni rodzaj ergonomii

zentaurus, ciężki jest ten proces tentegowania u ciebie, z tym właśnie próbuje cię oswoić - słowo ergonomia dla większości w kontekście tej dziedziny wiąże się z wygodą użytkowania a nie z "wygodą przechowywania w podróży".
Niestety z przykrością stwierdzam, że dyskusja z tobą jest przez Ciebie odbierana w kolejności:
1. Jesteś atakowany
2. Patrze na ciebie z góry jak "Zeus"
3. O sony nie można napisać już dobrze, bo forum jest złe (znaczy pewnie użytkownicy w tym przypadku Ja)
4. Szkoda juz mi się rozwadniać

zentaurus napisał/a:
Kozidron@ Nie każdy jest profesjonalistą i nie każdy wymaga takiej czy innej "guzikologii".

zentaurus -drogi kolego, czasy sie już zmieniły(dość dawno), nie trzeba być profi, zeby mieć wygodnie, dlaczego tkwisz w takim przeświadczeniu -sam robisz sobie krzywdę.

Ps. zentaurus i bez urazy nie chciałem Cię denerwować :wink:

zentaurus napisał/a:
Czy naprawdę amator musi taszczyć ze sobą np. Nikona D700 czy nawet mniejszego Canona 7d?

Nie, ma mnóstwo innych wygodnych puszek ale z drugiej strony też czemu nie.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

zentaurus napisał/a:
Kozidron@ Nie każdy jest profesjonalistą i nie każdy wymaga takiej czy innej "guzikologii". .... Poza tym mógł byś Kozidron czytać ze zrozumieniem, nie napisałem bowiem że ergonomia wiąże się z wielkością, tylko ze dla niektórych mniejszy aparat może byc wygodnieszy niż duży lub odwrotnie. A

Niemniej a55 nie ma dwóch rolek, ma dość słaby wizjer (nie jak na hybrydę z wymiennym obiektywem a jak na aparat z którym porównujemy)...
Czyli - podsumujmy, jako niedzielny aparacik dla kogoś kto właściwie nie włazi w tryb M, komu dość w sumie mizerna korekcja 2EV starcza itepe... to nie ma sie o co przyczepić. Tyle, że piszmy wyraźnie, z jakiej perspektywy te wszystkie wiekopomne spostrzeżenie się robi...

agat1 
Rozmowny

Wysłany: Pon 22 Lis, 2010   

kozidron napisał/a:
gratuluje całej trójce, Panowie nie wypisujcie głupot bo czytają to też młodsi(mniej doświadczeni) koledzy, którzy mogą sie sugerować.
Proponuje wam przejść się do jakiejś miejskiej macalni i potrzymać jakąś porządna puszką

W departamencie trzymania samego body A33/A55 wypada słabo, troche zbyt mały aparat i uchwyt, ale na całkształt szeroko pojetej ergonomii wpływ ma wiele innych elementów i przypuszczam, że trzeba kilku może klkunastu godzin praktyki aby przyswoić optymalne schematy zachowań przy korzystaniu z aparatu i stwierdzić czy to dla mnie.

Innosystemowcy zawsze beda mieli poczatkowo problemy, pewnie z ta nową konstrukcją soniarze także, tzw "intuicujne" rozmieszczenie guzików jest lepsze tylko gdy siegasz rzadko po jakiś nieznany ci aparat, i musisz nim od razu robić zdjecia. Przy czym to "intuicyjne rozmieszczenie" często znaczy tyle co podobne do tego aparatu który uzywasz na codzień.

ov_Darkness 
Rozmowny

RB napisał/a:
ov_Darkness napisał/a:
Sony tradycyjnie odszumia tak, że wygląda to jak wymiociny klauna...

Niby co odszumia?
Szczególnie tradycyjnie?

ov_Darkness napisał/a:

Przyznaję, że body są fajne ergonomicznie ...

Ergonomiczne body a55...
No cóz...
Każdy świat widzi po swojemu...

Przepraszam, przeczytałem A850. Silly me... :oops:
T oo ergonomii.
Co do szumów, zawsze body Sonego szumiały mocniej niż Nikon, czy Canon. I to dużo mocniej, vide test A900.

RB 

Szumi mocniej od Canona, ale nie odszumia, chyba że jotpegi na wysokich czułosciach. Od dłuższego czasu Sony, wbrew temu co pisałeś poprzednio, nie odszumia niczego innego (własciwie był tylko jeden taki moment z a700, że ciapkował mocno, ale po zmianie softu przeszło - to było takie odreagowanie na całyt ten hałas o szum w całkowicie nieodszumiającej a100).
Nie jest prawdą, że body S zawsze szumiały bardziej niż analogiczny Nikon (nie mówię o wytwarzaniu jotpegów).

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Wto 23 Lis, 2010   

To może inaczej: w moim subiektywnym odbiorze struktura szumu Sony jest bardzo nieprzyjemna dla oka, robaczkowata.

Lubię "analogowy" szum S5'ki. Szkoda tylko, że ISO się kończy na szumiącym 3200...

pan.tadeusz
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
gratuluje całej trójce, Panowie nie wypisujcie głupot bo czytają to też młodsi(mniej doświadczeni) koledzy, którzy mogą sie sugerować.
Proponuje wam przejść się do jakiejś miejskiej macalni i potrzymać jakąś porządna puszką, to że jeździcie cieńklakiem do pracy i jest wam wygodnie- nie znaczy, że komfort na tym właśnie polega.

dziwnym trafem recenzenci z dpreview, imaging-resource, cameralabs, letsgodigital, amateur photographer czy rodzimego fotopolis doceniają ergonomię tej puszki.
(oczywiście nie stawiają jej obok D300, 5D, K-5 bo to nie ta półka i jeśli ktoś to robi to chyba aby połechtać własne ego).
co więcej, na zagranicznych forach można przeczytać opinie użytkowników 7D czy A900, którzy w A55 znajdują świetną walkaround alternatywę dla ciężkiej bardziej zaawansowanej puszki i również nie narzekają na braki w obsłudze (wręcz przeciwnie).

jakby nie było w zakorkowanym mieście gdzie brak miejsc parkingowych ten cieńklak utrze nosa nawet bentleyowi bo w swojej bryle jest bardziej ergo i zgrabniej się porusza.
z innej strony - krytykowanie audi tt za to, że nie jest pięciodrzwiowe, nie ma bagażnika jak kombi, uszczelnień jak w amfibia, a w środku brak klatki rodem z WRC wydaje się troszkę :roll:

[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 01:13 ]
agat1 napisał/a:
przypuszczam, że trzeba kilku może klkunastu godzin praktyki aby przyswoić optymalne schematy zachowań przy korzystaniu z aparatu i stwierdzić czy to dla mnie.

mądre słowa

jaad75 
Klub Pierdzieli

xt6000 napisał/a:
Mam do Was pytanie czy to wieka sztuka ostrzyć manulanie w trakcie nagrywania filmów ?
Nie. Jest to banalnie łatwe i daje daleko bardziej przewidywalne i płynne efekty od ostrzenia automatycznego, o ile ma się obiektyw z odpowiednio dużym skokiem pierścienia ostrości i warunki, by w miarę wygodnie utrzymać aparat.
xt6000 napisał/a:
jest ciekawa puszka d7000 ale... nagrywa dźwięk mono :)
Masz możliwość nagrywania stereo z zewnętrznym mikrofonem...

RB 

pan.tadeusz napisał/a:
recenzenci z dpreview, imaging-resource, cameralabs, letsgodigital, amateur photographer czy rodzimego fotopolis doceniają ergonomię tej puszki.
(oczywiście nie stawiają jej obok D300, 5D, K-5 bo to nie ta półka i jeśli ktoś to robi to chyba aby połechtać własne ego).

no zaraz... To właściwie wiadomo, że z dokładnością do jakości wizjera wszystkie aparaty z tej półki są praktycznie tak samo ergonomiczne. Weźmy mały kompakt z jednym przyciskiem i jednym pokrętłem zmiany trybu. Czy on jest nieergonomiczny? oczywiście, ze nie. W porównaniu do reszty małych kompaktów. Podobnie z aparatami tej klasy o której mowa. One sa fajne i świetne... do tego do czego zostały zrobione. To sa aparaty w których operator (wg intencji projektantów) rzadko uda się w tryb M, rzadko będzie uzywał korekcji ekspozycji, a jak sobie kupi lampę to będzie tak wielkie halo, że konstruktorzy moga to własciwie pominąc. Po prostu to jest taki point and shot z wymiennym obiektywem i większą matrycą. Tyle, że u nas, w naszej realności te "point and shoty" stają się często gęsto 'poważnymi' aparatami...
I właśnie z tymi d300 czy k-5 te niskie modele porównywać trzeba. Bo takie aparaty cechują się właśnie jakąś tam w miarę niezła (z dokładnością do przyzwyczajeń) ergonomia obsługi. A to co piszesz to za przeproszeniem zaczyna być taki marketingowy bełkot jak to, żeby zamiast słowa "tanie" uzywać słowa "dostępne" bo tanie się źle kojarzy.
Taka drobna socjotechnika: najpierw piszemy, że a55 (wstaw łotewer podobny model) ergonomią nie odbiega od sobie podobnych, potem, że ma dobrą ergonomię w swojej klasie a za chwilę skracamy i piszemy, że a55 ma dobrą ergonomię... (ha ha ha...)

pan.tadeusz napisał/a:
co więcej, na zagranicznych forach można przeczytać opinie użytkowników 7D czy A900, którzy w A55 znajdują świetną walkaround alternatywę dla ciężkiej bardziej zaawansowanej puszki i również nie narzekają na braki w obsłudze (wręcz przeciwnie).

No dobrze, bo to jest świetne urządzenie do tych potrzeb, co nie ma akurat żadnego związku z ergonomią obsługi (poza tym, że nie jest tragiczna). Czy jak ktoś sobie kupuje świadomie kompakta za 4 stówy to narzeka na braki w obsłudze? W tej kategorii uzytkowników o której mowa to dobrze widziały gały co brały.

a co do Twojej analogi samochodowej... zaraz dojdziemy do wniosku, że cinquecento jest autem równie wygodnym jak ów Bentley. Albo słynne porównanie ferrari (modelu nie pomne) i 126p:
ilość kół: F - 4, 126p - 4
ilość silników: F - 1, 126p - 1
umieszczenie silnika - F i 126p - z tyłu
ilość miejsc: F -2, 126p - praktycznie 2, teoretycznie 4
pojemność bagażnika: F- 100l, 126p - 110l

można tak dalej...

pan.tadeusz
[Usunięty]

widzę, że usilnie starasz się zdyskredytować A55 i koniecznie będziesz porównywał z konstrukcjami semi-pro :roll:
ciekawe, że np. w temacie o K-r jakoś nie wydrwiłeś braku drugiego pokrętła, dodatkowej lampy, trybu M i użytkowników tej puszki, a to mnie zarzucasz stronniczość :roll:

[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 09:35 ]
RB napisał/a:

a co do Twojej analogi samochodowej... zaraz dojdziemy do wniosku, że cinquecento jest autem równie wygodnym jak ów Bentley. Albo słynne porównanie ferrari (modelu nie pomne) i 126p:
ilość kół: F - 4, 126p - 4
ilość silników: F - 1, 126p - 1
umieszczenie silnika - F i 126p - z tyłu
ilość miejsc: F -2, 126p - praktycznie 2, teoretycznie 4
pojemność bagażnika: F- 100l, 126p - 110l

można tak dalej...

ale czy zauważyłeś, że to nie ja stawiam te auta obok siebie?
dziwi mnie raczej to, że ktoś uważa iż każda żona aby móc szybko i zgrabnie załatwić codzienne zakupy musi koniecznie zainwestować w Ferrari bo inaczej jest po prostu śmieszna.

potrzebujesz semi-pro więc kupujesz coś z tej półki
mierzysz w entry-level więc wybierasz coś z półki niżej

robisz to ze względów finansowych czy ideologicznych - nie obchodzi mnie to i nie zamierzam Cię z tego powodu obśmiewać

dla mnie możesz robić fotki kompaktem za cztery stówki i nie ma to znaczenia jeśli tylko przekonują mnie Twoje zdjęcia

wydaje mi się jednak, że niektórym czasem brakuje dystansu i gdy już poczują na karku ciężar większej puszki to w jakiś sposób czują się uprawnieni by dowartościować się kosztem innych używając właśnie takich pokrętnych porównań
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Wto 23 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

pan.tadeusz napisał/a:
widzę, że usilnie starasz się zdyskredytować A55

to jakis absurd...

pan.tadeusz napisał/a:
i koniecznie będziesz porównywał z konstrukcjami semi-pro :roll:

Dzizas... czy mam jeszcze raz napisac duzymi literami:
a55 ma ergonomie nie gorsza od podobnych konstrukcji (jak ktoś sie przyzwyczai do elektrowizjera). W kategoriach obiektywnych te wszystkie aparaty klasy mniej więcej a55 maja dość kiepską ergonomię.

pan.tadeusz napisał/a:
ciekawe, że np. w temacie o K-r jakoś nie wydrwiłeś braku drugiego pokrętła, dodatkowej lampy, trybu M i użytkowników tej puszki, a to mnie zarzucasz stronniczość :roll:

Nie zarzucam Ci stronniczości, co najwyżej zbytni entuzjazm. Niczego nie wydrwiwam. A na pewno nigdy nie było moim zamiarem drwić z użytkowników. Stwierdzam, że w tym aparacie cięzko będzie pracować w M, ciężko będzie korygować w bardziej wymagających warunkach itede. To jest moim zdaniem ergonomia, a nie czy przycisk podglądu jest we własciwym miejscu...
czy naprawdę trzeba świat widzieć w kategoriach tych co Sony lubia i nie lubią? Czy muszę zabierać głos w kontekście kazdego aparatu? czy muszę kłaśc uszka po sobie jak ktoś tu pisze delikatnie mówiąc "nieprecyzyjnie" bo od razu będe dyskredytował i wydrwiwał. To chyba zaczyna juz powoli podpadać pod ten syndrom co to ma go Pan Prezes...

pan.tadeusz napisał/a:

ale czy zauważyłeś, że to nie ja stawiam te auta obok siebie?
dziwi mnie raczej to, że ktoś uważa iż każda żona aby móc szybko i zgrabnie załatwić codzienne zakupy musi koniecznie zainwestować w Ferrari bo inaczej jest po prostu śmieszna.

Tyle, ze to TY piszesz, ze a55 to aparat o dobrej ergonomii, a nie że a55 to aparat o dobrej ergonomii wśród aparatów jemu podobnych. To właśnie Ty stawiasz a55 do biegu z d300, bo nie raczysz zrelatywizowac swojego ostrego stwierdzenia.

pan.tadeusz
[Usunięty]

RB napisał/a:
Tyle, ze to TY piszesz, ze a55 to aparat o dobrej ergonomii, a nie że a55 to aparat o dobrej ergonomii wśród aparatów jemu podobnych. To właśnie Ty stawiasz a55 do biegu z d300, bo nie raczysz zrelatywizowac swojego ostrego stwierdzenia.

kolego, teraz odwracasz kota ogonem.
to Twoje słowa:
RB napisał/a:
ov_Darkness napisał/a:

Przyznaję, że body są fajne ergonomicznie ...

Ergonomiczne body a55...
No cóz...
Każdy świat widzi po swojemu...

jesli przejrzysz moje posty jeszcze raz to zobaczysz, że wspomniałem tylko iż nie widzę powodów by czepiać się ergonomii po czym zwróciłem uwagę iż wasze porównania do puszek klasy semi-pro są nietrafione.
Ty zdecydowałeś się zrównać ten aparat do klasy kompaktu za cztery stówki, gdzie tryb M i możliwość podłączenia lampy występuje głównie w instrukcji
bądź więc chociaż konsekwentny w wyrażaniu swoich opinii bo teraz to mnie próbujesz przypisać zbytnie zaangażowanie

pozdrawiam i na koniec trochę "wymiocin klauna" z tej śmiesznej idioten camera

http://www.flickr.com/photos/el_caruso

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
kolego, teraz odwracasz kota ogonem.
to Twoje słowa:

panie.tadeusz'u
Nie, najzwyczajniej RB przeanalizował Twoją wypowiedź, dodać jeszcze można, że niekoniecznie trzeba odnosić ergonomii tej puszki od razu do zdecydowanie wyższych modeli (bo, to też taki zabieg socjotechniczny zastosowany przez Ciebie) jak 7D czy d300.

pan.tadeusz napisał/a:
bo teraz to mnie próbujesz przypisać zbytnie zaangażowanie

...które wynika zresztą u Ciebie z posiadania tego body, polecam więcej dystansu, bo nikt nie twierdzi, że jakość obrazka z tego body jest zła, wszyscy dyskutujemy tu o względnym pojęciu "ergonomii" :wink:
Ostatnio zmieniony przez kozidron Wto 23 Lis, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
pozdrawiam i na koniec kilka fotek z tej śmiesznej idioten camera
A to ma być dowód czego? Ergonomii? W sprawnych rękach piękne krajobrazy wyciąga się z kompaktów - czego to dowodzi?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi