Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 23 Lis, 2010
Przyjmę fotki z Sony A580...
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 23 Lis, 2010   

pan.tadeusz napisał/a:

jesli przejrzysz moje posty jeszcze raz to zobaczysz, że wspomniałem tylko iż nie widzę powodów by czepiać się ergonomii

A ja widze powody aby napisać że ergonomia a55 jest, podobnie jak większości jemu podobnych aparatów, dość słaba. To cała różnica. IMO dość fundamentalna.

pan.tadeusz napisał/a:

po czym zwróciłem uwagę iż wasze porównania do puszek klasy semi-pro są nietrafione.

To już zależy, co starałem się jak widzę bez efektów pozytywnych wyjaśnić (taka zabawa w kwantyfikatory ogólne i szczegółowe była...). BTW zauważ, że Darkness napisawszy o fajnej ergonomii a55 (od tego się zaczęło) szybko skorygował swoją wypowiedź stwierdziwszy, że źle doczytał i chodziło mu o a850... A więc cały ten raban o...

pan.tadeusz napisał/a:
Ty zdecydowałeś się zrównać ten aparat do klasy kompaktu za cztery stówki, gdzie tryb M i możliwość podłączenia lampy występuje głównie w instrukcji

zaraz, zaraz... zrównać? Chyba jednak nie za bardzo. Napisałem, że taki aparacik będzie miał ergonomie tak samo dobra jak jemu podobne. Podobnie jak a55 będzie miał ergonomię tak dobra jak jemu podobne - a NIE, ze ma taką samą ergonomię jak owa, jak to określiłeś, idiotenkamera. Gdzie tu zrównywanie?

pan.tadeusz napisał/a:
bądź więc chociaż konsekwentny w wyrażaniu swoich opinii bo teraz to mnie próbujesz przypisać zbytnie zaangażowanie

Wybacz, ja nie usiłuję, ja to robię :-)

pan.tadeusz napisał/a:
pozdrawiam i na koniec trochę "wymiocin klauna" z tej śmiesznej idioten camera

Co jak wiadomo (bo jest to najoczywistsza oczywistość) wiele wyjaśnia w kwestii tzw. ergonomii a55... ha ha ha...
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 23 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
(bo, to też taki zabieg socjotechniczny zastosowany przez Ciebie)

ale ja naprawdę przeglądam takie wypowiedzi użytkowników poważniejszych puszek :)
jakiegokolwiek argumentu bym nie użył to zostanę posądzony o manipulację ;)

kozidron napisał/a:

...które wynika zresztą u Ciebie z posiadania tego body, polecam więcej dystansu, bo nikt nie twierdzi, że jakość obrazka z tego body jest zła, wszyscy dyskutujemy tu o względnym pojęciu "ergonomii" :wink:

więc jako posiadacz tylko skromnie zauważam, że nie jest źle i jest zdecydowanie lepiej niż w kompaktach za cztery stówki ;)

[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 10:31 ]
hijax_pl napisał/a:
A to ma być dowód czego? Ergonomii? W sprawnych rękach piękne krajobrazy wyciąga się z kompaktów - czego to dowodzi?

to taka luźna dygresja do opinii kolegi od wymiocin ;)

[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 10:45 ]
RB napisał/a:

Wybacz, ja nie usiłuję, ja to robię :-)

RB napisał/a:

Niemniej a55 nie ma dwóch rolek, ma dość słaby wizjer (nie jak na hybrydę z wymiennym obiektywem a jak na aparat z którym porównujemy)...
Czyli - podsumujmy, jako niedzielny aparacik dla kogoś kto właściwie nie włazi w tryb M, komu dość w sumie mizerna korekcja 2EV starcza itepe... to nie ma sie o co przyczepić. Tyle, że piszmy wyraźnie, z jakiej perspektywy te wszystkie wiekopomne spostrzeżenie się robi...

Podobnie z aparatami tej klasy o której mowa. One sa fajne i świetne... do tego do czego zostały zrobione. To sa aparaty w których operator (wg intencji projektantów) rzadko uda się w tryb M, rzadko będzie uzywał korekcji ekspozycji, a jak sobie kupi lampę to będzie tak wielkie halo, że konstruktorzy moga to własciwie pominąc.

jak widzisz to nie ja szukam tu drugiej rolki, która rzadko zdarza się w tej klasie
z Twojej opinii wystaje taka niedzielna małpa, a teraz zarzekasz się inaczej :mrgreen:
i to Ty sprytnie wplatasz do dyskusji hybrydy i kompakty ;)

RB napisał/a:

Co jak wiadomo (bo jest to najoczywistsza oczywistość) wiele wyjaśnia w kwestii tzw. ergonomii a55... ha ha ha...

ale to nie jest wątek wyłącznie o ergonomii, a i Ty miałeś wątpliwości czy koretka +/- 2EV i tryb M miał w tej puszce uzasadnienie
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Wto 23 Lis, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

pan.tadeusz napisał/a:

to taka luźna dygresja do opinii kolegi od wymiocin ;)

Bardzo luźna, zważywszy że ów Kolega pisał o szumach, a ocenianie owych na formacie 900x718 jest, chyba przyznasz mi rację, nieporozumieniem...

pan.tadeusz
[Usunięty]

RB napisał/a:

Bardzo luźna, zważywszy że ów Kolega pisał o szumach, a ocenianie owych na formacie 900x718 jest, chyba przyznasz mi rację, nieporozumieniem...

poczytaj wpisy autora na http://www.dyxum.com/dfor...7748_page3.html
on to wyciąga z RAWów i jest z nich zadowolony

RB 

Jeszcze raz:
ja sie szumów alf nie czepiam (mam a100, używam na ISO 100 i 200 bo mi więcej rzadko trzeba, a jak trzeba... to wtedy płaczę...)
komus nie pasowała struktura szumów wszystkich alf - jego biznes, nie mam zdania. Niemniej struktury szumów nie ocenisz na żadnym ze zdjęć zaprezentowanych przez autora na dyxum. Czyli po prostu pokazanie owych fotek jest fajne, ale akurat nie do tego celu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
jak widzisz to nie ja szukam tu drugiej rolki, która rzadko zdarza się w tej klasie
To jest tak, że jak już się raz poczuje dwie rolki, to powrót do jednej jest pasmem przeklęć i innych niecenzuralnych słów. Dla przesiadkowicza z kompakta, taka puszka jest boska, no ale on nie ma skali porównawczej ;)

Tak samo jak dawno temu, gdy wszyscy mieli w domach telewizory czarno-białe, nikt nie czuł potrzeby posiadania "koloru". Do czasu kiedy sąsiad nie kupił i nie zaprosił na jakiś program przyrodniczy. I się rodzina spięła i też kupiła Rubina, i przestała rozumieć jak to można bez koloru żyć ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

RB napisał/a:
ja sie szumów alf nie czepiam

czy ja napisałem, że się czepiasz szumów? :)

hijax_pl napisał/a:
To jest tak, że jak już się raz poczuje dwie rolki, to powrót do jednej jest pasmem przeklęć i innych niecenzuralnych słów. Dla przesiadkowicza z kompakta, taka puszka jest boska, no ale on nie ma skali porównawczej ;)

ależ ja chciałbym drugą rolkę :D
zdaję sobie jednak sprawę, że w klasie EL telewizory są czarno-białe i nie staram się porównywać ich na siłę do kolorowych

widziały gały co brały ;)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Cytat:
To jest tak, że jak już się raz poczuje dwie rolki, to powrót do jednej jest pasmem przeklęć i innych niecenzuralnych słów

ja drugą rolkę straciłem już dwa razy i obyło się bez przeklinania.

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
więc jako posiadacz tylko skromnie zauważam, że nie jest źle i jest zdecydowanie lepiej niż w kompaktach za cztery stówki ;)

pan.tadeusz, a to już jakaś totalna niekonsekwencja, raz twierdzisz że jest dobrze a innym razem, że lepiej od kompakta.

...tak odrywając się od tematu, ja polecam koledze pomacanie innych body i kuknięcie w inne wizjery- właściwie się powtarzam ale co tam. Cała ta dyskusja o ergonomii oczywiście oderwana jest od jakości obrazka z a55, bo mi osobiście pasują ("względnie") wypluwane obrazki przez tenże aparat.

[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 11:08 ]
ghost napisał/a:

wszystko zależy od człowieka a emot ikony od manier z innego foruma.

ghost 
Optyczny

Cytat:
wszystko zależy od człowieka a emot ikony od manier z innego foruma.

o. dokładnie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
ależ ja chciałbym drugą rolkę
Eeee tam. Jakoś nie czujesz potrzeby przecież ;)
ghost napisał/a:
Jest zakaz? ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

kozidron napisał/a:

pan.tadeusz, a to już jakaś totalna niekonsekwencja, raz twierdzisz że jest dobrze a innym razem, że lepiej od kompakta.

emotikonę zauważyłeś? :)
ja tylko uparcie twierdzę, że w tej klasie aparatów nie widzę powodów do narzekań
i tak jak ktoś tu już zauważył, aby dobrze ocenić ergonomię trzeba spędzić kilka godzin z puszką w reku

kozidron napisał/a:

...tak odrywając się od tematu, ja polecam koledze pomacanie innych body i kuknięcie w inne wizjery- właściwie się powtarzam ale co tam.

zdecydowanie masz rację :)
aczkolwiek warto wziąć poprawkę na ten krótki czas obcowania
mnie na początku też krótki chwyt wydał się od razu dziwny ale po dłuższym czasie nie mam zastrzeżeń
podobnież EVF - trzeba z nim troszkę popracować bo oprócz wad ma też swoje zalety

kozidron napisał/a:

Cała ta dyskusja o ergonomii oczywiście oderwana jest od jakości obrazka z a55, bo mi osobiście pasują ("względnie") wypluwane obrazki przez tenże aparat.

to dodam, że oglądam w różnych miejscach to co wypluwa A580 i są chyba jeszcze lepsze

ghost 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
ghost napisał/a:
Jest zakaz? ;)

była opinia, że jest pewność. ;-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
mnie na początku też krótki chwyt wydał się od razu dziwny ale po dłuższym czasie nie mam zastrzeżeń
Hm... ergonomiczny uchwyt to taki, który jest wygodny od pierwszego chwytu, a nie do którego się trzeba przyzwyczajać.

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
aczkolwiek warto wziąć poprawkę na ten krótki czas obcowania
podobnież EVF - trzeba z nim troszkę popracować bo oprócz wad ma też swoje zalety

to jest dobre, z takim podejściem to można się do wszystkiego przyzwyczaić, pozwolisz że nie będę podawał przykładów.

hijax_pl napisał/a:
Hm... ergonomiczny uchwyt to taki, który jest wygodny od pierwszego chwytu, a nie do którego się trzeba przyzwyczajać.

dokładnie, pomijając już inne mankamenty do których trzeba się przyzwyczajać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi